Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pappa maksaa

Kuva: Pappa maksaa

Terveyskeskusten käytävät ovat täynnä verenohennuslääke Marevanin annostelun määritykseen jonottavia potilaita. Koska kyseiselle lääkkeelle ei ole vakioannosta, hoidossa haetaan tasapainoa, jotta lääke ei vaikuttaisi liikaa tai liian vähän. Veren hyytymistä mitataan INR-verikokeella ja koe pitää ottaa alussa muutaman päivän välein ja hoidon vakiinnuttua noin kuukauden välein.

Kontrolliväli lyhenee kun hoitotaso saadaan vakaaksi, mutta jos tasot eivät pysy, pitää terveyskeskuksessa ravata useammin. Jos sattuu olemaan vanha ja asumaan syrjässä eikä omista autoa, on tultava toisten kyydillä, usein taksilla, koska linja-autovuorot eivät sovi tai bussit eivät kulje lainkaan.
Ei voi kuin ihmetellä, miksi vanhoja ihmisiä pitää hyppyyttää lyhyen toimenpiteen, verikokeen, takia edestakaisin terveyskeskuksen ja kodin väliä. Syy on tietysti selvä, ei näillä henkilöstöresursseilla voi kuin haaveilla terveydenhoitajan kotikäynneistä.
Marevan-hoidot työllistävät terveyskeskuksia. Sen on arvioitu lohkaisevan noin 30 prosenttia kaikista näytteiden otosta ja vievän terveysaseman hoitajilta kaksi työpäivää viikossa.
Toinen ihmettelyn aihe on, miksei käytetä enemmän muita lääkkeitä, niitä parempia. Niiden annos on vakio eikä verikoekontrolleja tarvita. Niillä ei myöskään ole yhteisvaikutusta ravinnon eikä juurikaan muiden lääkkeiden kanssa.
Haittana on korvaavien lääkkeiden kova hinta. Kalliimmista lääkkeistä saa myös vähemmän Kela-korvausta tai sitä ei saa lainkaan.

Ei ole vanhaksi eikä sairaaksi tulemista nykyhallituksenkaan aikana. Valtiolla on velkaa yhdeksän miljardia, mutta säästöjä pitää hakea pienistä purosista, senteistä ja euroista, jotka miljardeista puhumaan tottuneille ovat vain pikkurahaa, kun ne tavallisille ihmisille voivat olla se viimeinen pisara.
Sairastelu ja Kela-korvattava taksimatkustelu ovat kallistuneet, kaikesta muun elämisen kallistumisesta puhumattakaan.
Inflaatio syö palkan- ja mahdolliset muutkin tulojen korotukset, ja miinukselle mennään, kun tähän lisätään verotuksen kiristyminen. Arvonlisäveron korotus vaikuttaa tasaverona eniten pienituloisiin.
Sanotaan, että pappa betalar, isukki rahoittaa jälkikasvuaan avokätisesti, mutta kyllä pappa joutuu ihan omasta pörssistään maksamaan omien lääkkeidensä ja kulkemisiensa korotukset.

Potilaat maksavat helmikuun alusta lähtien tuntuvasti lisää lääkkeistään, on mediassa kerrottu (HS 29.1.) Lääkkeiden korvausprosentit laskevat, ja kymmeniltä lääkkeiltä loppuu korvattavuus kokonaan. Lääkkeiden arvonlisävero nousi jo prosenttiyksikön vuoden alussa.
Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja, entinen kansanedustaja Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.) sanoo Hesarin jutussa, että moni uusi ja hyvä lääke on tämän jälkeen vain hyvätuloisten käytössä.
”Kaksikymmentä vuotta on hoettu sitä, että eriarvoisuus ja terveyserot kasvavat. Ja kaikilla toimilla vain lisätään eriarvoisuutta.”
Viikkoa aikaisemmin Hesari kirjoitti, että potilaiden kuljettaminen hoitoon ja takaisin maksaa vuosi vuodelta enemmän: nousuvauhti on 10 prosenttia vuodessa, nyt matkakuluissa huidellaan jo noin 300 miljoonassa eurossa.
Niinpä. Siis verottajan käsi taas potilaan taskulle. Kela-korvattavien taksimatkojen omavastuuosuus lähes tuplaantui vuoden vaihteessa.
Kuljetuksia tarvitaan kuitenkin aina vain enemmän, koska sairaanhoitoa ja päivystyksiä keskitetään, julkista liikennettä heikennetään eikä vanhempi väestö pääse pelipaikalle kuin taksilla tai omaisten tai ystävien kyydillä.
Hallitusohjelman mukaan lääkekorvauksista haetaan 113 miljoonan euron vuotuista säästöä, josta puolet otetaan lääkkeiden käyttäjiltä korvausprosenttia laskemalla ja toinen puoli lääkealalta tukkuhinnoissa. Taksimatkojen omavastuuosuuden kasvattamisella sanotaan säästettävän noin 20 miljoonaa euroa. Peanuts, voisi sanoa. Näillä summilla ei saada kuntoon edes eduskuntataloa, jonka peruskorjauksen kustannusarvio on – tällä hetkellä – 225 miljoonaa euroa.

”Köyhempänä kansakuntana ja vähävaraisimpina ihmisinä meillä on ollut varaa rakentaa sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa kaikille, mutta nyt suuremmilla tuloilla ja kansallisvarallisuudella me kohtelemme ala-arvoisesti niitä, jotka tarvitsevat apuamme.”
Jaa, minkä sortin sosialisti on noin sanonut? Sirpa Pietikäinen (kok.) Iltalehden blogissaan.

Heli Kokko

8.2.2013 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva