Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Siivoojilla vielä pitkä nousu ylös palkkakuopasta

Kuva: Siivoojilla vielä pitkä nousu ylös palkkakuopasta

Porilainen kiinteistönhoitaja-huoltomies Ritva Karlström tietää huolto- ja siivousfirman siivoojien ja huoltomiesten pääluottamusmiehenä, minkälaisia palkkoja alalla maksetaan. Palkkakuopassa ovat erityisesti siivoojat.

Palkkaus on tietenkin työehtosopimuksen mukainen, mutta matala, hyvin matala. Viimeisin korotus tämän vuoden alussa ei nostanut siivoojia palkkakuopasta.

– Kakkospalkkaryhmässä ei kukkaroon jäänyt yhtään enempää. Kakkospalkkaryhmän tuntipalkka on alle 10 euroa, kyllä sen sentään pitäisi nousta reilusti yli 10 euron.

Siivoojan työ on usein lisäksi osa-aikatyötä, yleensä muusta kuin omasta tahdosta, sillä moni haluaisi tehdä täyttä päivää.

– Mieti mitä jää käteen, kun tekee tuolla tuntipalkalla 25 tuntia viikossa? Eipä juuri mitään.

Ritva Karlström suree sitä, että nuoria on vaikea saada siivousalalle. Usein työtä ajatellaan vain välietappina ennen parempiin hommiin siirtymistä.  Siivoojat silti yleensä arvostavat omaa ammattiaan, tietävät tekevänsä puhdasta jälkeä ja olevansa tärkeä lenkki kiinteistöjen ja koko kaupungin siisteydessä.

– Arvostus täytyy lähteä itsestä, mutta arvostus pitäisi näkyä myös yrityksissä, jotka tilaavat siivouspalvelua. Kilpailu on kovaa ja aika jossa siivous pitää tehdä, on usein mitoitettu liian tiukaksi.

Jos on nuoria vaikea saada siivousalalle, on heitä melko vaikea saada myös oman ammattiliiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin, jäseniksi.

– Moni luulee että palkat ja etuudet ovat lakisääteisiä, ei tiedetä, että liitto joutuu niistä neuvottelemaan ja taistelemaan. Ne jotka eivät kuulu liittoon, ratsastavat niiden hevosilla jotka kuuluvat, koska kaikki saavat samat edut.

Heli Kokko

1.3.2013 09:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva