Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Klik, klik, klik

Kuva: Klik, klik, klik

Käsitöiden tekeminen.000 on nyt suurta muotia. Tai ainahan se on ollut, mutta nyt kun se on myös nuorten, lähinnä nuorten naisten, harrastus, sille riittää näkyvyyttä mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Muidenkin kädentaitojen harrastaminen, kuten kakkujen leipominen ja ruoanlaitto yleensä, on nykyisin todella suosittua puuhaa. Monesta kakkublogistista on tullut kuuluisuus ensin sosiaalisen median ja sitten lehtien ja television kautta, ja julkkiskokit ovat suoranaisia sankareita.

Jos ennen vanhaan, 60- tai 70-luvulla tai myöhemminkin, harrasti neulomista tai leipomista, sai kotona viihtyvän nyhertäjän leiman. Jos nuori nainen kutoi, ei siis ymmärtänyt kutoa salassa, häneltä kysyttiin vaivaako masennus tai ihmeteltiin, minkä korvikkeeksi hän teki mitä teki.

Tosin vieläkin kysytään. Olin samassa junavaunussa, kun nuori mies kysyi nuorelta naiselta miksi tämä neuloi, sehän on vanhojen naisten puuhaa.

Se mitä ennen oli kotona nyhräämistä on nyt kotoilua. Vanhan tekemisen uusi nimilappu saa kaiken näyttämään niin paljon paremmalta ja kiinnostavammalta.

Viime aikoina käsityövimma on kanavoitu erilaiseen hyväntekeväisyyteen, mikä on tietysti hieno asia. On neulottu vauvoille sukkia, pipoja, nuttuja niin kotimaahan kuin ulkomaille. On virkattu isoäidin neliöistä peittoja, on ommeltu keskosille ensipeittoja jne. En muista kuin osan näistä hyväntekeväisyyden kohteista.

Minun lajini on neulominen.000, siis kutominen, kuten täällä päin Suomea sanotaan, ja lähinnä sukkien kutominen. Ne eivät ole menneet – ainakaan vielä – varsinaiseen hyväntekeväisyyteen, vaan lähimmäisten kiusaksi tai iloksi. Muutama on hämmästellyt, että osaako Heli tosiaan kutoa.

En tee omia malleja enkä muutenkaan mitään taiteellisia tulkintoja, vaan varmasti kaikkein yksinkertaisinta sukkamallia, jota voi kilkutella telkkaria katsellessaan – ja poimia sitten pudonneet silmukat ja korjata muutkin virheet kun ohjelma on loppu. Mielilankani on sellainen, josta raidat putkahtavat ilmoille kuin itsestään.

Kutomisesta on hyviä muistoja lapsuudesta. Äiti kutoi meille kaikille yhdeksälle tillukkaat ja vanttuut ja villapaidat – ja aika monelle muullekin. Kutomaan hän ehti illalla radiota kuunnellessaan lasten nukkumaan menon aikoihin.

Vaikka hartiat kipeytyvät.000 ja kädet puutuvat, kutominen on rentouttavaa puuhaa. Näkee työn tuloksen ja voi tuottaa muillekin ilon tai ainakin hämmästelyn aihetta.

”Aivotoiminta herkistyy ja virkistyy, mikä auttaa keskittymään”, on Satakunnan Marttojen toiminnanjohtaja .000Raija-Liisa Heinonen.000 sanonut kädentaitojen harrastamisesta.

Sama on todistettu myös tieteellisesti. Tiedelehti kertoi taannoin, miten aivoja voi jumpata eri tavoin. Yksi kohta oli otsikoitu ”Nurin, oikein, nurin”.

”Hienomotoristen taitojen viilaus voi vahvistaa myös tiedollisia toimintoja” ja ”motoristen alueiden hermosolut kietoutuvat tiiviisti järjenjuoksuun...”, lehdessä kirjoitettiin.

Vaikka käsitöiden tekeminen.000 on muotia, eduskunnasta neulojien puolue näyttää kadonneen. Ei taida olla enää .000Janina Anderssonin.000 (vihr.) kaltaisia luonnonlapsia, jotka kehtasivat neuloa ja jopa imettää istuntosalissa. Kutominen ei kenties sovi yhteen irtoripsillä, irtokynsillä ja muilla irto-osilla trimmatun ulkonäön kanssa. Joku voisi piruuttaan laskea kuinka monella nuorella, alle nelikymppisellä, naiskansanedustajalla on irtoripset.

Joka tapauksessa uskalias nuori nainen neuloo junassa tai bussissa, mikä on todistettu. Julkista kutomista on silti ennenkin paheksuttu. Esimerkiksi Agatha Christien salapoliisihahmo Hercule Poirot Herkuleen urotyöt -kirjassa:

”Mikä olikaan tämä neulomisvimma, joka näytti valtaavan naiset mitä epäsuotuisimmissa tilanteissa. Nainen ei totisesti ollut kauneimmillaan neulomukseen syventyneenä, silmät lasimaisina, sormet kiireisinä ja levottomina. Piti olla sukkelaliikkeinen kuin villikissa ja tahdonvoimaltaan Napoleonin veroinen pystyäkseen neulomaan täpötäydessä maanalaisessa, mutta naiset pystyvät siihen! Jos he vain onnistuivat saamaan istumapaikan, niin esiin vain laukusta surkea pieni suikale vauvanpunaista ja klik, klik, klik kävivät puikot. Minne oli kadonnut levollisuus, minne naisellinen sulo, Poirot ajatteli.”

Heli Kokko

5.10.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva