Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hyydetulvariski helpottamassa

Kovien pakkasten myötä ja vesistöjen jäätyessä hyydetulvariski on helpottamassa Kokemäenjoella ja muuallakin Satakunnan vesistöissä.

 

Viikonlopun kovat pakkaset ja tuuli jäähdyttivät Kokemäenjoen veden lämpötilan nollan tuntumaan, joten joen jäädytysajo aloitettiin suunniteltua aikaisemmin jo sunnuntaiaamuna. Juoksutusta pienennettiin Tyrväältä siten, että alajuoksun virtaama laski alle 200 kuutioon sekunnissa.

Maanantaiaamuna joen suvantokohdissa oli jo jääkansi Kokemäen ja Harjavallan alueilla. Alajuoksulla Ulvilassa ja Porin keskustassa joki oli maanantaiaamuna vielä pääosin vapaana. Jokeen asennettiinkin hyydepuomit pysäyttämään ajelehtivia jäälauttoja ja helpottamaan jääkannen muodostusta.
Kokemäenjoen suulla ja Pihlavanlahdella jääkannen muodostuminen oli niin'ikään hyvässä vauhdissa jo maananaina.
Pakkaskelien on ennustettu jatkuvan ainakin viikon verran, joten on todennäköistä, että Kokemäenjokeen ehtii muodostua melko kattava jääkansi. Jääkannen vaikutuksesta veden lämpötila nousee hieman, jolloin hyyteen muodostumisen riskiä ei ole. Pientä juoksutusta on tarkoitus ylläpitää Kokemäenjoella muutaman päivän ajan. Tämä nostaa Pirkanmaan säännösteltyjen järvien vedenpintoja, mutta tähän on varauduttu alentamalla niitä etukäteen viime viikkojen aikana.

Karvianjoella viikonlopun kylmyys ja tuuli aiheuttivat kaikilla säännöstelypadoilla pahoja jäätymisongelmia, jotka tukkivat virtaaman lähes kokonaan. Padoilla tehtiin höyrysulatusta ja tilanne saatiin normalisoitua sunnuntai-iltaan mennessä.
Karvianjoen vesistön järvet ovat jo saaneet käytännössä kokonaan jääkannet, mikä puolestaan pienentään oleellisesti hyydepatojen muodostumisriskiä ja säännöstelypatojen jäätymisongelmia.
Vaikka vesistöt ovatkin nyt Lounais-Suomessa hyvää vauhtia jäätymässä, ELY-keskus huomauttaa, että jäille ei ole kuitenkaan vielä ptkään aikaan turvallista mennä.

3.12.2012 13:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva