Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Heittoja

Kuva: Heittoja

Suomalaisten ITC-yritysten, kuten Nokian ongelmia Intiassa selvitellyt asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) sai Delhiin tiedon ”vapauttavasta tuomiostaan”. ”Vapauttava tuomio” on sitaateissa siksi, että ei ollut syytettä, josta olisi voitu edes tuomita.

Kysehän oli sitä, että Kiurun entinen puoluetoveri, valtiopäiväneuvos Mikko Elo kanteli oikeuskansleri Jaakko Jonkalle Kiurun käyttämästä ammattinimikkeestä eduskuntavaalien yhteydessä. Kiuru oli käyttänyt ammattinimikkeenään opinto-ohjaajaa, jota työtä hän oli tehnyt ennen valintaansa eduskuntaan vuonna 2007. Elon mielestä Kiuru oli valeopo rinnastaen hänet valelääkäreihin.

Opinto-ohjaajan ammattinimike säilyi vaalien jälkeen eduskunnan tietokannoissa, ja Elo syytti Kiurua valehtelusta, koska hänellä ei ole ammattiin muodollista pätevyyttä. Kiuru on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri, ja hän on tehnyt opettajan määräaikaisia töitä usean vuoden ajan. Elon nostettua asian esiin, Kiuru pyysi eduskuntaa (turhaan) poistamaan ammattinimikkeen tiedoistaan, mikä tehtiinkin.

Oikeuskansleri antoi asiasta tällä viikolla päätöksensä, joka oli ennakoitavissa. Jaakko Jonkan mukaan Elon kantelu ei anna aihetta toimenpiteisiin, koska Kiuru ei ole toiminut virheellisesti tai lainvastaisesti. Jonkka huomautti, että opinto-ohjaajan nimike ei ole lailla suojattu, eikä sitä voi rinnastaa terveydenhuollon ammattinimikkeisiin kuten lääkäreihin.

Kiurun tavoin sadat muut opettajat ovat käyttäneet opinto-ohjaajan nimikettä ilman muodollista pätevyyttä. Se taas johtuu siitä, että päteviä opoja on vaikea saada. Tämän tosiasian on hyväksynyt myös mm. opettajien ammattijärjestö OAJ.

Satakunnan Kansan haastattelussa Mikko Elo sanoi nielevänsä oikeuskanslerin päätöksen. Mutta ...
Hellitä jo Mikko!

Kantelu juonsi Elon ja Porin eräiden muiden sosialidemokraattien välisestä  sodasta, jossa Elon maalitauluna on ollut erityisesti Kiuru. Sen riidan tuoksinassa Elo erosi SDP:stä ja irtisanoi  vapaakappaleena saamansa Uuden Ajan tilauksen.

Intiassa Krista Kiuru yritti Delhin sankan savusumun keskellä löytää ratkaisuja suomalaisten yritysten ongelmiin. Esillä on Suomenkin mediassa Nokian verotarkastus, jonka Intian viranomaiset tekivät syyttäen yhtiötä veronkierrosta.
Nokialla on Intiassa maailman suurin matkapuhelintehdas, joka työllistää noin 10 000 ihmistä.

Kiurun vastapuolena oli Intian telekommunikaatioministeri, jolle suomalainen kollega korosti Nokian toimintaa vastuullisena yrityksenä ja totesi yhtiön haluavan toimia yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa. Hän pyysi ministeriä välittämään pyynnön Intian valtiovarainministerille, jotta asiaan saataisiin nopea ratkaisu.

- Suomen ja Intian suhteet ovat niin hyvät, että ongelmistakin voidaan keskustella avoimesti ja hyvässä hengessä. Suomalaiset yritykset tunnetaan Intiassa vastuullisina toimijoina ja uskon, että nyt esillä olleisiin kysymyksiin löydetään ratkaisu, Kiuru kehui.

Patrioottisesti voisi todeta, että Suomi huolehtii omistaan maailmalla. Ovatkohan Korean ministerit käyneet Suomessa selvittelemässä STX:n sotkuja?

Kaikkea voidaan näköjään tulkita väärin. Siitä hyvänä esimerkkinä on Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä koskeva jupakka.

Kun ruotsalalaiset ministeri kirjoittivat ruotsalaisen lehden yleisönosastolle mielipidekirjoituksen maiden puolustusyhteistyön tiivistämisestä, ehätti puolustusministeri Carl Haglund (r) väläyttää julkisuudessa yhteisen puolustusliiton muodostamista - noin niinkuin visiona. Siitä keskustelu paisui jo suurin piirtein yhteiseen armeijaan.

Valtamedia ehti muutaman päivän jauhaa asiaa, kunnes presidentti Sauli Niinistö ärähti ja ilmoitti, että ruotsalaisministerin kirjoitus on Suomessa ymmärretty ja tulkittu väärin mediaa ja ministereitä myöten. Niinistö torjui ajatuksen puolustusliitosta.

Sen jälkeen puolustusministeri Haglund tuli uudelleen julkisuuteen sanoen, että hänet on tulkittu vääriin.

Ota siitä sitten selvää. Joka tapauksessa erimielisyyden tullen aina voi väittää, että ”minut on tulkittu väärin.

Lopuksi pätkä Julius Krohnin (1835-1888) kirjoittamasta Suksimiehen laulusta:

Ylös, Suomen pojat nuoret,
Ulos sukset survaiskaa!
Lumi peittää laaksot, vuoret,
Hyv’ on meidän luisuttaa.
Jalka potkee,
Suksi notkee
Sujuilevi sukkelaan.

18.1.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva