Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaalihuttua

Kuva: Vaalihuttua

Kun vaalikamppailujen rokat ja makkarat toreilla on nyt syöty ja uudet valtuutetut valittu, alkaa kunnissa se todellinen hutunkeitto, kun puolueet ryhtyvät neuvottelemaan ja sopimaan vallan jakamisesta.

Sopimista riittääkin, sillä vaikka perussuomalaiset eivät sitä odottamaansa kuntajytkyä saaneetkaan, niin heidän lisäkannatuksensa pani voimasuhteita uusiksi.
Porissa sosialidemokraatit selvisivät ilman rökäletappiota menettäen ”vain” kaksi paikkaa, mikä taas johti siihen, että kokoomus nousi kaupungin suurimmaksi ryhmäksi äänimäärällä mitattuna. Molemmat saivat 16 valtuutettua. Sitä on jo otsikoitu historialliseksi muutokseksi, mutta on kuitenkin huomattava, että kokoomuksen äänimäärä on vain 87 ääntä demareita isompi.
Paljon oleellisempi muutos tapahtui neljä vuotta sitten, kun Porin vuosikymmenet jatkunut vasemmistoenemmistö vaihtui porvarienemmistöksi.

Näiden vaalien tulosta Porissa sekoittaa persujen lisäksi vielä se, että vasemmistoliitto menetti paikkojaan. Niinpä enemmistökoalitioiden muodostaminen voi olla hankalaa, tai sitten ei.
Heti vaalien jälkeen demareilla on ollut kysyntää vähän joka puolelta. Ryhmällä onkin miettimistä, mikä olisi luotettavin kumppani.
Kysymysmerkkejä ovat erityisesti perussuomalaisten ja vasemmistoliiton yhteistyökyky. Persujen ryhmä on nyt vielä hajanaisempi ja kokemattomampi kuin neljä vuotta sitten. Vasemmistoliitossa kysymyksiä herättänee erityisesti äänivyöryn saanut Tapio Furuholm, joka äänekkäänä ja voimakastahtoisena miehenä saattaa viedä ryhmäänsä mielin määrin.
Todennäköisintä onkin, että demarit taipuvat yhteistyöhön kokoomuksen kanssa, josta saatiin jo viitteitä viime maanantaina, kun ryhmät yhdessä kannattivat kiinteistöveron nostoa ja vastustivat veroäyrin korotusta.
Tällöin kokoomus ottaisi varmasti kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan, ja demarit pitäisivät valtuuston puheenjohtajuuden. Selkeällä enemmistöllään akseli ottaisi myös merkittävien lautakuntien johtajuudet.

Porin tulevista nimistä ei tiettävästi ole vielä keskusteltu. Kokoomuksesta kh:n puheenjohtajaksi ovat tarjolla ainakin Jaana Laitinen-Pesola ja Juha Vasama.
Jos demarit pitävät valtuuston puheenjohtajuuden, tarjolla lienee yksi nimi ylitse muiden: Rauno Vesivalo Työväenyhdistyksestä. Varmasti Ari Vahalallakin olisi mielitekoja nuijan varteen, mutta hänen ja Porin Demarit -yhdistyksen asemia heikentävät ehdokkaiden Ty:tä pienempi yhteisäänimäärä sekä yhdistyksen taustahahmon Mikko Elon hyökkäykset Krista Kiurua kohtaan. Vahala löytäneekin itsensä kaupunginhallituksesta Esa J. Wahlmanin ja Diana Bergroth-Lampisen kumppanina.
Kiuruakin on povattu valtuuston johtoon, mutta ministeri lienee valmis siihen vasta, ellei Ty:n leiristä löydy ketään muuta.

Muissa kunnissa tilanne saattaa olla helpompi.
Raumalla sosialidemokraatit vahvistivat asemaansa suhteessa kokoomukseen niin paljon, että demarit saavat vaikeuksitta ainakin kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden. Sielläkin kumppanina lienee kokoomus, joka saisi valtuuston puheenjohtajuuden. Vielä on sen sijaan arvoitus, kuka nousee hallituksen johtoon Eeva-Liisa Ylisen jälkeen. Joko on miehen, esimerkiksi Ville Niittysen vuoro?
Suomen sosialidemokraattisimpiin kuntiin yhä lukeutuvassa Harjavallassa demarit ovat 38,9 prosentin kannatuksellaan vahvoilla vaikka menettivätkin 2 paikkaa. Demarit saanevat edelleenkin sekä kaupunginhallituksen että valtuuston puheenjohtajuudet. Eri asia on, onko Markku Rauta enää innostunut jatkamaan hallituksen johdossa. Reijo Nummikari taitaa olla vahvoilla jatkamaan valtuuston johdossa. Entä mikä paikka löytyy Pirjo-Riitta Tuomelalle?
Eurassa jätevedet eivät sittenkään kaatuneet ainakaan täysillä demarien niskaan, ja ääniharava Harri Lehtonen jatkanee kunnanhallituksen johdossa.
Ulvilassa persut saivat kolme lisäpaikkaa, mutta se ei liiemmin heikentänyt demarien asemaa, joka näyttää itse asiassa vahvistuvan. SDP sai 29 prosentin kannatuksen ja menetti viime vaaleista 2 paikkaa. Todellisuudessa ryhmän paikkamäärä nousee nykyisestä yhdellä 11:een, sillä kauden aikana kaksi demaria erosi ryhmästä. Nyt näyttääkin siltä, että demarien ääniharava Leena Jokinen-Anttila nousisi kaupunginhallituksen johtoon.

Jukka Vilponiemi

2.11.2012 09:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva