Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ilman tukiverkostoa ei kolmen lapsen yksinhuoltajaisä pärjäisi

Isyys merkitsee porilaiselle Sami Slutbäckille hyvin paljon. Sami on kolmen pienen lapsen yksinhuoltaja. Hän haluaa olla lapsilleen turvallinen, luotettava ja rakastava isä, joka osaa luoda myös selkeät rajat ja pelisäännöt.

 

- Rajat tuovat nimenomaan sitä turvallisuutta ja merkitsevät myös rakkautta. Tottakai välillä tunnen syyllisyyttä, kun joudun komentamaan lapsiani, mutta toisaalta huomaan selvästi, että he luottavat minuun.
- Minusta on myös tärkeää, että kerron lapsilleni rakastavani heitä. Sanon nuo sanat joka päivä – jos en ole kiireisen päivän aikana ehtinyt, niin viimeistään nukkumaan mennessämme. Meillä myös halataan paljon, Sami juttelee.
Vanhin lapsista, 6-vuotias Niko, käy eskarissa. Anni, 4 v, ja Miro, 2 v, käyvät Pelastusarmeijan päiväkodissa, jossa tarjotaan hoitoa myös iltaisin ja lauantaisin. Sami työskentelee lähihoitajana ja tekee vuorotyötä, joten arki lasten kanssa on varsin haastavaa.
- Ilman mahtavaa ja ymmärtävää tukiverkostoani en pärjäisi. Isäni on eläkkeellä ja hän auttaa todella paljon. Myöskin lähihoitajana työskentelevä äitini ottaa lapsia tai yhden lapsista usein viikonloppuisin ja vie vaikkapa kylpylään. Lisäksi saan apua siskoltani ja muun muassa sedältäni, Sami kiittelee.
- Pelastusarmeijan päiväkoti helpottaa arkea, koska siellä lapset voivat olla hoidossa myös iltaisin ja lauantaisin. Apua tarvitsen oikeastaan vain yövuoroissa sekä silloin, jos olen sunnuntaina töissä. Iltavuoropäivinä jonkun on tultava tänne kotiimme eskarista palaavaa Nikoa vastaan, koska minä olen silloin jo töissä.
Sami on opiskellut myös ravintola-alaa ja kokin tutkinnosta puuttuu vain vuosi.
- Ruoan tekeminen ei siis ole minulle ongelma. Lapset tykkäävät ihan perusruoasta, kuten keitoista ja jauheliha- tai kanasuikalekastikkeista. Sellaiset syntyvät kädenkäänteessä.

Äitiään lapset tapaavat joka toinen viikonloppu. Sami pyrkii mahdollisuuksien mukaan saamaan työvuorolistaan vapaan viikonlopun silloin, kun lapset ovat äidin luona.
- Silloin pääsen itse välillä tuulettumaan ja viettämään omaa aikaa. Muutoin arki kuluukin tiiviisti töissä ja kotona lasten kanssa.
- Myönnän, että välillä on huonoja päiviä, jolloin jaksaminen on vaikeaa. Kun lapset kinastelevat ja kiukuttelevat, on poistuttava paikalta ja laskettava kymmeneen, jotta ei räjähtäisi. Toisaalta taas mikään ei ole palkitsevampaa, kuin lasten ehdoton rakkaus. He ovat osa minua ja haluan heistä huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla.
Samille on aina ollut selvää, että hän haluaa joskus lapsia.
- Ikinä ei isyyteen voi silti olla valmis. Kun ennen olit vastuussa vain itsestäsi, oletkin nyt vastuussa kolmen pienen ihmisen elämästä. Se vaatii opettelemista ja on henkisesti ison kasvun paikka.
- Ensimmäisen lapsen synnyttyä olin varsin tarkka kaikesta ja punnitsin usein omaa isyyttäni. Mietin, että olenko minä hyvä isä, jos toimin näin tai noin. Nykyään olen varmempi itsestäni ja luottavainen tulevaisuuden suhteen, vaikka tiedän, että isyys on ikuista tasapainoilua arjen kiireiden ja lasten tarpeiden välissä.

Silloin, kun Sami ei ole töissä, hän viettää aikaa lasten kanssa ulkoillen ja kyläillen.
- Mummuni asuu aika lähellä kotiamme ja kävelemme usein sinne häntä moikkaamaan. Kirjurinluodon Pelle Hermannin puisto on mahtava paikka ja siellä käymme paljon kesäisin. Tosin leikkipuistoon tarvitsen aina jonkun kaverin mukaan, koska yksin olisi mahdotonta pysyä kaikkien kolmen erisuuntiin juoksevan lapsen perässä, Sami nauraa ja jatkaa:
- Isäni ja tuffani asuvat Yyterissä. Siellä käymme myös usein kylässä. Yyteriin menemme koko konkkaronkka isänpäivänäkin. Minulla on hyvät välit isääni ja erityisesti tuffaan. Vien heille pienet isänpäivämuistamiset ja vietämme yhteistä aikaa neljän sukupolven kesken.
- Lapset ovat päiväkodissa ja eskarissa tehneet minulle isänpäivälahjat, jotka avaan sitten Yyterissä sunnuntaina, Sami hymyilee.

Maarit Kautto

9.11.2012 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva