Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ihmeidentekijöitä

Kuva: Ihmeidentekijöitä

Medialla on tapana nostaa esille säännöllisesti henkilöitä, jotka ovat joko tehneet tai heiltä odotetaan niin suuria tekoja, että heitä pitää hehkuttaa oikein kuorossa.

Esimerkki tällaisesta ihmeidentekijästä on vallaton tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö, jota valtamediassa ryhdyttiin nostamaan korokkeelle jo heti edellisten presidentinvaalien jälkeen hänen hävittyään Tarja Haloselle.

Kun hehkutus tuotti tämän vuoden alussa tulosta ja Niinistö valittiin uudeksi presidentiksi, niin valtamedian innostus on jatkunut. Valintansa jälkeen Niinistö sanoi haluavansa olla arvojohtaja, vaikka hän ei sitä termiä halunnutkaan käyttää. Johtajuudesta en tiedä, mutta ainakin mielipiteitä ja arvojaan hän on esittänyt ja saanut niitä myös kiitettävästi julki, olivatpa ne kuinka järkeviä tahansa.

Niinistön kokoama arjen asiantuntijoiden ryhmä julkisti hiljattain oman oppaansa nuorten syrjäytymisen ehkäisystä, ja siinä painopiste oli arkisilla asioilla, joilla syrjäytymässä olevat nuoret voidaan saada takaisin raiteilleen. Mutta kuinka ihmeitätekevää on antaa nuorille ohjeeksi arjen rutiinit ja hymy, joilla syrjäytymistä voidaan ehkäistä?

Jos presidentin viisaus on tätä luokkaa, niin hänen näkemyksensä ja kokemuksensa ovat valovuosien päässä siitä todellisuudesta, jossa nuori tai kuka tahansa tavallinen työtön elää. Hallituksen ensi vuoden alussa käynnistämä nuorten yhteiskuntatakuu on paljon tehokkaampi keino antaa nuorille hyvä elämä.

Tällä viikolla Niinistö on ollut New Yorkissa lobbaamassa Suomea YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi.

Varsinkin silloin, jos Suomi valitaan, on syytä muistaa, että suurin lobbaustyö on tehty jo ennen Niinistöä Halosen aikana.
Eli onko presidentti Niinistö sittenkään ihmeidentekijä?

Mutta tuntuu ihmeidentekijöitä olevan lähempänäkin. Satakunnan Kansa jaksaa nostaa esiin maakunnallisia ihmeidentekijöitä, ja valtalehti rummuttaa henkilön ihmeellisyyttä siihen saakka, että viesti varmasti menee perille.

Tuorein ihmenainen SK:n sivuilla on ollut Tehyn porilainen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, joka aikoo jättää puheenjohtajuuden ensi vuonna ja pyrkii nyt kokoomuksen ehdokkaana Porin kaupunginvaltuustoon.

Satakunnan Kansa on lyhyessä ajassa ainakin kolmessa kirjoituksessa hehkuttanut, kuinka Laitinen-Pesola olisi erinomainen Porin kaupunginhallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi.

Tuo organisaatiouudistushan on taas lyhyen tauon jälkeen etenemässä niin, että lopullinen päätös Porin ministerimalliin ehditään tehdä ehkä sittenkin ennen kunnallisvaaleja.

Lehden lähtökohta näyttää olevan se, että kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kuuluu automaattisesti kokoomukselle. Kun Pentti Kilkku (kok) ei lähtenyt enää ehdokkaaksi, SK:n piti etsiä hänen tilalleen joku muu ihmeidentekijä.

Pohjoisrannassa on unohdettu kuitenkin kaksi asiaa: ensin pitää käydä kunnallisvaalit, ja puheenjohtaja voi olla muustakin puolueesta kuin kokoomuksesta.

Sosialidemokraateillakin olisi tarjota ihmeidentekijöitä. Onhan esimerkiksi myös Tehyn toinen päätoiminen puheenjohtaja Rauno Vesivalo (sd) porilainen ja istuu kaiken lisäksi jo nyt kaupunginhallituksessa.

Ihan vaan kuriositeettina: jos siis Porin pormestariksi halutaan tehyläinen puheenjohtaja, niin varaa on valita kahdesta ehdokkaasta.

Porilaiset ihmeidentekijät eivät jää tähän. Valtakunnalliseksikin tekijänaiseksi tunnustettu asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) on ilmoittanut, ettei hän pyri jatkamaan Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana eikä muissakaan kunnallispolitiikan johtotehtävissä. Tämä on ymmärrettävää. kahden salkun ministerillä on muutakin puuhaa.

Kiurukaan ei ole korvaamaton, ja hänen paikalleen demareilla on Porissa heittää tekijämiehiä ja -naisia siinä määrin, ettei Satakunnan Kansan tarvitse väkisin etsiä sellaisia pelkästään kokoomuksen riveistä.

Ennen enempiä spekulaatioita on syytä katsoa se, hyväksyykö kaupunginvaltuusto ehkä jo heti Porin päivän jälkeisenä maanantaina uuden hallintomallin.

Jos näin tapahtuu, ehtinee uusi valtuusto valita Porin uuden ihmeidentekijän niin, että hän voi aloittaa työnsä ensi helmikuun alussa.

Jukka Vilponiemi

28.9.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva