Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Minulta on kysytty, miltä tuntuisi nähdä Porin Ässien voittavan jääkiekon Suomen mestaruuden uudestaan vuoden 1978 jälkeen. Vastaan nyt, että tuntuu hienolta ja ennen kaikkea uskomattomalta, koska elin mukana myös ne tämän vuoden mestarijoukkueen tammikuun tasaukset!

 

Kuten yllä olevasta käynee ilmi, niin kuulun siihen ryhmään, joka näki tuon 35 vuotta sitten pelatun Ässät-Tappara finaalin paikan päällä eli Isomäen katsomossa. Nyt nuorempi sukupolvi saa myös mestaruusmuiston. Olen paljon kuullut siitä, että ei se edellinen mestaruus tunnu oikein miltään kun itse olin vasta kiilto isän silmissä. Nyt riittää tällekin sukupolvelle oman mestaruushumun muistelua. Pori meni sekaisin, jos nyt käyttää kulunutta sanontaa, silloin ja taisi mennä nytkin.

Ymmärrän jopa Raimo ”Höyry” Häyrisen puolueellista selostusta muinoin. Isomäen halliin oli ahtautunut noin 14!p000 katsojaa ja Höyryn selostuskopin (paikka oli maauimalan puolella) päällä pomppi vähintään parikymmentä pikkupoikaa. Osa heistä roikkui sitten jäähallin seinillä kuin apinat konsanaan. Häyrinen otti hampaisiinsa jopa hallin nimen, Isomäki. Mikä ihmeen Isomäki, koska paikka sijaitsee maantieteellisesti jopa merenpinnan alapuolella? Se oli silloista Yle Puhetta!

En tiedä, pitäisikö tässä kohtaa sanoa, että on nähnyt livenä kaikki Porin mestaruusjoukkueet, siis vuodesta 1965 lähtien, mutta siinähän tuo tuli julkistettua! Jokaisella Porin mestaruudella oli oma sykkeensä, mutta aina se tuorein on se sykähdyttävin. SM-liiga teki mahdottomasta mahdollisen, se sai edellisen kultajoukkueen kapteenin, Veli-Pekka Ketolan, luovuttamaan Ville Uusitalolle Kanada Maljan. Jostain syystä Porin Iso Musta ei ole Isomäen katsomossa viime vuosina viihtynyt, mutta nyt Vellu teki sen uskomattomaan saumaan.

Tämän vuoden kuudes finaali jää varmasti mieleen, koska Isomäen yleisö lauloi jo ennen peliä suurella tunteella kappaletta ”Isomäen legenda”. Se laulu kuului varmasti pukukoppiin. Tunnelmaa viritti varmuudella myös Olli ”Patasydän” Lindholmin laulama Maamme-laulu.

Lopulta katsomo viritti vielä kiitoksensa Patapaidoille ja ämyreistä kuului Queenin ”We are the champions”. Tunnelma oli sanoin kuvaamaton. Paikalla tunnistin myös paljon Porin ulkopuolelta katsomoon tulleita.

Jostain syystä tässäkin finaalissa tuntui, ettei ilmoitettu yleisömäärä 6461 voinut pitää kutiaan, koska kyllä jollain konstilla sisään oli päässyt ilmoitettua enemmän väkeä, mutta kaikki sujui poliisin arvion mukaan huomattavasti odotettua paremmin. Tulipa sekin virkavallalta kysyttyä!

Kuvaavaa oli, kun Ässien lääkäri Antti Hakkiluoto osui kohdalle kultamitali kaulassa. Antti totesi, että tässä se nyt on, eikä kukaan ota sitä pois. Oli hienoa nähdä myös pelaajien läheisten tunteita pelin jälkeen. Sillä hetkellä heistäkin varmasti tuntui, ettei kotijoukoissa ole turhaan uhrauduttu.

Kauden Patajoukkue oli kuin yhtä puuta loppukauden. Se näytti epäilijöille miten lähes mahdottomasta tehdään mahdollinen. Tässä kohtaa päävalmentaja Karri Kivi loihe kysymään, että olisitko tammikuussa uskonut? Tosin kysymys ei tullut meikäläiselle, vaan erittäin tunnetulle urheilutoimittajalle.

Miten lukema 108.59 jää SM-liigan historiaan? Se on täsmälleen se aika, jolloin Ässien ryöstöretki viidennessä finaalissa Hakametsän hallissa päättyi. Veli-Matti Savinainen pisti Ville Uusitalon syötöstä kiekon Tapparan verkkoon. Siis kolmannessa jatkoerässä. Sitä ennen Ässät olikin kokenut Hakametsässä kovia. Kaksi edellistä Tampereen peliä päättyivät aivan viime hetkillä kirvesrintojen eduksi. Ensimmäinen päättyi vain 5 sekuntia ennen täyttä aikaa ja se kolmas vain 1 sekunti ennen pelin loppusummeria.

Kukaan ei tainnut uskoa Kiven vakuuttelua, että nuo dramaattiset tappiot pystyttiin, niin kutsutusti, nollaamaan jo samana iltana. Mutta Porin pelit näyttivät nollauksen onnistuneen. Ja Pata oli valttia otteluvoitoin 4-2. Tappara ei Porissa ollut terästä. Nyt tietenkin kiinnostaisi tietää, miten joukkue tuohon pystyi. Nimenomaan siihen pystyi koko joukkue!

Ässien joukkue oli rakennettu taiten. Nimet Shaun Heshka, Daniel Brodin, Michel Ryan eivät etukäteen paljon jääkiekkoa seuraavalle sanoneet. Nyt sanovat ja pelaajien taustat olivat urheilujohtaja Mika Toivolan tiedossa. Pitää lisätä ryhmään nimet Stephen Dixon ja Jesse Joensuu, jotka tulevat myös saamaan kultaisen mitalin. Todella suuri vahvistus oli tuon kultaisen maalin tehnyt Jyri Marttinen ja Tuomas Pihlman täytti ruutunsa. Uusi pelaaja oli myös Sami Lähteenmäki, sinnikäs puurtaja.

Porilainen hopeakevät vuonna 2006 toi Porin torille uskomattoman väkimäärän. Voi vain arvailla, kuinka paljon väkeä Porin torilla on huomenna 27.4. kello 15 alkavassa torijuhlassa.

Pori on nyt päässyt julkisuuteen tavalla jota ei olisi etukäteen uskonut. Viimeistäänkin kaikki ovat onnistuneet kääntämään takkinsa. Jopa ne, jotka povasivat Tapparalle varmaa mestaruutta ja hakemalla hakivat syitä sille, miksi Ässät voitti aina vaan.
Se on siinä ja torilla tavataan. Poika tuli kotiin!

Jarmo Liuhala

26.4.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva