Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

OP joululaului merkeis…

Kuva: OP joululaului merkeis…

Liki jouluu ollaa ja jokapual trahteerattaa meil laulettavaks kauneimpii joululaului. Kukkaa meist ei voi sannoo ettei passannu sillo ja sillo, ko oli muka muut. Aika joululauluil löytyy kyl ja se vast sit avvaaki ove joulutunnelmaa. Pappiki kirkos siin koht alvus vertas tilfällii joulukirkkoo, joka monel laului muaros vastaaki stää. Aikalai klookii et just se joululaului laulamine herkistää mone äkkää joulu oleva tos paikas taas meil. Monen vuan jo panki kimpas seurakunna kans oorneeraamat joululaulut o saanu suure suasio ja nykki kirko penkit täytty hyvi, mitäny sivummal olis viä jokusil tillaa ollu.

Joulune sääki suasi nii lumise luanno ko piäne pakkasenki muaros kirkkoo kiiruhtajjii lavvantain ehtoopäiväl. Joululaului laulaa luriteltii jo neljännekymmenenne kerra siit Suame Lähetysseura färikkääst vihkosest, joit kirko ovel oli javos. Kirkkoherra itte selveeras väjel ain jottai miälekiintost laulettavist lauluist ja muutenki asjaa mm. tuato käyttämisest Aasia mukuloitte lukutairo pänttäämiseks hee päähäs . Mentii nii historiiaanki et valla Lutteri ajjaast Saksas, Akrikollaa ja Cygneuksee Suames astikka, et kui viktist hee miälestäs o osat lukkee pränttii omal kiälelläs.

Ensmäitteeks heitettii arkihualet ja käytii joulu viattoo, ninko laulusanois viisattii nätisti. Lukkari anto faarttii lauluil hyväl kommeel äänelläs ja sai väje fölliis alkuu sillai hissu kissu, mut mitä piremmäl laulettii, ni stää mukkaa ääniki paisu ja vois melkei sannoo, et ajottai me jo vissii!p kailotettiinki. Laului lomas kuulusteltii Sipeliukse laului, ninko En etsi valtaa loistoo syntyy ja millai heil koton pruukattii laulaa. Rauhast puhuttii mone lauletu laulu sanois taval taik toisel ja nykymailmanki tilanteesee passaavasti. ”Rauhaa vain rauhaa kellot ne soi”… Kynttylöitte sytyttämisest oli puhe ja joulukirkkoonki reissattii laulaa lurittai. Ne meist sai oikee viitat, jokka aikanas oli kirkkoo matkannu ruuna rees. Siin yhteyres muute muisteltii niit kauheit nälkävuasii silloko suvi jäi nii lyhkäseks ettei sattoo saatu lainka, jollo mittumaarin oli lunt maas ja rekikeli. Voi kauheet stää aikaa, mut siittäki se ajjaa ihmiset sentää selkis…

Joulupuu o rakennettu oli muksui miälee ja sai jokuset konkil valla karraamaanki keske kaike hoilaamise. Mailma enite laulettu joululaulu Jouluyä, juhlayä sai kylmät värreet liikkeel ja se syntytarina. Saksalaine pappi värkkäs joulusaarnaas yäl, ko hänt tultii hakkee siunaa tunturimökis syntynyt vavvaa. Kottii tultuus hän koht kriivas torellisuurest pulpunnee suureks kasvanee joululaulus.
Sit herkisteltii Heinil härkäi ja Belafontte tutuks tekemäl Maria pojal. Ulkolaistunnelmist taas laulu vahettu ommii kotimaisii nii Löyty Ilouutisee ko Simojoje joulukuvaelmaa jo tehtyy Jouluyä hymnii. Erelliset molemmat tuttui virsikirjoihinki laulujas sepittänneit taitureit. Syrämmeeni joulu tee ja Sylvia joululaului enne oli kirkkoherral ja monnii juttui näist meil kerrottavan mm. et 100 vuat julkasu vällii ei est molempii olemast tosi suasittui ja et liäkö Topelius eres Sisilias itte koskaa käynykkä, kuka tiätää… Ei haittaa vaa laulu maittaa.

Iha lopuks torettii enne viimist lauluu, et onneks ei kirkolliskokous sillo antanu luppaa muuttaa mikskää jo 1200-luvul syntynee Maa o nii kaunis laulu sanoi. Laulu kuvvaa kirkkoherra mukkaa jouluu sukupolvei jatkuvas ketjus, tai sillai mul jäi miälee.

Lämmihenkine laului ja muisteluitte ruppeema anto evväät joulualusaikaa meil laulajil ja pankki pualestas oma antis nuarte syrjäytymise ehkäsyy. Kiitos..

Ulla H. Leino

14.12.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva