Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Alaston totuus

Kuva: Alaston totuus

Miksi on niin suuri rikos olla normaali ihminen?, kysyy bloggaaja Veera ja julkaisee itsestään kuvan täysin meikittömänä. Kuvaa ei ole käsitelty mitenkään, vaan ihon virheet näkyvät, väsymys paistaa silmänalusista ja kulmat rehottavat nyppimättöminä. Siinä on alaston totuus - naked truth.

Veera on saanut kannanotollaan liikkeelle sosiaalisessa mediassa melkoisen kansanliikkeen. Hän on saanut tuhansia vastauksia, joissa kiitellään nuoren naisen rohkeutta. Ja nyt lukemattomat muutkin nuoret naisbloggaajat ovat julkaisseet itsestään photoshoppaamattomia kuvia ilman meikkiä.

Itse törmäsin Veeran blogiin aivan sattumalta etsiessäni internetin syövereistä jotain muuta tietoa. Pysähdyin lukemaan, että mistä alastomasta totuudesta mahtaa olla kysymys.

” Tässä kuvassa olen minä tänään. Täysin meikittömänä, tukka unen ja pipon jäljiltä ja photoshoppaamattomana. Mahtaako siellä nyt yleisö haukkoa henkeään kauhusta? Olenko nyt siis kamala ihminen, jonka kuuluisi hävetä olemassaoloaan? Onko tämän kuvan julkaisu ilman perusteellista kuvankäsittelyä jonkun mielestä nyt suurikin rikos? Kauheeta, kun joku näyttäytyy täysin luomuna, eihän sellainen nyt sovi nykykulttuurissamme - ei kaduilla eikä internetissä.

En minä ajattele olevani suunnaton kaunotar, mutta en myöskään ajattele ulkonäköni olevan tärkein itseäni määrittelevä asia. Olen aina luottanut siihen, että tärkeämpää on pääni sisältö. Kun ystävä nauraa kanssani putkeen tuntitolkulla, tiedän olevani hyvää seuraa ja rakastettu ihminen huolimatta siitä, kuinka marsulta näytän nauraessani ja kuinka monta kaksoisleukaa se saa minulla esiin.”

Näin Veera kirjoittaa, ja on niin oikeassa. Nämä tuhannet rohkeat bloggaajat taistelevat sitä yleistä ilmapiiriä vastaan, jossa sallittua on vain virheettömyys. He näyttävät, että kulttuurissamme vallitseva kauneusihanne on useimmiten melkoisen rakentamisen ja kuvankäsittelyn tulosta.

Itse olen kohta täysi-ikäisen nuoren naisen äiti. Ja tiedän tasan tarkkaan, millaiset suunnattomat ulkonäköpaineet tämän päivän nuorilla on. Oman nuoreni puheista voisi päätellä, että jos sinulla ei ole tuuheita, pitkiä ja valkaistuja hiuksia, tekoripsiä, rakennekynsiä, täydellisen valkoista hammasriviä ja virheetöntä, mallimittaista vartaloa, et ole yhtään mitään. Ja vaikka kuinka yritän todistella päinvastaista, tuntuu, että siitä ei juurikaan ole hyötyä.

Asiantuntijoiden mukaan nuoruus alkaa nykyään varhaisemmin kuin ennen. Lapset rakentavat omaa identiteettiään yhä enemmän kulutuksen, ulkonäön ja seksuaalisuuden kautta. Onhan toki tyytymättömyys omaan ulkonäköön aina kuulunut nuoruuteen ja identiteetin kehitykseen, mutta paineet ovat kasvaneet kiihtyvällä vauhdilla.

Lapset alkavat murehtia ulkonäköään yhä nuorempina. Tutkimusten mukaan tytöt alkavat kiinnittää huomiota painoonsa jo kahdeksan vuoden iässä. Myös pojat alkavat samassa iässä pohtia ovatko he liian pieniä, liian pitkiä, liian painavia tai liian hinteliä.
Lihavuustutkija Stiina Hänninen kertoo ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan 7-vuotiaista tytöistä 22 prosenttia on jo laihduttanut ja 18 prosenttia haluaisi laihduttaa. 16-vuotiaista tytöistä 66 prosenttia on laihduttanut.

Hännisen mukaan aikuisten arkisilla sanavalinnoilla sekä median ihmiskuvalla on suuri vaikutus lapsiin. Monet pienet tytöt kasvavat jo varhain ”laihduttajiksi”.

Tutkimusten perusteella suomalaiset 7-13 -vuotiaat lapset kärsivät ulkonäköongelmista huomattavasti enemmän kuin ruotsalaiset ja norjalaiset lapset. Suomalaisten lasten ulkonäkömurheet alkavat myös paljon aikaisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Suomalaiset lapset arvioivat vanhemmiltaan saamaansa huomiota yllättävän ulkonäkökeskeisesti. Jos lapsi kokee olevansa ruma, hän ei pidä itseään myöskään vanhempiensa rakkauden ja tuen arvoisena.

Miten ihmeessä sitä tällaisessa yhteiskunnassa voisi suojella omaa lastaan ulkonäköpaineilta? Tutkijat uskovat perhe-elämän perusasioihin: anna lapsen olla lapsi ja pidä keskusteluyhteydet kunnossa. Kun voi jakaa asioita yhdessä aikuisen kanssa, ei ole niin paljon kulutuskulttuurin ja ulkonäköpaineiden armoilla.

Meidän aikuisten pitää sanoin ja teoin osoittaa, että rakkauden ja hyväksynnän ehtona ei ole täydellinen ulkonäkö, vaan reilu käytös muita ihmisiä kohtaan. Myös kosketus ja halaus kertovat, että lapsi on hyvä ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on.

Se, että me aikuiset voisimme ensin hyväksyä itsemme kaikkine vikoinemme ja makkaroinemme, helpottaisi varmasti omien lastemme ja kanssaihmistemme epätäydellisyyden hyväksymistä. Ahdasmielisyyttä, todellisuudesta vieraantumista ja ilkeätä toisten ihmisten ulkonäön arvostelua kun ei voi photoshopata pois.

Maarit Kautto

14.12.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva