Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Järjen käyttö on sallittua

Kuva: Järjen käyttö on sallittua

Porin kaupunginvaltuuston ikäpresidentti Antti Linnainmaa (kesk) avasi uuden valtuuston ensimmäisen kokouksen toteamalla, että järjen käyttö valtuustotyöskentelyssä on sallittua, jopa toivottavaa.
Niinpä!

Kun viime maanantaina isossa osassa Satakunnan kuntia käynnistettiin valtuustotyöt, niin järjen käyttö on todellakin toivottavaa. Alkanut nelivuotiskausi tuo kuntien päättäjien eteen niin suuria asioita, että pelkällä huulenheitolla ei niistä selvitä: kuntarakennus, sote-uudistus, talous...

Tietysti valtaosa kuntapäättäjistä on tähänkin asti käyttänyt järkeään, mutta aina on joukkoon mahtunut myös niitä, jotka avaavat esityslistan ensimmäisen kerran vasta saapuessaan lautakunnan tai valtuuston kokoukseen.

Joskin nuoret ja muuten uudet päättäjät ovat tarpeellisia, niin nyt tarvitaan myös erityisen paljon kokemusta. Viime syksyn kuntavaaleissa valtuustoihin  saatiin runsaasti uusia päättäjiä, vanhoja konkareita putosi, mutta moni kokenut istuu edelleen päättäjän jakkaralla, ja hyvä niin.

Porissa on käyty viime päivinä mielenkiintoista episodia, kun vaalien ääniharaviin kuulunut lääkäri Pekka Satomaa jätti ensimmäisessä valtuuston kokouksessa sosialidemokraattisen ryhmän ja perusti yhden miehen ryhmä Satomaan.

Aikanaan Porin terveysjohtajan virassa olleen Satomaan lähtö ryhmästään on kirvoittanut vilkkaan keskustelun siitä, kuka on toiminut oikein ja kuka väärin, ja kuka on pettänyt ja kenet.

Lähtökohtaisesti ryhmästään eroava on yleensä se, joka on pettänyt, mutta Satomaasta on tehty julkisuudessa eräänlainen tuulimyllyjä vastaan taisteleva sankari.

On totta, että Satomaan ehdokkuuteen liittyi paljon odotuksia niin demarien kannattajissa kuin muissakin porilaisissa. Jopa järjestökoneen sisällä odotukset olivat suuret. Hänen asiantuntemustaan terveydenhuollosta on pidetty arvossa, ja hänestä odotettiin perusturvaan asiantuntijaa, joka olisi saanut ontuvaan organisaatioon ryhtiä. Tiedetäänhän Satomaa suorapuheiseksi mieheksi.

Demarien vaalimenestys teki kuitenkin tepposet, jota poliittista järjestelmää tuntemattomat eivät ehkä ymmärrä. Sosialidemokraatit menettivät Porissa noin 90 äänen varassa suurimman puolueen asemansa, ja se heikensi puolueen asemia mm. silloin kun johtopaikkoja jaettiin puolueiden kesken.

Pekka Satomaalle tavallaan pedattiin perusturvan puheenjohtajan paikkaa. Suurimpana puolueena kokoomus sai kuitenkin valita ensin, ja se nappasi itselleen perusturvalautakunnan puheenjohtajuuden. Demareille jäi varapuheenjohtajan paikka.

Kun sos.dem. kunnallisjärjestön sisällä jaettiin demarien saamia paikkoja, Pekka Satomaalle kaupattiin perusturvan jäsenyyttä ja varapuheenjohtajuutta. Hän ei kuitenkaan huolinut pelkästään sitä vaan myös paikkaa kaupunginhallituksessa.

Aikansa asiaa väännettyään kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman tarjosi Satomaalle puolet omasta paikastaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana eli nelivuotisen kauden kahta viimeistä vuotta. Tämäkään ei kelvannut Satomaalle, vaan hän vaati kahta ensimmäistä vuotta.

Riitaan tarvitaan tietysti ainakin kaksi osapuolta. Mutta yli 30 vuotta porilaista kunnallispolitiikkaa työkseni seuranneena en voi olla kysymättä sitä, että asettiko Pekka Satomaa omat vaatimuksensa liian koviksi, jolloin käteen jäi pelkkä luu?

Politiikan teko on kompromissien etsintää, ja vain harvoin siinä menestyy sanelemalla. Niin kävi nytkin. Perusturvalautakunnan varapuheenjohtajanakin Satomaa olisi pystynyt vaikuttamaan paljon sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen Porin seudulla. Nyt yhden miehen ryhmässä hänen mahdollisuutensa vaikuttaa ovat käytännössä olemattomat.

Tällaista politiikka on kaikkialla ja kaikissa puolueissa.

Mutta on sitä pähkäiltävää muuallakin, esimerkiksi Kankaanpäässä, jossa kaupunginvaltuuston entistä puheenjohtajaa ja nykyistä valtuutettua, poliisina työskentelevää Jorma Lepistöä (kesk) epäillään useista rikoksista, mm. ampuma-aserikoksista.

Nyt Kankaanpäässä mietitään, tuomitaanko Lepistö, ja jos tuomitaan, niin erotetaanko hänet valtuuston jäsenyydestä.
Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Lepistö on Kankaanpään ”suuren miehen” Kauko Juhantalon (kesk) vanha kiistakumppani. Juhantalollakin on poliitikon urallaan kokemuksia oikeuslaitoksesta valtakunnanoikeutta myöden.

Jukka Vilponiemi

25.1.2013 08:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva