Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Riamu ja rappio ryyppy museost…

Kuva: Riamu ja rappio ryyppy museost…

Ny ränttää men hyväl syyl taas Poris museoo syynää sepäiväst riamu taik valla rappionki meininkii. Ei vissiinkä tul eres funteeranneeks kui viinakset voika saar aikaa enstiks nii lystii ja sit pia koht!p ryyppäämise jatkuis valla rappiooki. Tiätty siin viina kans präkkäämises voi kohtuureski pyssyy eikä ne kaikki fiinit tutkimuksekka kai iha vääräs voi ol, ko ne sannoo siit aineest hyätyyki ihmisel oleva. Ihmettelemist pualee jos toiseenki museos kyl piisaa, ko lukkee vaik niit framil olevii aviiseitte vanhoi juttui viinakiroist ja siit kui jokakaliperist väkkee o fölis ollu..


Näytil o viinapannui iha 1800-luvult astikka ja koht ovelt näät Luvia Pinkjärvelt kotosi oleva pontikkapannu vuarelt –47. Ninko suaraa luannos istus sit ukkeli plätsä pääs, ruutune pusero pääl keittopuuhis ja siin häl sit kaikki asjaa kuuluva rekvisiitta käre ulottuvil pulloist ruvete. Haulikkoki oli varmuure vuaks, jos vaik… Siin pääsi ihhailee samal kattelemisel näyttelymestari Hannula taitavii, kookkait kriipustuksii torellisist viinaa liittyvist tilanteist. Oli jo maistiaisii saaneit äijäköriläit tytyväisin ja sit taas pualestas semmosii flaatei käräytettyi. Oli moottoripyäräl liikkunu trokari ja piikkeisii pysäytetty piäni kuarmuri. Sit viä niis kuvis nähtii hyvä häppä maaha kaataminenki ja ne hee paljo puhuvat miinis ja. Tykkäsi nii niist kuvist ja niitte antamast kuvast koko näyttelyl.

Siäl pääsi kuulustellee oikee niit juamalauluiki ninko viinakeittäjä polkkaa ja juaraas me pojjaat kipalet ja mont muutki. Vitriineis oli paljo kaikkii erillaisii puisii haarikoit, tuappei, kannui ja kait käsityän värkättyi. Oli fiinei pulloi, viinakoira, pulputuspulloi, viinaleili ja lippi Köyliöst, mont taskumattii ja klasei nii isoi ko piäniiki. Ja sit oli Pomarkkulaine suuri puine ehtoollispikariki. Aika hauska oli seki karhu sääriluu, jonka läpi oli tiputettu viinaa kippee suuhu esim. hammassärkyy taik kurkkukippuu. Seinätauluis oli kunno oortelit kuvines viinai präkkäämissee . Sahtikalut puust veistetyt, kuurna, tiinu, suurii puisii pihtei kuumai kivvei nostelemissee sihe mäskipyttyy ja mitä kaikkee siin olika?? Se sahti valuttamine rukkiiolkie ja marjaste katajaoksai läpitte oli ja vänkää hommaa. Siit tuli kai se lopulline maku ja färiki. Tääl Satakunnas tummaa ja Hämmees vaaleempaa, k onnei siäl pruukattu ruist.

Kommeit lukkoi oli puulooras framil ja ny vissii kysytte, et kui?? No niil lukittii polttimo viinasäiliöt ain uure erä keittämise jälkee.. Takaseinäl oli ripustettu killuu vanha Sunteliini kyltti enne vuat 1875 ja siin luki: rommii, punssii, konjakkii ja aarakkii tai sillai mää oli muistavinani. Karhu-olut yks porilaisuure sympooli oli hyvi huamioitu, Semmost pulleet pilsneripulloo kyl siält!p viiskytluvult kaipasi, jota mee kioskis jo myytii. Karhu aika Poris oli 1920 luvult vuatee 2009, jollo se kyytättii Keraval. Tölkkikalja tuli kai v.1961 ja stää sanottii kannuolueks. Kialtolai aikane kaffeetus plöröines näytti hyvält. Ravintoloiski soli hiukka ninko pimmeet hommaa ja sillo juatii siäl kupeist ”kovvaa teet” yhtäku pirtuu, sokurii ja teet passelisti plantattun.

Raittiuskyltit, viinakiroreklaamit ja opetustaulut oli omas nurkasas kyl hyväl plassil ja oikee raittiure esitaistelija Finnberiki Noormarkust kuvines. Hän, joka toimi kuulemma pontevasti juappout vastaa. Kuvin seinil nähtii kotipolttoo, salakuljetust, salasii afääreit ja satamas topatettui pirtupaattei. Kiva oli kuulustel niit ravintolamuistoiki kuulokkeil, ko jo oli nähny kuvvii ravintoloist ja hee vanhaa toonaaski. Ei nii vanhaa ettei jottai uuttaki, ko perinteet ellää erellee porilaisis piänpanimois. Meinasi unhottaa valla Mekanis koppuloiru viinapannu siäl, jost miäs kyl sano nähnees siäl tehry iha toisellaisii…

Ulla H. Leino

8.5.2013 09:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva