Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Rahaa, rahaa, huusivat maailman lapset”

Olen auttamattoman vanhanaikainen. Kaiken taloudenpidon pääohjeeksi uskon edelleen lapsena opitun säännön: suu säkkiä myöten. En edes yritä enää ymmärtää nykyisen finanssitalouden uuskieltä. Ostin kuitenkin jopa Attac-järjestön julkaiseman ”Maailmantalouden ABC ja D” -teoksen, kun luotan edelleen lujasti oppimiskykyyni. Mutta kun tuosta sanakirjastakaan ei löytynyt edes peruskäsitteistöön kuuluvan sanan ´tuottavuus´ selitystä, luovuin. Etenkin, kun käsite ´talouden uuskieli´ selittyi lakonisesti ilmaisulla ”Puhetta ilman sisältöä”…

 

Mutta Hänen Korkeatasoinen Viisautensa Esko Seppänen osaa uuskieltäkin pätevästi. Lainaankin tähän hänen tyhjentävää johtopäätöstään nykytilanteesta: ”Maailmantaloutta hallitsee 20-30 suurpankkia, jotka operoivat virtuaalirahalla, keinottelevat johdannaisilla, rikkovat lakeja, kiertävät veroja ja nauttivat valtioiden turvatakuita.” (Tuossakin oli jo ainakin kolme yli arkiymmärryksen käyvää sanaa.) Näin kansan enemmistö tuntee itsensä tyhmäksi ja käy pelokkaaksi. Virtuaalinen raha on käsittämätön juttu: ”Kansa maksaa systeemikriisin sisäisellä devalvaatiolla: palkkojen ja eläkkeiden alennuksilla, sosiaaliturvan leikkauksilla ja työttömyyden kasvulla.” No, johan tuli ymmärrettävää tekstiä - nuo asiat läiskähtävät meitä vasten naamaa uutislähetyksissä joka armas päivä!

Ei tätä sotkua voi kukaan muu selkeäksi setviä kuin hyvä kaunokirjailija. Ylivoimaisen järkyttävästi raha-asioita pohtii yksi lempikirjailijoistani, Leena Krohn, kirjassaan ”Hotel Sapiens” - oireellisesti latinan sapiens tarkoittaa viisasta… Teos on yhtaikaa hivelevän kaunista kieltä ja hyytäviä tosiasioita sijoitettuina fiktiiviseen, mutta kammottavan todennäköiseen tulevaisuuteen.

Kirjan minä-kertoja ajattelee menneisyytensä tilannetta, josta kaikki juontui. ”Ajatelkaapa rahaa! Olihan se merkillinen ilmiö, eikö totta? Materian ja kuvitelman ristisiitos, pelkojen ja toiveiden hyppyyttämä haamu, yhdessä sovittu petos, kimaltavaa tuhkaa…”

Hän pohtii edelleen tuossa robottien ylläpitämässä, näkymättömien ”kaitsijoiden” vahtimassa (vrt. videokamerat) vankisiirtolassaan: ”Mitä rahalle tapahtui? - Aaverahaa tehtiin tyhjästä johdannaisilla ja termiineillä, optioilla ja futuureilla. Sitä lihotettiin allokoimalla, shorttaamalla, vivuttamalla ja korkoja manipuloimalla. --- Laillistetut ryövärimekanismit kävivät yhä monimutkaisemmiksi. Rahaa ilmaantui maailmaan käsittämättömiä, järjettömiä määriä. Sillä ei enää ollut mitään tekemistä työn, arvon, hyödykkeiden ja hyvinvoinnin kanssa. - Ja mitä aavevaluutoilla saatiin? Lisää köyhyyttä ja vihaa, enemmän nälkäisiä suita, yhä uusia sotia.”

Tuntunee tutulta. Elämme Hotel Sapiensin keinomaailman eteisaulassa jo nyt. - Mutta eiväthän päättävät Herrat ja Rouvat Ministerit mitenkään ennätä lukea viisasta kaunokirjallisuutta.

Rauni Virtanen

19.4.2013 10:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva