Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Huutava pula tukihenkilöistä ja tukiperheistä

Joka puolella Satakuntaa on huutava pula vapaaehtoisista lasten ja nuorten tukihenkilöistä ja tukiperheistä. Tukihenkilöä tai tukiperhettä jonottavia 1-18-vuotiaita lapsia ja nuoria on tälläkin hetkellä useita kymmeniä.

 

Tukihenkilö- ja tukiperhetoimintaa tuottaa kunnille MLL:n Satakunnan piiri, joka kouluttaa jatkuvasti uusia vapaaehtoisia. Seuraavat peruskoulutukset alkavat 19. marraskuuta Porissa ja 20. marraskuuta Kankaanpäässä. Mukaan ehtii vielä, sillä ilmoittautuminen on 12. marraskuuta mennessä.
Tukihenkilöinä ja tukiperheinä voivat toimia täysi-ikäiset, tavalliset, turvalliset aikuiset, joilla on sydämessään halu auttaa ja paikka luotettavaa aikuiskontaktia kaipaavalle lapselle tai nuorelle. Sillä ei ole väliä onko sinkku vai parisuhteessa tai onko omia lapsia vai ei. Erityisen kipeästi tukihenkilöiksi kaivataan miehiä.


Nykypäivänä aikuisten kiireet vähentävät vanhempien ja lasten yhdessä viettämää aikaa. Sukulaisia tavataan yhä harvemmin ja lasten kontaktit aikuisiin rajoittuvat arjessa vain välttämättömiin kohtaamisiin.
- Monelta lapselta ja nuorelta puuttuukin turvallinen, kuunteleva ja läsnä oleva aikuinen, jonka kanssa voi puhua ja puuhata tavallisia asioita, MLL:n Satakunnan piirin lasten ja nuorten tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnasta vastaava Jaana Hietakangas kiteyttää.
Vapaaehtoisen tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnan peruskoulutus kestää 24 tuntia. Sen jälkeen kaikille toimintaan valituille kuuluu kaksi kertaa vuodessa jatkokoulutusta. Kouluttamisen lisäksi MLL Satakunnan piiri vastaa tukihenkilöiden ja tukiperheiden yksilö- sekä ryhmänohjauksesta ja virkistyksestä.

Tukisuhde lapsen tai nuoren kanssa solmitaan vähintään vuodeksi. Tukihenkilö ja tuettava lapsi tai nuori tapaavat toisiaan 2-3 kertaa kuukaudessa, muutaman tunnin kerrallaan ja puuhaavat asioita, jotka kiinnostavat molempia. Tukiperheenä toimiminen puolestaan tarkoittaa sitä, että lapsi tai nuori viettää pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa perheen kotona.
Porilaiset Mia ja Karoliina Salomäki ovat toimineet tukihenkilöinä 1,5 vuotta. Äiti ja tytär kannustavat kaikkia, joista tuntuu, että vapaaehtoinen auttaminen olisi mukava harrastus, lähtemään rohkeasti peruskoulutukseen.
- Koulutuksen käyminen ei vielä sido mihinkään. Oikeastaan vasta koulutuksen käytyään pystyy varmasti tietämään, onko minusta tukihenkilöksi vai ei. Kurssilla käydään läpi muun muassa omia arvoja ja elämän laatua. Minä ainakin löysin paljon uusia asioita itsestäni ja se oli positiivinen kokemus, Karoliina miettii.
Karoliina toimii 7-luokkalaisen tytön tukihenkilönä.
- Tapaamisissa puuhailemme kaikenlaista, käymme elokuvissa, uimahallissa ja keilaamassa tai vain menemme meille ja kokkaamme yhdessä jotain syötävää. Tukihenkilösuhteemme alkaessa tyttö aloitti ratsastusharrastuksen ja minä käyn hänen kanssaan myös tallilla ja toimin kuskina.
- Meillä synkkasi hyvin ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Tunnen olevani tytölle kuin isosisko, johon hän voi luottaa, ja jonka seurassa hän voi olla oma itsensä, Karoliina kertoo.
Mia oli yläkouluikäisen pojan tukihenkilö kunnes tukisuhde päättyi pojan perheeseen tulleiden muutosten vuoksi. Nyt Mia on aloittamassa tukiperhetoimintaa.
- Alustavasti on nyt ajateltu, että kaksi lasta, sisarukset, alkaisivat käydä kotonamme kerran kuukaudessa. Mieheni on toki hyväksynyt tämän ja kannustaa minua, Mia kertoo.
Pojan kanssa Mia pelasi minigolfia, kävi elokuvissa ja syömässä tai pelasi lautapelejä.
- Välillä vuokrasimme dvd-elokuvan, hankimme herkkuja ja katsoimme leffan meillä yhdessä. Teimme siis ihan tavallisia asioita. Lapsille ja nuorille riittää pitkälle sekin, että joku aikuinen on hänen kanssaan.
Jaana Hietakangas korostaa, että tukihenkilöt ja tukiperheet saavat päättää, minkä ikäisen lapsen tai nuoren kanssa tukisuhteen haluavat solmia. Toiset haluavat pienen lapsen ja toiset taas murrosikäisen nuoren.
- Meidän tehtävämme täällä MLL:ssä on löytää toisilleen sopivat henkilöt, joilla olisi yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Esimerkkinä vaikkapa eräs iäkkäämpi nainen, joka toimii nuoren pojan tukihenkilönä. Molempien intohimona ovat matematiikka ja kirjallisuus. He käyvät yhdessä kirjastossa, lukevat ja laskevat matemaattisia tehtäviä, Hietakangas kuvailee.

Maarit Kautto

2.11.2012 09:16

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva