Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eurassa on positiivinen puhuri päällä

Kuva: Eurassa on positiivinen puhuri päällä

Eura on niitä harvoja satakuntalaisia kuntia, joiden viime vuoden tilinpäätös ylsi plussalle. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Lehtosen (sd.) mielestä tulokseen voi olla tyytyväinen – tietyin varauksin.

– Saimme erikoissairaanhoidosta rahaa takaisin ja veroäyriä korotettiin prosenttiyksiköllä, Lehtonen kertaa tulokseen vaikuttaneita tekijöitä.

Hän lisää kuitenkin, että riittävän suuri korotus oli kaukaa viisas päätös. Oli hyvä korottaa kerralla kunnolla, ja silti nytkin joudutaan säästämään.

Lehtonen on saanut kuntalaisilta myönteistä palautetta korotuksesta, palveluita pidetään niin tärkeinä että veronkorotuskin hyväksytään.

– Eurassa on positiivinen puhuri päällä, Lehtonen hehkuttaa.

Kuntavaaleissa tapahtui reilusti vaihtoa: 35 valtuutetusta 14 on uusia. Valtarakenteet eivät kuitenkaan juuri muuttuneet, demarien paikkaluku pysyi 13:ssa, samoin muidenkin ryhmien muuten paitsi kokoomus menetti yhden paikan perussuomalaisille.
Hallituksessa vaihdos oli suuri, vain Harri Lehtonen ja Simo Lähteenmäki (vas.) ovat vanhoja hallituksen jäseniä. Timo Kalli (kesk.) jatkaa valtuuston puheenjohtajana ja Kari Virtanen (sd.) siirtyi hallituksesta valtuuston I varapuheenjohtajaksi, joten hallitushuoneen 14:stä jäsenestä neljä on vanhoja.

Myönteistä puhuria himmentää edelleen jätevesiongelma, Eurajoen vettä ei saa vieläkään käyttää talous-, virkistymis eikä kasteluvetenä.

– Kunta on kuitenkin reagoinut asiaan vahvasti satsaamalla miljoona euroa omaan viemäriverkostoon. Samoin on lähetetty signaali jätevesiyhtiöön päin, ja asiat laitetaan kuntoon, ensin väliaikaisin ratkaisuin ja sitten puhdistamon laajennuksella.

Valtakunnan politiikasta puhuttaessa Lehtonen ei ole aivan yhtä tyytyväinen demarien toimintaan. Himohiihtäjä puhuu vertauskuvin:

– Jos ei nyt aivan kokoomuksen suksilla hiihdetä niin voi sanoa, että erilaisilla voiteilla olisi voinut viedä meidän politiikkaa eteenpäin.

Tai toisin sanoen: – Kyllä pitää olla demareilla isompi kauha tässä keitossa hallituksessa.

Monet erilaiset – ilmassa roikkuvat – hankkeet herättävät närää. Erityisesti kuntarakenne- ja soteuudistusta on odoteltu.

– Meneillään on jo kolmas vaalikausi kun näistä samoista asioista keskustellaan. Mutta kun hallitukselta ei tule selkeitä kriteereitä miten menetellä, ei kunnissakaan pystytä tekemään päätöksiä. Nyt ollaan itse hallituksessa, mutta tuntuu tosiaan, että hiihdämme väärillä voiteilla.

Kun jahkaillaan, ei Lehtosen mielestä anneta oppositiolle ja Timo Soinille käteen pelkästään nuotteja vaan myös soittimet.

Harri Lehtonen sanoo olevansa kuntaliitosmyönteinen ja suorastaan kuntaliitosrohkea. Hän muistuttaa Euran ja Kiukaisten kuntaliitoksesta. Se oli rohkea päätös ja tehtiin suht nopeasti turhia jaarittelematta.

– Harmittelen vieläkin, ettei Köyliön, Euran ja Säkylän kuntaliitos toteutunut. Siinä olisi tarvittu enemmän johtajuutta.
Kuntaliitoskeskusteluja on Lehtosen mukaan jatkettava, jahka sotekuvio selviää. Euran, Säkylän ja Köyliön liitos on Lehtosen mielestä sekin vielä mahdollinen.

Heli Kokko

12.4.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva