Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eväsretkellä

Kuva: Eväsretkellä

Kun omat lapset olivat pieniä, heille oli tärkeää päästä eväsretkelle. Jos ei ollut mahdollisuutta lähteä pidemmälle, esimerkiksi jollekin nuotiopaikalle makkaraa paistamaan, riitti, että mukaan tehtiin pari voileipää ja pikkupulloon mehua. Sitten mentiin läheiseen pikkumetsään kivelle istumaan ja eväitä syömään.

Kuivalla kesäkelillä saatettiin omaan pihaan pystyttää teltta, jonne mentiin mutustelemaan eväitä.

Itse en ollut halukas yöpymään teltassa. Siitä mukavuudesta sain kyllikseni aikanaan armeijassa, jossa talvella lähellä kamiinaa olleet jalat olivat palaa ja pää jäätyä. Keskimäärin oli siis hyvä olla.

Kouluiässä lapset lähtivät eväsretkelleen jo omin nokkineen yksin tai kavereiden kanssa. Mutta eväsvalmius piti etenkin kesäaikaan olla kotona lähes aina.

Lasten varttuessa aikuisiksi ei eväiksi ole enää riittäneetkään pienet voileivät ja mehu. Ainesten on pitänyt olla tymäkämpää tavaraa. Siitä ei sen enempää.

Porin kouluissa osa lapsista joutui viime viikolla eväsretkelle, kun osa kaupungin ruokahuollon työntekijöistä osallistui JHL:n järjestämään työnseisaukseen vastalauseena Itä-Porin katujen kunnossapidon yksityistämiselle.

Lakon vastustajat ottivat aseekseen lapset, koska JHL heidän mielestään tyhjensi lasten lautaset. Lapsiraukat eivät kouluissa ja päiväkodeissa saaneet kovasti haluamaansa lämmintä ruokaa. Lasten vanhemmat olivat äreissään ja porvaripoliitikot vielä kiukkuisempia. Näin siis annettiin ymmärtää julkisuudessa.

Mutta kun on kuullut sekä lasten itsensä että koulujen ja päiväkotien henkilökunnan puheita, niin totuus oli toisenlainen.
Ennen työnseisauksen alkua lasten vanhempia kehotettiin antamaan lasten mukaan eväitä kouluun ja päiväkotiin. Näin siitäkin huolimatta, että lapsille luvattiin talon puolesta maitoa, leipää, salaattia ja hedelmää.

Useimmilla lapsilla olikin kahtena päivänä eväät mukanaan. Kuulopuheiden mukaan lapset olivat eväistä innoissaan: oli kuin eväsretkelle olisi päässyt. Omat pienet eväät veivät voiton, eivätkä useimmat lapset koskeneet koulun salaatteihin ja leipiin.
Itse asiassa henkilökunnan puheiden mukaan moni lapsi söi nyt enemmän kuin normaalina koulupäivänä, kun heille tarjotaan lämmintä ruokaa.

Toisin sanoen ruokahuollon työnseisausta paheksuneiden ajatus lasten ruokakupilla käymisestä romuttui. Koulu- tai tarhapäivä muuttui lasten mielissä hauskaksi eväsretkeksi.

Ennen kohuttua työnseisausta Porin sivistysjohtaja Jari Leinonen sanoi, että toivottavasti lämpimän ruoan puuttuminen kahtena päivänä nostaa kouluruokailun arvostusta, joka kieltämättä on ollut alamaissa.

Kotona pitsoihin ja hampurilaisiin tottuneet lapset eivät ole olleet järin innostuneita terveellisestä ja ilmaisesta kouluruoasta, joka on suomalaisen koululaitoksen ylpeys.

Opettajat ja kouluavustajat joutuvat ruokaloissa vahtimaan, että lapset syövät edes hiukan tarjolla olevaa ruokaa, oli se sitten keittoa, laatikkoa tai kastiketta ja perunaa. Monen lapsen ruokailu on enemmän näykkimistä kuin syömistä. Valitettavasti.
Koululaisten ruokahaluttomuus tuntuu oudolta, sillä olen saanut itsekin joskus maistaa nykyajan kouluruokaa, eikä se aikuisen suuhun hassummalta maistu, vaikka ja pitsa ja hampurilainen maistuu minullekin.

Enää ei tarvitse puhua kumiperunoista tai krettuisesta kastikkeesta. Kalakeittokin taitaa olla nykyisin pakastekalan sijasta lohisoppaa. Ruoka on pääsääntöisesti hyvistä raaka-aineista huolella valmistettua. Eihän se kotiruoan veroista ole, mutta vanhaa äitiäni siteeraten: Mieluummin syö sitä kuin selkäänsä ottaisi.

Viimeiset omakohtaiset muistot kouluruokailusta ovat 1960- ja 1970-lukujen Porin lyseosta, jossa olimme mm. samaisen Leinosen Jarin kanssa samoihin aikoihin. Suurimman osan omasta lyseoajasta se oli valtion oppikoulu, ja oppilaiden piti ostaa ruokalippuja, jos halusi syödä kouluruokaa. Vaihtoehtona olivat omat eväät, ja itsellänikin olivat toisinaan sellaiset

Vasta peruskoulu-uudistuksen myötä lyseosta tuli kunnallinen: tuli maksuton kouluruoka, ja poikakouluun tulivat tytöt. Oli siinä totuttelemista - nimittäin tyttöihin samassa koulussa.

Mutta loppuivat siinä myös eväsretket kouluun.

Jukka Vilponiemi

24.5.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva