Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Shokkihoitoa eurooppalaisille

Kuva: Shokkihoitoa eurooppalaisille

Euroopan talouskriisistä kertovia uutisia seuratessa tulee mieleen joitakin vuosia sitten kohauttanut Naomi Kleinin kirja Tuhokapitalismin nousu.

Kleinin mukaan vapaa markkinatalous hyödyntää erilaisia kriisejä kansalaisille epämiellyttävien päätösten läpirunnomisessa. Kriisi voi olla luonnonmullistus, kuten hirmumyrsky tai tsunami, tai toisaalta taloudellisen tai poliittisen järjestelmän romahdus.
Syntyneessä sekasorrossa siivotaan pöytä vanhasta. Kriisien hyväksikäytön arkkitehdiksi Klein nimeää ekonomisti Milton Friedmanin, joka on sanonut, että ”vain kriisi, joko todellinen tai kuviteltu, johtaa todelliseen muutokseen. Kriisin puhjetessa riippuu vallalla olevista aatteista, millaisiin toimiin ryhdytään.”

Katrina-myrsky 2005 tarjosi yhden tilaisuuden muutoksiin USA:ssa. Kolme kuukautta maapatojen murtumisen jälkeen Friedman säälitteli kolumnissaan sitä, että New Orleansin koulut olivat raunioina. Friedman näki siinä kuitenkin tilaisuuden uudistaa koululaitosta. Hän ehdotti koulumäärärahojen käyttämistä lapsiperheille jaettaviin kouluseteleihin, joilla he saisivat lapsensa yksityiskouluihin. Koulut puolestaan toimisivat voittoperiaatteella ja saisivat julkista tukea.

Naomi Kleinin ajatukset on monen ekonomistin ja vähän muunkin voimin lyöty täysin lyttyyn. Häntä on moitittu muun muassa lähteiden tarkoitushakuisesta käytöstä ja virheellisistä ja suorastaan valheellisista tulkinnoista. Toisaalta hänet on leimattu naiviksi ja hänen retoriikkaansa on kutsuttu naurettavaksi. Voi kysyä, älähtivätkö ne koirat joihin kalikka kalahti.

Kleinin lyttäämisestä huolimatta shokkihoitoteoria tulee mieleen, kun seuraa esimerkiksi ylivelkaantuneen Kreikan tavallisille kansalaisille tarjottavaa matokuuria. Euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat myöntäneet Kreikalle hätälainoja, mutta niiden vastineeksi maan on täytynyt sitoutua erittäin tiukkaan säästöohjelmaan. Esimerkiksi palkkoja ja eläkkeitä on jo leikattu kymmenillä prosenteilla, ja eläkeikää aiotaan nostaa kahdella vuodella. Samankaltaisia toimia on esitetty syvällä rintaäänellä nyt myös Suomessa, ikään kuin varmuuden vuoksi etukäteen, vaikkei meillä olla läheskään samassa jamassa.

Kreikka on yrittänyt saada lisää tuloja muun muassa nostamalla tuntuvasti lämmitysöljyn veroa. Seuraus oli, että kansa lopetti öljylämmityksen – ja tulot romahtivat.

Monien talousasiantuntijoidenkin mukaan säästöt vain pahentavat lamaa. Aleneva kierre kiihtyy, kun kellään ei ole rahaa kuluttaa tai investoida.

Demonisoimatta näitä friedmaneja voi otsallaankin nähdä heidän päämääränsä. He haluavat irti julkisista järjestelmistä, jotka heidän mielestään hiukankin haiskahtavat sosialismilta. Sopivia kohteita muutoksille ovat sosiaali- ja terveydenhuolto ja koulutus.
Kunnat ulkoistavat kilvalla palvelujaan ja on jo kuntia, joissa koko sosiaali- ja terveydenhuolto on uskottu ulkopuolisen hoitoon.

Jyri Hänninen kirjoitti Helsingin Sanomissa 3. tammikuuta Esko Ahon edesottamuksista, kuinka tämä oli lehden vieraskynäkirjoituksessaan vaatinut julkisen sektorin toimien yksityistämistä tai ulkoistamista. Ahon mielestä on harhaa, ettei yksityisen voiton tavoittelu sopisi esimerkiksi juuri sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Hänninen kertoo Ahon sidonnaisuuksista: tämä istuu Suomen suurimman yksityisen terveysalan yrityksen, Suomen Terveystalon, hallituksessa. Yritystä on syytetty veronkierrosta ja veroparatiisikontakteista.

Hänninen muistuttaa, että Aho ajoi yksityistämiskehitystä jo Sitran yliasiamiehenä 2000-luvulla ja että hän oli luomassa Sitran terveydenhuollon ohjelmaa, jonka myötä syntyi Terveysrahastoyhtiö. Tähän yhtiöön Sitra sijoitti 10 miljoonaa euroa ja tämän yhtiön tehtävä on nimenomaan nopeuttaa alan rakennemuutosta eli ennen kaikkea kehittää yksityisiä terveyspalveluja.

Talouskriisin ratkaisussa tavoitteena on tietenkin talouden tasapainottaminen. Mutta millä hinnalla? Punaisen Ristin mukaan Eurooppa on jo kriisialuetta ja lisääntyvä työttömyys ja köyhyys aiheuttavat yhä enemmän väkivaltaisia levottomuuksia. Punainen Risti varoittaa, että Euroopan olisi syytä varautua samankaltaiseen liikehdintään kuin Pohjois-Afrikassa on viime aikoina ollut.
Liekö se ollut tavoitteena, kun väitettiin että vain kriisi johtaa todelliseen muutokseen?

Heli Kokko

11.1.2013 08:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva