Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Loikkareita

Kuva: Loikkareita

Kankaanpäässä demarivaltuutettu Pasi Rajala teki sen, jota poliittisessa elämässä pidetään miltei kaikkein halveksittavimpana tekona: loikkasi heti vaalien jälkeen toiseen leiriin, tässä tapauksessa perussuomalaisiin.

Loikkausta ei muutenkaan pidetä kovin suuressa arvossa, mutta loikkaus heti vaalien jälkeen on melkoista äänestäjien pettämistä.
Rajalankin tapauksessa lienee selvää, että hän on tiennyt loikkaavansa demareista perussuomalaisiin samaan aikaan kun sosialidemokraattien äänestäjät ovat antaneet hänelle ääniään.

Huhupuheiden mukaan Rajalaa on kosiskeltu perussuomalaisiin jo jonkin aikaa, mutta hän on ilmoittanut käyvänsä ensin vaalit SDP:n listalla, ”koska hänet tunnetaan sosialidemokraattina”.

No, kovin antaumuksellinen demari hän ei kuitenkaan ollut, koska ruoho tuntui houkuttelevammalta aidan toisella puolella.
Persujen leirissä Pasi Rajala lienee tällä haavaa sankari, nostihan loikkaus perussuomalaiset Kankaanpään suurimmaksi ryhmäksi. Monen muun silmissä hän näyttää enemmänkin luopiolta.

Loikkaus sekoitti Kankaanpään keskeneräiset valtaneuvottelut. Periaatteessa valta ja myös vastuu kuuluisi suurimmalle ryhmälle eli perussuomalaisille, mutta näyttää siltä, ettei Anssi Joutsenlahden johtama ryhmä halua ottaa vastuuta, eli kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikkaa. Vai onko kenties niin, ettei Kankaanpään perussuomalaisilla ole kykyä tähän vaativaan tehtävään? Vastuullinen politiikka nimittäin edellyttää muutakin kuin suunsoittoa.

Kankaanpää ei olisi ensimmäinen paikka, jossa perussuomalaiset välttelevät vastuuta. Niinhän kävi mm. viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen, kun jytkyn saaneet perussuomalaiset eivät halunneet ottaa niskoilleen hallitusvastuuta. Joidenkin arvelujen mukaan tämäkin johtui ainakin osaksi siitä, ettei Timo Soinin porukassa ollut riittävästi ministeriainesta. Määrä ei välttämättä korvaa laatua.

Loikkarin tie on joka tapauksessa kivinen ja usein myös lyhyt. Tästä politiikassa löytyy esimerkkejä.

Ulvilassa Ari Ruoholla oli nousujohteinen ura sosialidemokraattien poliitikkona. Hän sekoili kuitenkin kuuluisassa Nauhakaupunki-kiistassa, ajautui ryhmässään paitsioon, ja loikkasi neljä vuotta sitten pidettyjen kunnallisvaalien jälkeen kokoomukseen.
Ruohon loikkaus oli karvas pala demareille. Kokoomuslaiset taputtivat hetken käsiään, mutta Ruoho ei saanut uudessa ryhmässään sellaista asemaa kuin olisi ehkä toivonut. Loppujen lopuksi hän ei asettunut enää ehdokkaaksi näissä kunnallisvaaleissa. Poliittinen tie oli kuljettu loppuun yhdessä kaudessa.

Sanotaan, että kepu pettää aina, mutta Porissa aikanaan Marjatta Kaartinen petti kepun ja loikkasi heti kunnallisvaalien 2004 jälkeen keskustan ryhmästä kokoomukseen. Kepulaisten ärtymystä ja hätää lisäsi se, että Kaartinen oli Porin keskustanaisten puheenjohtaja.

Kokoomuksessa Kaartinen sai vielä kulttuurilautakunnan puheenjohtajan pestin, mutta äskeisissä kunnallisvaaleissa hän jo putosi valtuustosta.

Maankuuluihin loikkareihin lukeutuu oululainen ex-rumpali Lyly Rajala, joka nousi eduskuntaan 2003 vaaleissa kristillisdemokraattina, loikkasi samana vuonna kokoomukseen ja putosi eduskunnasta 2011 vaaleissa. Tosin hänen ristinään olivat myös yksityiselämän seikkailut.

Esimerkkejä olisi muitakin, mutta jo nämä osoittavat sen, että loikkari pääsee harvoin uudessa puolueessaan eteenpäin. Poikkeuksiakin toki on, mutta poliitikon pitää olla todella kyvykäs edetäkseen loikkauksen jälkeen uudessa puolueessaan.

Loikkariksi voidaan kutsua myös entistä elinkeinoministeriä Jyri Häkämiestä (kok), joka loikkasi maan hallituksesta Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajaksi.

Häkämies jätti ministerin tehtävät viime viikolla, ja aloitti EK:n johdossa tällä viikolla. Häkämies oli puolitoista vuotta sitten rakentamassa nykyisen hallituksen ohjelmaa, mutta jo pari päivää työpaikan vaihdoksen jälkeen hän arvosteli samaa asiakirjaa.
Vuotavasta Talvivaarasta huolestunut ministeri siirtyi uudessa tehtävässään myös mm. Talvivaaran suuromistajan Ilmarisen hallituksen jäseneksi.

Eipä siis ihme, että poliitikkojen lisäksi myös oikeusoppineetkin ovat nähneet nopeassa puolenvaihdossa ristiriitaa. Niin lähellä tehtävät ovat toisiaan. Liian lähellä.

Jukka Vilponiemi

23.11.2012 09:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva