Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nuoretkin ovat kuntalaisia

Kuva: Nuoretkin ovat kuntalaisia

Oma nuoreni ei ole ihan vielä äänestysikäinen. Hän on kuitenkin alkanut jo osoittaa hienoista kiinnostusta kunnallispolitiikkaan liittyviin asioihin ja esittää välillä visaisiakin kysymyksiä siitä, miksi päättäjät eivät kuuntele kuntalaisia ja tuntuvat vain riitelevän ja ajavan omia etujaan. Nuoreni mielestä äänestämisestä ei taida olla mitään hyötyä, koska se yksi ihminen, jolle äänensä antaa, ei kuitenkaan pysty muuttamaan mitään.

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n tilaaman tutkimuksen mukaan nuorten äänestysaikeet näissäkin kuntavaaleissa ovat matalalla. Vain 61 prosenttia nuorista aikoo äänestää. Vajaa neljäsosa on epävarma siitä äänestääkö vai ei. Todellinen äänestysprosentti jää tyypillisesti noin kymmenen prosenttiyksikköä äänestysaikeita matalammaksi. Näin ollen vain puolet nuorista äänestäisi kuntavaaleissa.

Oma nuoreni todennäköisesti kuitenkin äänestäisi, epäilyksistään huolimatta, sillä hän on kotona imenyt itseensä ajatuksen kuntademokratian tärkeydestä.

Allianssi ry:n mukaan nuorten äänestysaikeet on mahdollista saada nousuun. On välttämätöntä, että vaaleista ja niiden merkityksestä keskustellaan kouluissa ja kodeissa.

”On myös tärkeää, että media käsittelee vaaleja nuoria kiinnostavista näkökulmista ja nostaa esille niin puolueiden kuin ehdokkaidenkin kantoja nuoriin liittyvistä kuntapalveluista”, Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen toteaa.
Nuorille puolue on järjestyksessä vasta neljäs ehdokkaan valintaan vaikuttava asia. Sen edelle menevät ehdokkaan mielipiteet ja se, että nuori itse on hänen kanssaan samaa mieltä.

Nuorten mielestä kuntapäättäjien ylivoimaisesti tärkein rooli on turvata oikeudenmukaiset palvelut kaikille kuntalaisille. Nuoret näkevät kuntapäättäjät myös tavallisten kuntalaisten edustajina päätöksenteon eri vaiheissa. Kunnan rahankäytöstä päättäminen ei nouse kärkeen kuntapäättäjien roolivertailussa.

Ehdokkaat lupaavat ennen vaaleja vaikka mitä ja monet mainitsevat myös lasten ja nuorten asiat tärkeiksi, sydäntään lähellä oleviksi asioiksi. Vaikka alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret eivät vielä äänestä, hekin ovat kuntalaisia, joita tulisi kuulla kun palveluita kehitetään ja tehdään kunnan tulevaisuuteen vaikuttavia ratkaisuja.

Lapsiasiainvaltuutetun mukaan alakouluikäisten lasten mielestä kolme tärkeintä kunnallista palvelua ovat koulu, harrastusmahdollisuudet ja liikuntapalvelut ennen kirjastoa. Lapset pitävät kotikunnassaan tärkeinä myös terveydenhuoltoa ja turvallista ympäristöä. 13-25-vuotiaat nuoret listasivat kuntapalveluiden kolmen kärkeen joukkoliikenteen, harrastusmahdollisuudet ja koulun ennen terveyspalveluita.

Demarien aloitteesta Porissa ryhdytään selvittämään mahdollisuutta siirtyä maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Maksuton joukkoliikenne palvelisi erityisesti nuoria, jotka päivittäin käyttävät bussia muun muassa koulumatkoilla. Vaikka bussimatkoista saa nykyiselläänkin reilun opiskelija-alennuksen, tekevät koulumatkat melkoisen loven monen opiskelijan ja koululaisen kukkaroon kuukaudessa.

Lasten ja nuorten parissa toimivat haastoivat elokuussa kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan lasten ja nuorten valtuutetuiksi. Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun oli vaaliviikon alkaessa allekirjoittanut 3658 ehdokasta. Tämä on 10 prosenttia kaikista kuntavaaliehdokkaista.

Koko maan demariehdokkaista lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun on allekirjoittanut 486 henkilöä, eli vain noin seitsemän prosenttia. Suhteellisesti eniten allekirjoittajia on Vihreiden joukossa.

Porilaisista demariehdokkaista lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun on tähän mennessä allekirjoittanut vain neljä ehdokasta.
Huoneentaulun tavoitteena on auttaa kuntapäättäjiä kehittämään kaikille hyvää kuntaa. Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulu antaa ehdokkaille monia konkreettisia vinkkejä, kuinka lasten ja nuorten asioihin voi perehtyä ja mitä asioita on tärkeää edistää.
Puolueet on haastettu kilpailuun siitä, keneltä löytyvät lapsi- ja nuorisomyönteisimmät ehdokkaat. Huoneentaulun voi allekirjoittaa vaalipäivään eli sunnuntaihin 28. lokakuuta asti. Se löytyy verkko-osoitteessa http://www.alli.fi/huoneentaulu. Samasta osoitteesta voi käydä kurkkaamassa, ketkä ehdokkaista ovat huoneentaulun jo allekirjoittaneet.

26.10.2012 08:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva