Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Monemmoist…

Kuva: Monemmoist…

Mitä ny sit täl kerttaa saaraa tähä paperil? Joku päivä oli mee postilooras preivi, ja se sisäl kaks oikee vanhaa valokuvvaa. Kuvvaa, jokka oli otettu joskus kolkytluvul vissii kutteist päätelle. Kuva täält enttise palokunnatalo trapuilt ja pihast. Kranni oli ne kuvat tuanu, ko niist löyty miähe sukkuu kuuluvaa kahjaa ja vissii tuaja tiäsi mu värtteeraava kaikkee vanhaa ennemailmas elettyy, ninko teenki. Monet silloset kuvat oli piänii, ninko nääki, mut suurennusklasi avul kyl tunnisti tutut oikee hyvi jossai tyäväjeyhristykse- taik urheiluseura kokkoontumises otetuis potreteis. Sillo pruukas ain fölis ol joku kuvvaaja onneks ja mikäs mee o ny niit vahrates.

Palokunnataloki seiso tääl sillo viä tolppai nokas ja talo al pääsi mukulat karraa ja lymmyy käymää. Joskus viiskytluvu alvus taisi sit ol se remontti, jos talol valettii oikee kivijalka ja pykättii kalustotilat sin rivi al. No kuvis oli naiset fiineis klänninkeissäs ja oikee ulsteri palttoon sillai hualettomasti harteil kraapattun. Yks poikanuija polvihousuisas ja pikkuflikat nii pöökättyin käsiveskoines…

Kohnasi erellisest innostunneen sit mummunki vanhat kuvat taas kerra ja voi niit sota-aikasii hianoi kuvvii. Ykski kuva rintamalt, ko miäste sauna oli ruvennu keske kaike pallaa. Mee tuffa siin seiso tikkail ja koitti muka vesikupil viskoo vet sin korsteeni kyljes olleesee palavaa kohtaa, toiset sit pualestas freistas lumel sammuttamist. Mummu muisti kyl tuffa kertonee, ettei ne tainnu stää iha tosisas eres sammuttaa, mikä liä saunamörskä ollu, mut tarpeelline kai kumminki niis olois…

Siin sit muisteltii muutenki niit aikoi, ko kuvis oli monnii tuttui naamoi. Juttu meni semmoseenki, ko sillo sit sora lopus tuatii junal sorast kottii nii miähii, ko hevosiiki. Mummuki oli saanu tiaro juna tulost ja tullu tuffaa vastaa Pori asemal. Siält se sillone nuari kommee aviomiäs tuliki, mut sano koht ettei täält ny sit kumminka viä sillai lähret talost ninko torpast. Oli kuulemma kyl päässy käymää koton, mut seuraavan päivän tartti men viä hommii ja lopuks luavuttaa ne armeija sora ajjaaks lainaamat vetimet ja sit vast oli vappaa miäs, se vuasii kestänee sotimise jälkee. Täs samas junas, ko tuli ne hevosekki, oli yks hevosmiäs noussu asemal hoitohevoses selkää ja antanu hevose men iha ommii teitäs. Kui ollakkaa, he meni ja meni ja loppui lopuks tultii Tuarsniämee ja hevone parkkeeras yhre pirti pihhaa. Mukulat karas kiljui parkui, et ”Isä, isä. Tähti o tullu kottii…” Sit syäksy ovest isäntä leiväkannikka käres Tähtee vastaa. Sotamiäs selliitti et huamen vast Tähti luavutettaa, mut et hän hiukka jallootteli se kans ja anto hevose viär mihi tahto. No vuasie pääst löysi hevone ommaa kottiis onnellisesti. Tälläi vaa ei likikä kaikkei hevoste kohral kumminka sillo käyny.

Mikä se paremmi ossaa kertoo menneest, ko vanhat valokuvat. Ja kui paljo kaikki o aikai kulluis muuttunukka?? Meit vanhoi saatetaa melkei nauraa mee muka hassuist sanomisist ja luuloist, ninko ny siin hiljakkoi rarjos soinees reklaamis, jos opettaja sano pojil, et liia pitkäks silmil venähtänneest ottatukast voi tul kiarot silmät. No sillo uskottii sillai ja nevvottiinki, ettei vavvaaka saa koskaa kattoo pää takkaa, taik…Naamaliikkeist voi pelläästyis jäär semmoseks. Sänkys ei muksut koskaa saanu pomppii ja ny melkei käsketää.. Näit olis vaik kui paljo lujetel, mut olkoo ny täs, ko plariki taas täyttyy..

Ja lopuks viä kiitokset kaikil meil käyneil knuutipukeil miälihyväst ja näteist lauluist…

Ulla H Leino

18.1.2013 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva