Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Märkiä unia

Kuva: Märkiä unia

Pori on hallien kaupunki. On kaksi uimahallia, kaksi jäähallia, jalkapallohalli, keilahalli, tennishalli, muutama bingohalli sekä tietysti uudistettu kauppahalli, jossa tosin tuntuu olevan enemmän kahviloita kuin perinteisiä hallimyymälöitä. Ja jos suunnitelmat toteutuvat, halleja tulee koko ajan lisää.
Renor Oy julkisti äskettäin suunnitelmansa, joka toteutuessaan toisi Puuvillan alueelle 7 000-paikkaisen monitoimihallin, jossa pääosaa esittäisi jäähalli. Hieman aiemmin helsinkiläiset miljonäärit julkistivat suunnitelmansa rakentaa Kirjurinluotoon monitoimihallin, joka olisi ensisijaisesti tarkoitettu kulttuurin tarpeisiin.

Kyllä porilaisia nyt hellitään. Tai sitten ei.

Kaikki uudet hallihankkeet ovat toistaiseksi vielä luonnoksina paperilla, jos ei sitäkään. Mitä vain voi tapahtua, ennen kuin suunnitelmat muuttuvat lihaksi. Ainakin toistaiseksi on puhunut vain yksityinen raha, mutta jos sijoittajat aikovat kääntyä julkisen rahan eli Porin kaupungin puoleen tilanne voi olla jo toinen.

Puuvillan hallihankkeen kanssa viedään rinnan kaupungin jäähallin peruskorjaushanketta yhdessä Porin Ässien kanssa.
Ensi viikolla kiekkoliigan välieräotellut aloittava Ässät ei ole vielä tehnyt ratkaisuaan siitä, kumman kaa se haluaa jatkaa. Jos Ässät saavat rahoituksensa kuntoon, seura saattaa hyvinkin kallistua Puuvillan kannalle. Silloin Isonmäen jäähallin remontti saattaa peruuntua ja kaupungin rahat ainakin siltä osin säästyä.


Toisaalta, jos Puuvillan halli toteutuu, tietänee se kaupungille lisämenoa, vaikkei verovaroja itse halliin sijoitettaisikaan. Kokemäenjoen pohjoispuoli on useiden arvioiden mukaan sellaisen liikennesumpun takana etelän suunnasta katsottuna, että nykyiset Linnansilta ja Porin silta eivät pysty ilman pahoja ruuhkia välittämään autoliikennettä liigaotteluiden aikana.
Hanke lienee jollakin tavalla sidoksissa myös kampushankkeeseen, jonka sijoituspaikkana Asema-aukio ei ole vielä kirkossa kuulutettu.


Sosialidemokraatit ovat vaatineet kaupunginhallituksessa uusia selvityksiä ja vertailuja Puuvilla ja Asema-aukion kampushankkeiden kesken, ja sellainen selvitys onkin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan luvassa.

Koska Puuvillan monitoimihalli olisi toteutuessaan myös kulttuuripyhättö, niin se kilpailisi Kirjurinluotoon suunnitellun kulttuuriareenan kanssa. Event Areenan suunnittelijat saattavatkin laskea vielä kerran hankkeensa kannattavuuden.
Pahimmassa tapauksessa kävisi samoin kuin 1980-luvulla, jolloin samalle paikalle kaupungin suunnittelema musiikki- ja kongressitalo peruuntui. Silloin tosin hanke kaatui lähinnä äänekkäiden viherpipertäjien vastustukseen, koska heidän mielestään talo olisi pilannut Kirjurinluodon.


Itse asiassa pohjoismaisen arkkitehtikilpailun tuloksena syntynyt musiikki- ja kongressitalosuunnitelma toteutettiin, mutta se sijoituspaikaksi tuli Tampere. Mm. Porin kaupungin suunnittelusihteerinä siihen aikaan toiminut Hannu Eerikäinen on vahvasti sitä mieltä, että nykyinen Tampere-talo on lähes suora kopio Porin musiikki- ja kongressitalon suunnitelmasta.
Harmi. Talon ansiosta Tampere on nykyisin huomattavasti merkittävämpi kokous- ja konserttikaupunki kuin Pori, vaikka Promenadikeskus onkin tuonut kaupunkiin paljon uutta elämää.


Useat kotimaiset viihdetähdet toki ulottavat konserttikiertueensa Poriin, mutta moni heistä myös kiertää Porin kaukaa, koska riittävän suurta salia ei suurelle egolle aina löydy.

Enempää uusia hallisuunnitelmia Poriin tuskiin enää mahtuu. Kunhan uusista halleista edes toinen saataisiin toteutumaan, niin sekin olisi täyttymys niille tahoille, jotka ovat nähneet ”märkiä unia” Porin laajemmasta kulttuuri- ja tapahtumatarjonnasta.
Tietysti aina voidaan kysyä, missä viipyvät jääpallohalli ja golfhalli?


Hiihtohallia ei sen sijaan tarvita.koska lunta tuntuu riittävän luonnostaankin. Innokkaimmat hiiksijät saattavat pahimmassa tapauksessa suihkia luonnonlumilla vielä vappunakin. Moni keski-ikäinen haaveille ”niistä lapsuuden talvista”, jolloin lunta riitti koko talveksi.

Mutta kaikella on rajansa.

15.3.2013 09:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva