Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viisuilua

Kuva: Viisuilua

Meillä itse kullakin on toisinaan tapana kysellä, missä olit, kun jotakin suurta tapahtui. Missä olit, kun John F. Kennedy murhattiin, kun Neil Armstrong astui kuun pinnalle, kun Lapua patruunatehdas räjähti, kun Olof Palme murhattiin, tai vaikkapa kun Lordi voitti Euroviisut?

Hirviöheviyhtye Lordi toi Suomeen Eurovision laulukilpailun ensimmäisen voiton Kreikan Ateenassa pidetyistä viisuista vuonna 2006 kappaleella Hard Rock Hallelujah. Itse muistan, että katsoin Lordin voittoa kotona yhdessä vieraidemme kanssa. Vaikka Suomen kappaletta pidettiin erikoisuutensa takia kisojen ennakkosuosikkina, katsoimme ystävien kanssa silmät pyöreinä, kun maailmalta tippui ykkössijoituksia toisensa perään: Finland twelve points, douze points. Tulipa siinä muutama lasillinenkin skoolattua Lordille.

Lordin voitto oli todella historiallinen. Me suomalaiset olimme odottaneet sitä Eurovision laulukilpailujen alusta saakka. Lähes joka vuosi siihen saakka Suomen edustaja oli ainakin omasta mielestämme ennakkosuosikki, ja Yleisradion toimittajat paikan päällä hehkuttivat sitä, kuinka kisapaikalla Suomen viisua kehutaan. Mutta vuoteen 2006 saakka saimme yleensä todistaa, kuin Suomi jäi hännille.

Ennen Lordia Suomen paras sijoitus oli Marion Rungin kuudes sijan vuonna 1973 kappaleella Tom, tom, tom. Mutta vaikka sijoituksemme on ollut kansainvälisillä areenoilla heikko, Eurovision laulukilpailut ovat jättäneet suomalaiseen kevyeen musiikkiin monta ikivihreää kappaletta kuten Marionin Tipi-tii (1962),  Lasse Mårtensonin Laiskotellen (1964), Fredin Pum, pump (1976), Monica Aspelundin Lapponia (1977), Riki Sorsan Reggae OK (1981), Kirkan Hengaillaan (1984), Virve Rostin Sata salamaa (1987) ja Anneli Saariston La dolce vita (1989).

Varsin historiallinen oli myös Kojon esittämä Nuku pommiin, joka 1982:n kisoissa jäi kokonaan ilman pisteitä.
Mutta moni Suomen viisukappale on jäänyt myös unohduksiin. Kuka esimerkiksi muistaa, millainen on Beat-yhtyeen esittämä laulu nimeltä Fri?. Se jäi Jugoslavian Zagrebissa pidetyissä Euroviisuissa viimeiseksi saaden kaksi pistettä.
Suomessa tehdään nykyisin niin paljon uutta musiikkia, että euroviisumuottiin tehdyt kappaleet hukkuvat tulvaan jo vuodessa, elleivät ne heti iskeydy kansan mieliin.

Suomen televisiossa on voitu seurata Eurovision laulukilpailuja vuodesta 1960 saakka, mutta ensimmäiset kilpailut pidettiin jo vuonna 1956.

Alkuvuosina kisat olivat nykyiseen verrattuna vaatimatonta luokkaa. Pääosassa olivat laulut ja niiden esittäjät. Kisat eivät olleet tuolloin vielä spektaakkeli tulimerineen, jossa välillä tuntuu siltä, että laulut halutaan kätkeä sirkushuvien taakse.
Niin tai näin, kisat ovat antaneet kansainväliseen viihdemusiikkiin monta hittiä, joista Abban Waterloo lienee tehnyt eniten rahaa. Abbasta tuli vuoden 1974 euroviisuvoiton myötä ruotsalaisten lippulaiva Volvon ja Saabin rinnalle.

Monta muutakin ikivihreää on jäänyt soimaan, kuten vaikkapa Espanjan Massielin La, la, la (1968), Monacon Severinen Un banc, un arbre, une rue (Penkki, puu ja tie, 1971) tai Irlannin Johnny Loganin What's another year (1980).

Tämän vuoden Eurovision laulukilpailut pidetään Ruotsin Malmössa lauantaina. Tätä kirjoitettaessa emme tiedä, pääseekö Suomen Krista Siegfrids Marry Me -kappaleellaan lauantaiseen finaaliin. Semifinaali laulettiin myöhään torstai-iltana.

Ennen Suomen viisukarsintaa suurelle yleisölle varsin tuntematon 27-vuotias eteläpohjanmaalainen nainen ainakin uskoo itseensä ja menestykseensä kisoissa. Ding dong -meininki kuuluu jälleen Ylen Malmössa olevien toimittajien mukaan purevan, ja Suomi on jälleen ennakkosuosikkien joukossa.

Lordin voiton jälkeen Suomi ei ole kuitenkaan erityisemmin menestynyt Euroviisuissa. Jos Suomi finaaliin pääsee, menestyminen on kuitenkin suurta arpapeliä, sillä Marry Me ei lopultakaan eroa liiemmin massasta. Kun vielä muistetaan, että Itä-Euroopan maat pelaavat mieluusti yhteen äänestäen toisiaan, niin mahdollisuudet voittaa eivät ole suuren suuret.

Mutta katsotaan. Ding dong.

Jukka Vilponiemi

17.5.2013 08:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva