Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Osa-aikatyö helpottaa paluuta sairauslomalta töihin

Pitkittynyt työkyvyttömyys on yksi suurimpia haasteita suomalaisten työurien pidentämiselle ja eläkeiän nostamiselle. Työeläkevakuuttajat Telan asiantuntijalääkäri Tiina Kaarne peräänkuuluttaa työkyvyttömyyttä koskevaan ajatteluun isoa näkökulman muutosta.

 

- Meillä on vallalla ajattelu, että ihminen on pääsääntöisesti vain joko sairas tai terve, ilman välimuotoja. Osa-aikainen työskentely ehkäisisi kuitenkin poissaolon pitkittymistä ja helpottaisi töihin paluuta, Kaarne korostaa.
Tela järjestää syksyn aikana valtakunnallisen lääkäreiden koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on luoda työterveyshuoltoon alueellisia, uuden lainsäädännön mukaisia toimintatapoja. Sairausvakuutus- ja työterveyshuoltolait muuttuivat kesäkuun alussa. Muutoksen tavoitteena on ehkäistä nimenomaan työkyvyttömyyden pitkittymistä.
Porissa lääkäreiden koulutuspäivä pidettiin torstaina.
- Oleellinen asia lakimuutoksissa on, että työterveyshuolto velvoitetaan antamaan lausunto työntekijän työhönpaluun mahdollisuuksista, kun sairauspäivärahaa on maksettu 90 päivää. Työterveyshuollon lausunto on sairauspäivärahan maksamisen edellytys 90 päivärahapäivän jälkeen.
- Tärkeää on myös huomata, että sairaus- ja osasairauspäivärahan hakuaika on lyhentynyt nyt kahteen kuukauteen.
- Lisäksi työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa työterveyshuoltoon kun työntekijälle on kertynyt kuukauden sairauspoissaolot, Kelan vakuutusalueen ylilääkäri Hanna Järvinen selvittää.
Järvinen korostaa, että työnantajalla on päävastuu työntekijöiden työkyvyn edistämisestä ja työssäjaksamisen tukemisesta. Kun sairauspoissaoloja on kertynyt kuukausi, työnantaja ilmoittaa siitä työterveyshuoltoon. Tämän jälkeen työterveyshuolto alkaa yhdessä esimiehen ja työntekijän kanssa selvittää työhön paluun mahdollisuuksia ja tarvittavia tukitoimia. Jos työntekijä ei enää pysty palaamaan entiseen tehtäväänsä, pyritään hänelle löytämään jokin sopivampi ja kevennetty tehtävä tai järjestämään mahdollisuus osa-aikaiseen työhön.

Monet isot työnantajat ovat Tiina Kaarnen mukaan toteuttaneet tätä varhaisen välittämisen mallia jo iät ja ajat. Esimerkiksi Porin kaupungilla on varsin toimiva malli työntekijöidensä työkyvyn ylläpitämiseksi ja tukemiseksi.
- Lakimuutoksen tavoitteena onkin saada nämä toimivat varhaisen välittämisen tavat kaikkien ulottuville, siis myös pienille työpaikoille.
- Vaikka nyt olemmekin taantumassa, pitäisi työnantajien nähdä pidemmälle tämän vaiheen yli ja pitää kiinni osaavasta työvoimastaan. Erityisesti kunta-alalla on huutava pula työvoimasta jo nyt, Kaarne painottaa.

Kuntien eläkevakuutus Kevan ylilääkäri Lisbeth Forsman-Grönholm korostaa, että työkyvyttömyys on harvoin niin täydellinen etteikö työkykyäkin löytyisi.
- Työnantajan ja muiden työntekijöiden asenteen osatyökykyistä kohtaan pitäisi olla positiivinen. Ei pitäisi ryhtyä kiukuttelemaan työtoverille, joka ei enää pystykään tekemään yhtä paljon töitä kuin ennen. Jos osatyökykyistä ihmistä kohdellaan niin huonosti, että hän masentuu ja jää lopulta kokonaan pois töistä, niin me muuthan hänen eläkkeensä loppupeleissä maksamme.
- Viesti on siis se, että tsempataan yhdessä ja otetaan vajaakuntoinenkin työntekijä tasavertaiseksi työyhteisön jäseneksi.

Maarit Kautto

9.11.2012 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva