Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sylkykupiksi sylkykupin paikalle?

Kuva: Sylkykupiksi sylkykupin paikalle?

Kokoomuksen Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Vasama ilakoi Satakunnan Kansan haastattelussa, että kokoomuksella on nyt ratkaisun avaimet Porin ongelmiin, kun ryhmä nousi viime syksyn kunnallisvaaleissa Porin suurimmaksi puolueeksi ja on sen turvin miehittänyt - tai naisittanut - merkittävimmät luottamuselinpaikat.

Jutussa viitataan siihen, että Jaana Laitinen-Pesola (kok) on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Bia Kaski (kok) perusturvalautakunnan puheenjohtaja, ja Vasamaa itseään ollaan istuttamassa sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajaksi.
Lieko Vasaman tai toimittaja Ville Hammarbergin asenteellisuutta, kun lehden etusivulla hehkutetaan, ettei Porin suurinta ryhmää johdakaan enää Wallu eli Esa J. Wahlman (sd) vaan Vasama.

Sisäsivulla puolestaan intoillaan sillä, että Porissa viime viikkoina esille tulleet monet rakennushankkeet siivittäisivät kokoomuksen jo seuraavaan vaalivoittoon neljän vuoden kuluttua, ikään kuin kampus, Event Areena, karhukortteli ja kauppakeskukset olisivat kokoomuksen Poriin tuomia.

Nyt taisivat puurot ja vellit mennä sekaisin. Kirjurinluodon uusi areena rakennetaan yksityisellä rahalla, samoin kauppakeskukset ja uudet kaupunkikorttelit. Niihin ei pysty yksi poliittinen ryhmä vajaan sadan äänen enemmistöllä, ei edes kampuspäätökseen.

Niin tai näin. Lehtijuttu hehkutuksineen voidaan laskea siihen piikkiin, että valtalehti pystyy nyt aidosti ilakoimaan kokoomuksen valta-asemalla.

On muistettava, että ratkaiseva muutos tapahtui Porissa jo edellisissä kunnallisvaaleissa, kun sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto menettivät perinteisen vasemmistoenemmistönsä.

Porvarit hehkuttivat jo silloin, että nyt alkaa tapahtua, mutta toisin kuitenkin kävi. Porvarienemmistö ei saanut aikaan juuri muuta kuin riitaa. Ainakaan ryhmät eivät pystyneet ottamaan valtaa itselleen. vaikka valtalehti tätä tavoitetta yrittikin tukea.

Mutta on asiassa kuitenkin myös totuuden siementä. Toivottavasti porilaiset viimeistään nyt huomioivat sen, että tästä lähtien kokoomukselle lankeaa myös sylkykupin asema. Tähän asti  kaikki kaupunkilaisten mielestä huono on johtunut Porissa sosialidemokraateista, ja samaan hengenvetoon on kehuttu, kuinka kokoomus hoitaisi asiat paremmin.

On totta, että sosialidemokraateilla itselläänkin on Porissa osuutta vaalitappioonsa, mutta on siinä paljon myös äänestäjien ikiaikaista purnausta demareita kohtaan, vaikka perinteisessä työläiskaupungissa ollaankin.

Toisaalta on oletettavaa, ettei Porin kunnallispolitiikkaan tule suurta muutosta ainakaan yksin kokoomuksen ansiosta.
Lähes koko kaupunginvaltuusto on mukana valtuustosopimuksessa, jonka pääarkkitehdit olivat kokoomus ja sosialidemokraatit, ja jonka on määrä siivittää Porin talous uuteen nousuun.

Toisin sanoen, demarit ja kokoomus ovat edelleen päävastuussa Porin kehittämisestä niin hyvässä kuin pahassa - toivottavasti yhä enemmän hyvässä.

Mielenkiintoista on seurata myös sitä, mitä kokoomuksen sisällä tapahtuu. Jos Juha Vasama näkee palvelujen ulkoistamisen hyvänä asiana, ei Jaana Laitinen-Pesola kaupunginhallituksen puheenjohtajana tunnu oleva kovin ihastunut etenkään sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämiseen.

Yksi puolue ei kunnallispolitiikassa pysty yleensäkään toimimaan yksinvaltaisesti. Oikeastaan vain keskusta on saavuttanut joissakin pienissä maalaiskunnissa sellaisen enemmistöaseman, että se pystyy sanelemaan. ja Kepu myös pystyy käyttämään tilannetta häikäilemättömästi hyväkseen. Tällaisia kuntien on toki koko ajan yhä vähemmän.

Satakunnassa Harjavallassa sosialidemokraatit ovat kantaneet kauan päävastuuta kaupungin keskittämisestä ja tekevät sitä edelleen, mutta siellä demarit ovat niin fiksuja, että huomioivat muutkin.

Eurassa demarit ovat joutuneet jo antamaan hieman periksi, ja Raumalla demarit ja kokoomus tekevät hyvää yhteistyötä.
Ulvilassa sosialidemokraatit olivat viime kaudella eräänlaisessa oppositiossa, mutta nyt sielläkin on palattu demarien ja kokoomuksen yhteistyöhön - ainakin siihen saakka, kunnes puhkeaa uusi sota kuntaliitoksesta. Jos puhkeaa.

Jukka Vilponiemi

22.2.2013 08:40

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva