Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jää levy päälle

Kuva: Jää levy päälle

ää helposti levy päälle. Ei onneksi hellan levy – ainakaan vielä. Vaan se toinen levy, että tulee pyörittäneeksi samaa virttä. Karppausta ei onneksi tarvitse enää mollata, se muoti-ilmiö on pian passé. Sen sijaan tosi-tv -buumi ei näytä hiipumisen merkkejä, kuten ei se toinenkaan kestovalituksen aihe, yltiöliberaali kapitalismi, jota myös ainoaksi oikeaksi – ja täysin ideologioista vapaaksi – tieksi kutsutaan.

Jälkimmäiselle on alkanut ilmaantua yhä kovempia vastustajia, kuten nobelisti Paul Krugmanin ja talouskomissaari Olli Rehnin vääntö osoittaa. Krugman on tunnettu tiukan säästölinjan arvostelemisesta. Hänen mielestään talouskriisi pitäisi hoitaa elvyttämällä, ei julkisen talouden rajulla sopeutuksella.

Aika usein arvostelu tulee taidemaailmasta. Esimerkiksi Porin taidemuseossa esillä olevan näyttelyn saatesanoissa tuomitaan jyrkästi 2008 alkaneen finanssikriisin korjaustoimet, joissa ”valtiot kaikkialla maailmassa pumppasivat triljoonia dollareita pankkeihin ja vakuutuslaitoksiin ja tulivat siten tehneeksi maailmanhistorian suurimman pääomasiirron yksityiselle sektorille”.
Pöyristyttävässä pelastusoperaatiossa valtiot ottivat velkaa saadakseen rahoituslaitokset kuiville, mikä johti kansantalouksien velan kasvuun ja käytännössä joidenkin maiden vararikkoon. Talouden tasapainottamiseksi on turvauduttu säästöohjelmiin, jotka ovat leikanneet rajusti julkisia palveluita ja sosiaaliturvaa.

Pappi Kaj Sadinmaa kirjoittaa Kodin Kuvalehdessä (4/2013): ”Rikkaiden on rikastuttava lisää. Se on yhteiskunnan tärkein päämäärä. Sen tieltä pitää poistaa kaikki esteet, myös demokratia ja hyvinvointivaltio, jos on tarpeen. Ajetaan alas turvaverkot. Lisätään rikkaiden etuoikeuksia kasvattamalla tuloeroja ja laskemalla pääomaverotusta. Tehdään meidän maastamme almuyhteiskunta, jossa köyhät ovat rikkaiden armeliaisuuden varassa.”

Almuyhteiskunnan haluaa myös Anne Brunila ( HS 27.3.2013). Hän moitti Women Corporate Directors -järjestön seminaarissa hyvinvointivaltiota liian kalliiksi ja kannusti pohtimaan Big Society -mallin tuomista Suomeen. Siinä yritykset, järjestöt ja aktiiviset kansalaiset ottavat julkisia palveluja hoitaakseen. Eli hän haluaa Suomeen Etelä-Euroopasta tutun Caritas-yhteiskunnan.

Brunilan mukaan hyvinvointivaltioon ei ole varaa eivätkä verotulot riitä, jos julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta jatkaa kasvuaan. Brunilan mukaan vastuu on ulkoistettu yhteiskunnalle, ajatellaan että julkinen valta huolehtii ongelmista, eikä meidän tarvitse. Siis kenen meidän, meidän veronmaksajien vai?

No, hallitus on kiristänyt toisten verotusta, ja helpottanut toisten. Näillä verorahoilla on tähän asti saatu terveydenhuoltoa, päivähoitopalveluita ja koulutusta, jonka ansiosta on menestytty Pisa-tutkimuksissa jne, olkoonkin että kahtiajakautumisen merkkejä on kaikissa näissä palveluissa näkyvissä, kiitos bruniloiden.

Enemmän jaettavaa olisi, jos harmaa talous ja veroparatiisit saataisiin jonkinlaiseen kuriin. Erään arvion mukaan maailman varallisuudesta kolmasosa tai jopa puolet on veroparatiiseissa. EU on laskenut, että sen jäsenmaat menettävät vuosittain jopa tuhat miljardia euroa verotuloja erilaisten veronkiertomekanismien takia.

Jyri Hänninen muistuttaa Hesarin jutussaan 24. maaliskuuta, että jokainen meistä törmää arjessaan veroparatiisiyhtiöihin, kun ostaa ruokaa, googlettaa, on Facebookissa, käy yksityisellä työterveysasemalla, syö McDonald’sissa, kyselee numeroa Fonectalta jne. Kirjoittaja ihmettelee, miksi Suomen Yrittäjät ei vaadi veroparatiisien vastaista taistelua. Ne jos mitkä vääristävät kilpailua.

Krugmanin lisäksi on ilmaantunut muitakin taloustieteilijöitä, joiden mielestä troikan, eli EU:n, EKP:n ja IMF:n, ajamat sopeutustoimet ovat olleet liian rankkoja. EU:n sisällä oikea käsi ei näytä tietävän mitä vasen tekee. Komission omassa julkaisussa arvostellaan menoleikkausten ja veronkorotusten kohtuuttomuutta. Employment and Social Situation Quarterly Review -julkaisussa todetaan, että talousarvioleikkausten ja veronkorotusten kielteiset vaikutukset työllisyyteen ja elinoloihin ovat yhä ilmeisempiä.

Tulee mieleen näistä ”sopeutustoimista” vanha lääkärivitsi, jossa iloitaan siitä, että tauti voitettiin mutta että valitettavasti potilas kuoli. Potilas nimeltä Eurooppa ei ehkä ole vielä kuollut mutta henkitoreissa kuitenkin.

Heli Kokko

5.4.2013 10:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva