Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Korkealta näkee kauas

Kuva: Korkealta näkee kauas

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) harmittelee tuoreessa muistelmakirjassaan Tasavallan vahva mies (Heikki Saari, Minerva Kustannus Oy, 2013), etteivät sosialidemokraatit lähteneet keskusteluihin perussuomalaisten Timo Soinin kanssa jo vuonna 2008, jolloin demarien eduskuntaryhmä asiaa harkitsi.

Demarit näkivät jo silloin perussuomalaisten linjan vastuuttomaksi ja vaaralliseksi, ja taikinan pelättiin paisuvan, kuten sitten kävikin.

Heinäluoman mielestä sosialidemokraattien paluu ykköspuolueeksi edellyttää neljää asiaa: uutta esiinmarssia nuorten keskuudessa, lähiöissä selkeää ykkösvaltikkaa, perussuomalaisten haasteen kohtaamista sekä toimivaa yhteistyötä ay-liikkeen kanssa.
Kirjassa Heinäluoma muistuttaa, että lähiökamppailu käydään kunnissa ja arkisessa kuntalaisten asioiden hoidossa. Siinä on kyse sellaisista asioista kuten terveyspalveluista, kirjastoista, lähiökunnostuksesta.

- Sosialidemokraattien ja perussuomalaisten keskinäinen keskustelu ja rajanveto ovat välttämättömiä asioita. Aikaisemmin taistelu duunariäänistä käytiin sosialidemokraattien ja kommunistien välillä. Nyt se käydään demareiden ja perussuomalaisten välillä. Demarit eivät vain ole sitä huomanneet ja tunnistaneet, sanoo Heinäluoma.

Pitkänä miehenä Heinäluomasta voidaan hyvällä syyllä sanoa, että korkealta näkee kauas.

SAK:sta SDP:n puoluesihteeriksi ja puheenjohtajaksi ja sen myötä politiikan huipulle viime vuosikymmenellä luiskahtanut Heinäluoma on ollut aina puolueen ja ay-liikkeen tiiviin yhteistyön kannattaja. Hänen siirtyessään puoluetyöhön tämä linkki nähtiin aluksi SDP.n sisällä rasitteena, joskin tuo kritiikki on myöhemmin hälventynyt.

2000-luvulla SDP:ssä tehty lyhytaikainenkin pesäeron kaltainen liike SAK:laiseen ay-liikkeeseen on käynyt puolueelle kalliiksi.
Se nähdään nyt, kun duunariääniä on valunut demareilta perussuomalaisille, ja tutkimusten mukaan erityisesti duunarimiehissä on enemmän persujen kuin demarien kannattajia. Ja aivan tuoreet kyselyt antavat ymmärtää, että myös keskusta olisi vienyt duunariääniä demareilta.

Vaikka viileän kauden jälkeen SDP:n ja ay-liikkeen välit on taas lämmitetty ennalleen, jätti se ay-kentässä kuitenkin särön demarien kannatukselle. Ei tarvittu paljon kun Timo Soinin sinänsä tyhjät puheet upposivat osaan ay-väestäkin, eikä edes SAK:n entisen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd) nosto hallituksen työministeriksi ole tehonnut siinä määrin kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ministerilistaansa tehdessään ehkä ajatteli.

Kirjassa Eero Heinäluoma kuitenkin muistuttaa, että SDP:lla ovat edelleen kaikki edellytykset yhteistyöhön ay-liikkeen kanssa.
- Onhan puoluesihteerinä jälleen henkilö, joka tuntee ay-liikkeen sykkeen, hän sanoo viitaten puoluesihteeri Reijo Paanaseen, jolla on myös SAK-tausta.

Heinäluoman kirja on mielenkiintoinen läpileikkaus hänen tähänastisesta elämästään ja urastaan. Mielenkiintoinen ainakin niille, jotka ovat seuranneet politiikkaa sosialidemokratian tai ay-liikkeen näkökulmasta.

Kirjassa pohditaan kuitenkin erityisen paljon sitä, kun Eero Heinäluoma luopui SDP:n puheenjohtajan tehtävästä vain yhden kauden jälkeen vuoden 2008 puoluekokouksessa. Päätös on ollut selvästi hänen poliittisen uransa vaikein.

Siihen liittyy myös hänen paljon nyt julkisuudessa ollut pelkonsa siitä, että puheenjohtajakisassa useaan otteeseen mukana ollut nykyinen ulkoministeri Erkki Tuomioja olisi suunnitellut puolueen hajottamista tämän hävittyä puheenjohtajakamppailun.

Tosin pelko näyttää olleen pääosin Heinäluoman omaa ajattelua, sillä kirjassa mm. hänen silloiset tukimiehensä Matti Ahde ja Antti Kalliomäki eivät uskoneet hajaannuksen uhkaan.

Toki vuoden 2007 hävittyjen eduskuntavaalien jälkeen SDP:n pasmat olivat sekaisin, ja tiettyä hajaannusta oli olemassa. Sitä ei kai kukaan voi kiistää.

Kun Jutta Urpilainen valittiin Heinäluoman seuraajaksi, tuli Heinäluomasta hetkeksi rivikansanedustaja, mutta 2010 hän sai uuden roolin eduskuntaryhmän puheenjohtajana puolueen eräänlaisena äänitorvena kaksikon sopiman työnjaon mukaisesti.
Nyt Heinäluoma kehuu Urpilaista:

- Urpilaisen suuriin saavutuksiin kuuluu se, että hän kykeni eheyttämään puolueen.

Jukka Vilponiemi

3.5.2013 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva