Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pääsiäisnarsisteja

Kuva: Pääsiäisnarsisteja

Pääsiäinen on narsissien aikaa. Esimerkiksi Porin kävelykadulla on narsissiryhmiä nähty monena pääsiäisenä. Mutta tänä vuonna ikuisuudelta tuntuva talvi on estänyt nämä kaunistukset.

Narsissien sijaan liikkeellä näyttää oleva pääsiäisnarsisteja, kuten nyt tämä aiemmin nobelistikirjailijamme F.E. Sillanpään tutkijana tunnettu filosofi ja kirjailija Panu Rajala. Hän on ollut jo pitkään tunnettu enemmänkin omien naisasioidensa kirjaajana ja niin sanottujen paljastusten tekijänä.

Rajalan viimeisin hengen tuotos on hänen edellisestä vaimostaan, kansallisikoni Katri-Helenasta kertova kirja ”Lavatähti ja kirjamies”, jossa hän kuvaa pariskunnan seitsemän vuotta kestänyttä avioliittoa.
Myönnän, etten ole lukenut itse kirjaa, enkä lue. Mutta sitäkin enemmän olen lukenut Rajalasta ja kirjasta tehtyjä lehtijuttuja, joiden perusteella ei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen: Panu Rajala on suuri narsisti.

Tieteellisesti narsismi on persoonallisuushäiriö, jolle ovat tyypillisiä mm. erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas tarve olla ihailtu, ylimielisyys, tarve olla oikeassa ja empatian puute. Narsisti on ongelmatapaus erityisesti työelämässä ja parisuhteessa.
Kaikki merkit viittaavat siihen, että Panu Rajalalla tuntuu näitä oireita olevan.

Rajala on myöntänyt, että hän sai lopullisen pontimen kirjaansa sen jälkeen, kun Katri-Helenasta tehtiin Ilpo Tuomarilan käsikirjoittama musikaali, jossa Rajalaa kuvaavasta Proffasta tehtiin oppineisuudellaan hienosteleva pelle ja snobi. Rajala halusi antaa nyt samalla mitalla.

Kuvaavaa Rajalan ajatusmaailmalle on viime viikon Apu-lehdessä julkaistu toimittaja Raila Kinnusen tekemä haastattelu, jossa Rajalaa harmitti, että hänen muka väitettiin ylvästelleen lukeneisuudellaan, kirjallisuudella ja runoilla.

- Kissanviikset, päin vastoin piti olla tarkkana siinä, etten toisi esille omaa tietävyyttäni, sanoo Rajala haastattelussa.

Raila Kinnunen vertaa jutussaan Panu Rajalaa ”My Fair Lady” -musikaalin professori Higginsiin, joka opetti katutyttö Elisalle sivistyneitä tapoja. Kirjassaan hän kertoo, kuinka hän ja Katri-Helena kävivät Ateneumissa ja Kansallisteatterissa, paikoissa joissa laulaja ei ollut aiemmin käynyt. Rajala kokee olevansa tärkeä sivistäjä.

Lehtihaastattelussa Rajala vertaa sitten ”sivistymätöntä” Katri-Helenaa nykyiseen opettajavaimoonsa, jonka kanssa on helpompaa. ”Kieltäkin saatetaan vaihtaa kesken lauseen.”

Katri-Helena on kieltäytynyt julkisuudessa kommentoimasta ex-siippansa kirjaa, mutta laulajatarta ihaileva Suomen kansa on tuonut esiin tuohtumuksensa tähden puolesta.

Tietysti voidaan sanoa, että kansalla olisi paljon tärkeämpiäkin syitä tuohtua nyky-Suomessa kuin yhdestä avioliitosta kertova tunkkainen kirja.

Kansan suuttumuksen kuitenkin ymmärtää, sillä 1960-luvulta lähtien suomalaisten naistähtien kärkeen kuulunut Katri-Helena on taiteilijana monen rakastama, ja monen mielessä hän on puhtoinen nainen, joka ei ole juuri skandaaleissa ryvettynyt.

Eri asia tietysti on, millainen Katri-Helena on yksityishenkilönä. Hänkin on varmasti lujatahtoinen nainen. Jokainen menestyvä artisti taitaa olla myös hitusen narsisti, sillä ilman tiettyä egoismia ja pyrkyryyttä ei viihdemaailmassakaan pärjäisi.

Mutta mitäpä se meille tavallisille musiikin kuluttajille kuuluu. Pääasia lienee se, että saamme nauttia heidän tuotoksistaan, kuka enemmän, kuka vähemmän.

Ylen Teema-kanavalla parhaillaan esitettävä Iskelmä-Suomi -sarja kuvaa erinomaisella tavalla suomalaisen iskelmän historiaa ja myös sitä, millaisessa maailmassa tähtemme ovat joutuneet ja joutuvat taivaltamaan.

Tähteys edellyttää paljon työtä, hyviä lauluntekijöitä sekä muita taustavoimia, ja ennen kaikkea paljon hyviä sattumia.

Tv-sarja muistuttaa meitä myös siitä, että todellisia kiintotähtiä suomalaisella iskelmätaivaalla on kovin vähän.

Naisista Katri-Helenan ja Paula Koivuniemen lisäksi ei ole juuri muita. Mieskaartissa ei taida olla senkään vertaa artisteja, jotka pystyisivät uudistumaan virran mukana.

Esimerkiksi Danny ja Tapani Kansa ovat toki tehneet pitkän uran, mutta heidän nykyinen suosionsa on lähes tyystin vanhojen hittien varassa. Veljespari Matti ja Teppo taitavat olla ainoita miehiä, jotka tekevät alati uutta musiikkia.

Jukka Vilponiemi

 


Muiden tähti on alkanut iän myötä himmentyä tai he ovat kuolleet pois. Mutta ainahan tulee uusia.

28.3.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva