Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pallo hukassa?

Kuva: Pallo hukassa?

Onko teille tullut viime aikoina sellaista tunnetta, että pallo olisi jotenkin hukassa? En tarkoita tällä sitä, että itse kullakin ajatus harhailisi ainakaan enempää kuin normaalisti. Sen sijaan kyse on siitä, että koko yhteiskunta tuntuisi haahuilevan aivan oudoissa sfääreissä.

Eräs leskeksi jäänyt mies vastasi kerran surunvalittelijoille, että ”sitä on liikkeellä”. Samaan tapaan tuntuu olevan nyt liikkeellä sitä, että valtakunnassa sekoillaan.

Tuorein esimerkki on Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimen joutuminen Suomen keskusrikospoliisin mustalle listalle. Pidetään häntä rikollisena tai ei, niin todennäköisesti Putinin eikä muidenkaan valtioiden päämiesten kuuluisi esiintyä listalla, jonne poliisi kirjaa mm. järjestäytyneestä rikollisuudesta epäiltäviä henkilöitä.

Kun MTV3 tuon tiedon keskiviikkona julkisti, koko Suomen poliisijohto oli sekasorrossa. Media oli täynnä poliisijohdon selityksiä.
Se, kuka nimen on listalle vienyt, on poliisijohdon tiedossa. Olipa hänen motiivinsa mikä tahansa, todennäköistä tuskin on, että Venäjän presidentin nimi olisi kirjattu epäiltyjen listalle pelkästään vahingossa. Jokin syy tekoon pitää olla, vaikka huonompikin.
Selvää lienee kuitenkin se, että henkilö, joka Putinin kirjasi listalle, ei enää tee mitään listauksia ainakaan poliisin rekistereihin.
Kokonaan oma haaransa tässä kohussa on se, kuka poliisin sisäisen tiedon on vuotanut julkisuuteen. Jos poliisijohto saa vuotajan selville, hänenkään tulevaisuutensa poliisitoimessa ei näytä lupaavalta.

Pallo on hukassa myös opetusalalla, kun siellä riidellään siitä, toimiko Alppilan koulun erityisopettaja Helsingissä oikein työntäessään häiritsevän oppilaan pois ruokalasta.

Enemmistö peruskoulun opettajakunnasta ympäri maata ja heidän ammattijärjestönsä OAJ puolustavat potkut saanutta opettajaa, mutta sen sijaan päättäjät eivät oikein tunnu tietävän, onko moraalisempaa olla opettajan vai oppilaiden (= lapsiaan opettajien ”mielivallalta varjelevien” vanhempien) puolella.

Jotakin tekoa saattaa olla sillä, että lasten vanhemmat ovat vaaleissa suurempi äänestäjäryhmä kuin opettajat. Poliitikkojen päätöstä vaikeuttaa kuitenkin se, että melkoinen osa vanhemmistakin kannattaa järjestyksen säilyttämistä koulussa. Enemmistö koululaisista käyttäytyy kuitenkin asiallisesti, ja vanhemmat haluavat vesoilleen työrauhan.

Poliisi katsoi jo kertaalleen, ettei opettajan toiminta täytä pahoinpitelyn tunnusmerkkejä lopettaen esitutkinnan. Nyt kuitenkin valtakunnansyyttäjä ilmeisesti haluaa julkisuuden paineen takia aloittaa esitutkinnan uudelleen. Melkoista sekoilua.

Kun vielä psykologit ovat asiassa kahta mieltä, niin ole tässä sitten viisas. Koska asiantuntijoilta ei saa selkeitä eväitä mielipiteen muodostukseen, niin tavallinen kansa alkaa yhä enemmän suhtautua tähänkin asiaan tunteella.

Alunperin tuntui kovin ihmeelliseltä, että koulun rehtori teki asiasta tutkintapyynnön. Olisi varmasti kaikkien kannalta ollut järkevintä, että asia olisi selvitetty koulun sisällä. Mutta kun asia on nyt kaikkien huulilla, on toki paikallaan, että se selvitetään juurta jaksaen.

On nostettava hattua opetusministeri Jukka Gustafssonille (sd), joka on valmis edelleen antamaan opettajille nykyistä suuremmat valtuudet puuttua oppilaiden häiriköintiin.

Keskustan kansanedustajan ja suuren valiokunnan varapuheenjohtajan Antti Kaikkosen uhkana oli saada pallo jalkaansa Nuorisosäätiön lahjusjutussa, mutta hän sai vain ehdollista vankeutta.

Nyt perussuomalaiset ovat alkaneet vaatia Kaikkosen eroa valiokuntansa johdosta.

Persut vertaavat Kaikkosen tapausta Jussi Halla-ahoon (ps), joka joutui eroamaan eduskunnan hallintovaliokunnan johdosta, koska hän sai rasismipuheistaan sakkotuomion.

Vaikka Halla-ahon tapausta ei voi suoraan verrata Kaikkoseen, koska heidän rikoksensa ovat erilaiset, niin onhan persujen ajatuksessa pientä itua. Rosvo, mikä rosvo.

Sen sijaan pimeästi palveluja takavuosina ostanut kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala (vihr) ei ilmeisesti ole rosvo. Ainakaan oikeuskanslerin virasto ei ota Hautalan toimia käsittelyynsä, vaikka hänestä on tehty 27 kantelua. Viraston mielestä Hautala ei ole toiminut rikollisesti ministerin tehtävässään.

Ja Hautalan omastakin mielestä tällaiset pienet rikkeet on saatava anteeksi.

Jukka Vilponiemi

12.4.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva