Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taktisesti haudattujen aloitteiden keskus

Kuva: Taktisesti haudattujen aloitteiden keskus

Umpilisäkeleikkauksen jäljiltä vielä hieman puolikuntoinen Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) oli maanantaisessa valtuuston budjettikokouksessa muuten elämänsä kunnossa. Hän nosti kissan pöydälle haukkuen kaupungin virkamiehet laiskoiksi tai ainakin valtuustoon ylimielisesti suhtautuviksi.

Ennen kuin valtuusto pääsi nelivuotiskautensa viimeisessä kokouksessa itse pääasiaan eli ensi vuoden talousarvion käsittelyyn, oli esityslistalla liki neljäkymmentä muuta asiaa, joista suurin osa oli vanhoja valtuustoaloitteita.

Järjestelmähän menee niin, että valtuutettu tekee valtuuston kokouksessa aloitteen, kaupunginhallitus lähettää sen vastattavaksi siihen lautakuntaan, jota asia koskee, ja antaa yleensä muutaman kuukauden määräajan vastaukselle. Lautakunta lähettää vastauksen takaisin kaupunginhallitukselle, joka taas vie sen valtuustolle joko (useimmiten) sellaisenaan tai antaen siihen vielä oman ehdotuksensa. Monimutkaista mutta kuitenkin selkeää.

Kaupunginhallituksen ja lautakunnan välissä on kuitenkin virkamies, jonka on määrä valmistella lautakunnan vastaus. On kuitenkin suuri vaara, että aloite uppoaa välillä pohjattoman tuntuiseen virkamiehen pöytälaatikkoon. Niin oli käynyt tälläkin kertaa.
Porin kaupunginvaltuuston esityslistalla oli vastaukset 22 aloitteeseen, joista vanhimmat oli tehty vuonna 2009. Kiuru hermostui tähän, ja antoi täyslaidallisen virkamiehille, jotka eivät kunnioita valtuutettujen työtä sen vertaa, että vaivautuisivat viemään aloitteita eteenpäin kaupunginhallituksen antamassa määräajassa.

- Mikä on valtuuston valta?  Tällä tavalla ei voida jatkaa. Vastaukset on annettava määräajassa. Jos tämä keskustelu ei miellytä jotakuta tässä salissa, hän voi mennä tauolle, Kiuru ärhenteli.

Puheenjohtaja otti esimerkiksi varavaltuutettu Ilona Wessmanin (sd) kesäkuussa 2010 jättämän aloitteen, jossa esitettiin kaiteita Raatihuoneen ulkoportaisiin kulkemista turvaamaan..

- Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin tänne tuodaan vastaus, jossa todetaan, että tekninen palvelukeskus ryhtyy selvittämään kaiteiden tarpeellisuutta, Kiuru hämmästeli. Vastaavanlaisia vastauksia oli muitakin.

Silmiin pistävää oli se, että suurin osa vanhoista aloitteista koski teknistä lautakuntaa, ja vastauksen valmistelijana oli aina sama virkamies, teknisen palvelukeskuksen omistamisen yksikön johtaja, rakennuspäällikkö Harri Juhola. Ilmeisesti aloitteet olivat hautautuneet hänen pöytälaatikkoonsa, ja nyt oli tullut kiire valtuustokauden päättyessä.

Teknisestä sektorista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus joutuikin tunnustamaan nolona, ettei asialla voi ylpeillä ja menettelyyn pitää löytyä tehoa.

Teknisen lautakunnan jäsen Arja Laulainen (sd) kertoi lautakunnan kauhistuneen, kun marraskuun alussa lautakunnan pöydälle lyötiin pinkka vanhoja aloitteita.

- Tämä on ollut lautakunnan virkamiehiltä piittaamatonta toimintaa, Tuntuu siltä, että tekninen palvelukeskus onkin taktisesti haudattujen aloitteiden keskus, Laulainen sanoi.

Pitkän valtuustouransa lopettava Pekka Träskelin (vas) lisäsi vettä myllyyn todeten, että kaiken lisäksi virkamiehet vastaavat aloitteisiin usein ylimielisesti.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Oiva Kaltiokumpu (kesk) piti perimmäisenä syynä johtamisongelmaa. – Viimekädessä kaupunginjohtajien tehtävänä on valvoa, että aloitteisiin vastataan määräajassa ja asiallisesti, hän sanoi.
Se, että Kiuru otti asian esille, sai valtuustossa kiitosta kautta linjan. Esa J. Wahlman (sd) kävi nostamassa Kiurulle hattua, että hän otti asian esille.

- Samasta asian on puhuttu usein ennenkin, mutta mitään ei ole tapahtunut. Nyt puheet on aika muuttaa teoiksi.
Keskustelun lopputulema olikin, että valtuusto hyväksyi ponnen, jonka mukaan Porin kaupungin hallintokulttuuria muutetaan niin, että valtuustoaloitteisiin vastataan määräajassa.

Valtuustossa käytiin muutenkin värikästä kieltä. Esimerkiksi Matti Savolainen (sd) piti vapaa-aikatoimen puolta: Vapaa-aikatoimi on kaupungille lypsylehmä. Se on lypsetty niin kuiviin, että utareet ovat ruvella.

Jukka Vilponiemi

5.12.2012 12:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva