Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Luukkonen esittää Poriin kiinteistöveron nostoa

Kuva: Luukkonen esittää Poriin kiinteistöveron nostoa

Vakituisen asunnon kiinteistövero nousee Porissa ensi vuonna 0,15 prosenttiyksiköllä eli 0,35 prosentista 0,5:een, mikäli päättäjät hyväksyvät kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen ehdotuksen kaupungin ensi vuoden budjetiksi. Luukkonen kuvaa budjettiehdotustaan selviytymisbudjetiksi, joka ei lupaile ensi vuodeksi suuria mullistuksia.

Kiinteistöverojen esitetyt korotukset toisivat kaupungille lisää verotuloja 25 miljoonaa euroa. Verotulot olisivat muutenkin kasvussa, sillä tuloverokertymän arvioiden kasvavan muutaman prosentin, vaikkei tuloveroprosenttia koroteta.

- Työllisyystilanne on säilynyt Porissa suhteellisen hyvänä, ja sellaisena odotetaan jatkuvankin, Luukkonen perustelee tuloverokertymän kasvuodotuksia.

Budjettiehdotuksen tavoitteena on turvata porilaisille nykyisenlaiset peruspalvelut. Perusturvan alibudjetoinnista pyritään taas kerran pääsemään eroon, nyt lisäämällä määrärahoja sekä omaan toimintaan että erityisesti sairaanhoitopiirin ostopalveluihin yhteensä 19 miljoonaa euroa.

Myös lasten päivähoito sekä peruskoulu- ja lukio-opetus saavat hieman lisärahaa. Muut hallintokunnat joutuvat sinnittelemään nollakasvulla kuluvaan vuoteen verrattuna, mikä käytännössä tarkoittaa noin kolmen prosentin vyönkiristystä.

Investointibudjetti  supistuu kuluvasta vuodesta, ja ainoa uusi rakennushanke on Veturitallin päiväkoti, jonka on määrä valmistua ensi syksynä. Luukkosen investointilistalle ei sisälly esimerkiksi teatteritalon peruskorjausta. Pääterveysaseman remontti jatkuu suunnitellusti.

Kaupungin on määrä ryhtyä ensi vuonna selvittämään lukioverkon tulevaisuutta. Mahdollisena pidetään jopa yhden suurlukion muodostamista joko hallinnollisesti tai jopa fyysisesti.

Suurlukion muodostaminen esimerkiksi entiselle kauppaoppilaitokselle on mahdollista vuoden 2016 jälkeen, mikäli yliopistokeskuksen ja ammattikorkeakoulun suunniteltu yhteiskampus toteutuu  joko Puuvillaan tai entisen Citymarketin tiloihin rautatieaseman tuntumaan.

Kaupunginjohtajan budjettiesitys on 7,5 miljoonaa alijäämäinen, kun kuluvan vuoden budjetti oli 9,7 miljoonaa ylijäämäinen.
Kaupunginhallitus aloittaa budjetin käsitellyn ensi viikon tiistaina, ja valtuuston on määrä hyväksyä se 3. joulukuuta.

Jukka Vilponiemi

16.10.2012 14:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva