Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

JHL:n lakko Porissa päättyi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n työtaistelu Itä-Porin kunnossapidon ulkoistamista vastaan ja oman työn puolesta päättyi perjantai-iltana iltavuorojen loppuessa. Samaan aikaan liitto odottaa kuitenkin Porin kaupungin parantavan työantajapolitiikkaansa, erityisesti johtamista ja yhteistoimintamenettelyään.

 

Porin JHL piti perjantaina jäsenkokouksen, jonka yksimielinen päätös oli, ettei lakkoa tässä vaiheessa laajenneta, vaan se lopetetaan. Tilanteen kehittymistä kuitenkin seurataan.

Lakollaan JHL halusi nostaa arvioinnin kohteeksi paitsi ulkoistamisen, myös Porin työnantajapolitiikan
JHL:n mielestä Porin työnantajapolitiikkaa on leimannut käskyttäminen sekä omien työntekijöiden työn aliarvioiminen. Myös yhteistoimintamenettely on ollut puutteellista. Luottamuksen puute kärjistyi työnseisaukseen.

Yhteistoimintaa työantajan ja henkilöstön välillä tulee järjestön mielestä parantaa sekä jokapäiväisessä työssä että laajemminkin muutostilanteissa ja vaikeina aikoina. Osaava henkilöstö ansaitsee työstään sille kuuluvan arvostuksen.

Arvostelun kohteena on erityisesti Teknisen palvelukeskuksen ja Palveluliikelaitoksen johto, mutta myös kaupungin johtaminen yleensä.

- En halua kohdistaa syyttelyä kehenkään erikseen. Sen sijaan toivon, että johtajat tekevät itse johtopäätöksiä, sanoo Porin yhteisjärjestön pääluottamusmies Tommi Raunela.

Kolme päivää kestäneessä työnseisauksessa oli enemmillään murto-osa Porin kaupungin työntekijöistä, noin 320. Lakon vaikutukset olivat kuitenkin näkyvät; mm. liikuntatilat olivat kiinni, ja osa koululaisista ja päiväkotilapsista jäi kahtena päivänä ilman lämmintä ruokaa.

Julkisuudessa lakko on saanut jonkin verran arvostelua kuntalaisista. Raunelan mukaan lakosta aiheutunut harmi on valitettavaa, mutta sitä ei voinut välttää.

Hänen mukaansa myös myönteistä palautetta on tullut paljon.

- Liiton on nähty lakkoilleen oikean asian puolesta kuntalaisten hyvän palvelutason säilyttämiseksi, oman laadukkaan työn kehittämiseksi ja työnantajapolitiikan muuttumiseksi.

Palveluliikelaitoksen pääluottamusmies Anne Granroth huomauttaa, että vaikka julkisuudessa on paheksuttu lasten ruokahuollon keskeytystä, niin todellisuudessa lapset ovat olleet innoissaan, kun saivat ottaa eväitä päiväkotiin.

Porissa JHL:n keskustoimistoa edustanut projektipäällikkö Jouko Launonen huomautti, että kun julkisen sektorin työntekijät lakkoilevat, se vaikuttaa aina kuntalaisiin, vaikka työtaistelu on suunnattu työnantajaa vastaan.

- Vastaavia lakkoja on ollut muuallakin, mm. Porvoossa ja Tampereella, Launonen huomautti.

Työnseisauksellaan JHL:n jäsenet pyrkivät siihen, että tekninen lautakunta muuttaa päätöksensä ulkoistaa kunnossapito. Tämä ei toteutunut. JHL kuitenkin esittää, että ulkoistamispäätös otettaisiin uudelleen käsittelyyn Porin päättävissä elimissä.

- Olemme kuitenkin tyytyväisiä siihen, että lautakunta päätti, että myös kaupunki osallistuu kunnossapidon tarjouskilpailuun, Raunela sanoo.

Jukka Vilponiemi

17.5.2013 15:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva