Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jaa et hytyri muka…

Kuva: Jaa et hytyri muka…

Ette tiär vai?? Niät mikä se hytyri ny sit o, kyssyy vissii moni, tai ainaski luule sillai. No mää arvuuttele viä hiukka. Ei se ol skrolla, ei plätsä, pipo eikä huivika, mut kumminki taas kevvää korval tullee semmone keikkuu mone pääs tual tuules ja viimas.

Eruskunnassakki joku peittää semmosel kuulemma kuhmuse pääknuppis. Monel soo se yks ja ainoo mahrolline päähä passaava lakki. Hytyri o paskeri ja monelt jo valla unhottunu nimitys. Fiinisti voiraa sannoo baskeri, mut meil porilaisil soo kyl paskeri. Taira täs valottaa jottai sihe liittyvää, ko ny tuli tommone miälee murrepiiriläisil sanakokkeit funteerates.

Täs jo kylläki aikoi takasi oli helppaamas yht tuttuuni silloko hän muutti kottoos tualt maaseurult kaupunkii. Ninko me kaikki tiäretää muuttavaisel o paljo turhaa toonaa hotteisas ja lisäks kovi vaikee tiätää mitä stää sit kaupunkis oikee tarttis. Ain loppui lopuks yhres saati konttuuri jos toinenki tyhjäks ja plokattuu säästettävät korjuu ja kaseerattavat tiähes kiartoo. Siin jo ehtoo erel ja mu kottii hankkeis äkkäsi kumminki viä yhre ylähylly täyn pinottui hytyreit. No flättäsi ne kaikki!p sihe sänky pääl ja komteerasi ettei kaupunkii voi tommost määrää millää viär. Siin oli jokafärist, oli punast ja sinist, oli pliisu färisii ja kirjavii, fuarillissii ja fuarittommii, ruutust ja pallollist. Ja mää siunaili miälesäni ja kyl ääneeski, ettei voi ol tot, mut kyl vaa oli. Tiukkasi, et plokataa ny viä nää ja sit mää flynttää kottii. Ei siit mittää tullu ja ilta hämärty, ko niit vaa erellee siirrettii kasast toisee, et jos kumminki??.. Siält hyllylt ottais muute oli räknänny hytyreitte lukumääräks kuustoist . Oli luvannu tul viä seuraavanakki päivän ja komensinki tuttuni aamuu mennes tekkee valintas. Sit sillo!p aamul ko meni, oli 14 hytyrii tiukasti sirottun plastiikkapussis ja kaks joutanu poistoo. Makus o meil kullaki, ko just ne kaks mää olsi pelastanu, valkose ja peessi, no mut…

Kui ollakka samal kerttaa seuraavan aamun mu kanssani tuli toinenki viaras, kämppää myyvä asunnovälittäjä ja mää sainki sit siin kaikes rauhas rymsteerat yksi yhre jälliil oleva lumppukonttuuri. Ette vissii usko, mut siält löyty viä uus saalis hytyreit, taas monesorttisii färeiltäs ja nää ny iha ninko kelvii, ohkasii perushytyreit, pääs pirettyi kummiski, ei uusii. Sillo mu oli pakko ottaa se paskeripinkka kätteeni ja kyssyy, et mitä o nää?? Heh, heh!! ”No,, noo mee äiti vanhoi”… Niimpä ja ny oli kysymys sentää yli kahreksakymppisest Porrii muuttajast. Vois kai sannoo ninko se enttine miäs, et mitä mul lainka oliska, jos olsi nuuka ollu??

Ammattikoulus, joka se sillo joskus oli nimeltäs oli ja sattunu kuulemma hytyrii liittyvä lysti oivallus. Oppilaat oli paakannu tuulihattui ja kait ninko uuten oppin heil. Kaikki me tairetaa tiätää kui viktist o pittää niist kokkareist hualt, eikä uuniluukkuu saa ravottaa enne aikojas, senku vahrat vaa kypsymist klasi läpi. Oppilasflikka teki kyl kaikki oorteleitte mukkaa, mut otettuus pelli uunist jäi flaatin kattoo, kui tuulihatut lässähtiki iha mataliks. Flikka oli tryki vaiti ja sit kuhautti hiljaa, et nua o kyl häne miälestäs pikemminki paskereit… Vissii oliki, ko sillai kävi.

Kaikest hualimat ny o tääl meil viä lämpymäi karvareuhkai ja myssyi aika, ko talvee o jälliil, ninko lume tulostakki voi päätel ja siit et ens viikol o täälläppäi hiihtoloma..

Ei mukko monot jalkaa ja suksimaa, ninkavva ko talvee piisaa….

Ulla H. Leino

15.2.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva