Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Loppuun kaluttu?

Kuva: Loppuun kaluttu?

Nyt kun kerrankin sain huomiosi, paljastan saman tien kupletin juonen, eli kysymyksen siitä, onko teollisten työpaikkojen alasajo loppuun kaluttu aihe nykypäivän uutisoinnissa. Mielestäni ei ole. Tätäkin kirjoittaessa suuri joukko tuttuja tovereita on juuri saanut kuulla tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedotuista irtisanomisestaan.

Neuvottelut UPM:n Rauman tehtaan paperikone 3:n sulkemisesta aloitettiin jo tammikuussa. Epätietoisuus siitä, ketkä irtisanotaan, on kuitenkin jatkunut tavanomaista pidempään ja alakuloinen tunnelma tehtaalla on ollut käsin kosketeltavaa. Neuvottelujen lopputuloksena noin viikko sitten pysäytetyn koneen mukana häipyy 77 työpaikkaa. Yli kolme kuukautta kestänyt epävarmuus heijastuu myös asenteisiin ja kun jäljelle jäävien työkuorma vain kasvaa, syyttävä sormi valitettavasti kohdentuu usein myös luottamusmiehiin. Viikkojen odottelu on tuntunut pitkältä, kun ei ole voitu antaa ihmisille vastauksia. Olisikohan pohjimmainen syy tuonkin paperikoneen sulkemiseen kuitenkin jossain muualla?


Laitetaanpa saman tien lisää kaluttavaa, eli tunnen pakottavaa halua heittää jälleen kerran kehiin joitain faktoja, joilla on ollut vaikutusta suomalaisen vientiteollisuuden alasajoon. Joidenkin mielestä nämä faktat on loppuun kaluttu moneenkin kertaan, mutta ei riittävän moneen kertaan. Osoituksena siitä, että faktat eivät ole loppuun kaluttuja, nostan esiin lukuisat uudet maksut, joilla on ollut vaikutusta suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukyvylle. Väitänkin nyt teidän kuulleen jotain ainakin rikkidirektiivistä, jolla poliittisen hölmöilyn seurauksena suomalainen vientiteollisuus asetetaan eriarvoiseen asemaan merkittävimpien kilpailijamaiden kesken.
Kyseisen direktiivin tarkoituksena toki on hieno ajatus puhtaammasta tulevaisuudesta, mutta muilta osin asian valmistelu menikin jo metsään. Loputon jauhaminen rikkidirektiivin vaikutuksesta on kuitenkin osoittautunut ainakin sillä tavalla tarpeelliseksi, että vihdoinkin poliittinen kenttä heräsi ajattelemaan myös sen seurauksia. Kunnia tuosta myöhäisherännäisyydestä kuuluu erityisesti sosialidemokraateille, jotka ovat kantaneet huolta työn ja oikeudenmukaisuuden linjasta muun muassa lanseeraamalla teollisuuspoliittisen ohjelman.

Kyseinen ohjelma pitää sisällään monia merkityksellisiä avauksia, joilla ainakin jollakin aikavälillä on vaikutuksia teollisuutemme toimintaedellytyksille. Nyt on vain huolehdittava, että ohjelman merkitys huomioidaan kaikissa ministeriöissä, koska juuri vientiteollisuudella on valtavan iso rooli suomalaisessa yhteiskunnassa, katetaanhan niistä kerätyillä verotuloilla noin puolet hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen tarvittavista tuloista.

Todettakoon vielä, että vaikka maasta on häipynyt teollisia työpaikkoja noin sadan tuhannen vuosivauhtia, suomalainen vientiteollisuus työllistää silti edelleen noin 400!p000 ihmistä ja välillisesti jopa miljoona suomalaista. Ihan mistään pienestä huolen aiheesta ei siis ole kysymys. Työpaikkoja on mennyt, mutta onneksi SDP:n nyt lanseeraama teollisuuspoliittinen ohjelma on omiaan kehittämään edes hieman pitkäjänteisempää teollisuuspolitiikkaa. Vielä, kun demarit ajaisivat Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan tammikuussa esittämää ajatusta siitä, että maahan saataisiin perustettua teollisuusministerin toimi.

En toki väitä, että syy teollisten työpaikkojen katoamiseen olisi pelkästään poliittisen valveutumattomuuden seurausta. Pohjimmainen syy on talouskriisissä sekä muun muassa median murroksessa. Faktaa kuitenkin on, että Suomen historiassa on ollut kolme kertaa porvarihallitus ja joka kerta näiden jälkeen maan talous on ollut kuralla. Edellisissä eduskuntavaaleissa historia toisti itseään niinkin, että jälleen kerran sosialidemokraatteja huudettiin apuun. Luojan kiitos työtä ja oikeudenmukaisuutta puolustava SDP asetti tuolloin hallitusvastuulleen ehdoksi, että valtiontalouden vajausta ei kateta kaikkein huonoimmassa asemassa olevilla vaan veroja kerätään maksukyvyn mukaan. Demarit sanoivat myös ei mekaaniselle eläkeiän nostamiselle ja ajoivat maahan nuorisotakuun: hyvä niin, sillä nyt myös yrityksillä on erinomainen tilaisuus kesä- ja harjoittelupaikkojen kautta huolehtia siitä, että kiinnostusta ja osaamista löytyy jatkossakin teollisuuden töihin.

Olen otettu siitä, että jaksoit kolumnini parissa loppuun saakka, joten toivotan lopuksi sinulle oikein rattoisaa ja aatteellista vappua!

Jari Mäki-Korte

26.4.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva