Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lumo syntyi rakkaudesta puhtaaseen ja lähellä tuotettuun ruokaan

Raumalaiset Annemari Laine ja Tero Suhonen eivät arvanneet kuinka trendikkääseen saumaan he iskivät, kun he 2010 perustivat lähi- ja luomuruokaa myyvän ruokapuoti Lumon Vanhaan Raumaan.

 

Kaksi vuotta sitten luomu ja lähiruoka eivät vielä olleet yhtä pinnalla kuin nyt. Toki niistä puhuttiin, ja he itsekin olivat kypsytelleet ideaa pitkään. Annemari ja Tero ovat ystäviä, ja puolisoineen he usein neljistään ovat valmistaneet ruokaa toisilleen ja pohtineet samalla ruoan alkuperää ja tuottamistapaa, ruoan ekologiaa ja etiikkaa.
Pari vuotta sitten puhuminen ja haaveilu loppuivat, ja ryhdyttiin tositoimiin. Syntyi Lumo. Ei kulunut kuin vuosi, kun lähiruokakeskustelu ryöpsähti tosissaan ilmoille.
Vaikka trendikkäällä alalla ollaan, itse yrittäminen on kaikkea muuta kuin naistenlehtimäisen hohdokasta puuhastelua. Suomen valikoimiltaan ehkä laajimman ja taatusti ainutlaatuisimman luomu- ja lähiruokakaupan luominen on vaatinut ankaraa työtä, suoranaista salapoliisintyötä. Koko verkosto on pitänyt luoda alusta alkaen, ei ole ollut tukkua johon soittaa.
- Olemme kierrelleet maatiloja, myös puskaradio on toiminut, Tero Suhonen kuvaa.
- Nyt tuottajat ottavat itsekin yhteyttä, mutta siihen meni aikaa. Länsi-Suomessa ollaan ujoja mainostamaan itseä, Annemari lisää.

Lumo siirtyi uusiin, isompiin tiloihin Kuninkaankadulle viime vappuna. Nyt valikoimaan kuuluu ainakin 1 500 eri tuotetta ja tavarantoimittajia on noin 150, ja jatkuvasti kontakti- ja tuotevalikoima kasvavat. Myyntiin tulevat määrät ovat ”sopivan pieniä”.
Annemari Laine ja Tero Suhonen kokevat olevansa kyläkauppiaita, varsinkin kun Raumalla ei ole edes kauppahallia, vaan asiointi on keskittynyt marketeihin.
- Perusajatus on, että asiakas saa täältä kaiken mitä tarvitsee elääkseen: on tuoretiski jossa on lihaa, on maitotuotteita, tuoretta leipää, vihanneksia jne.
Lumossa myydään kolmenlaisia ruokatuotteita. Ensinnäkin on tarjolla luomua, enimmäkseen suomalaista mutta esimerkiksi säilykkeissä myös ulkomaista. Toiseksi myydään lähellä tuotettua ruokaa ja kolmantena ryhmänä ovat kotimaisten pientuottajien tuotteet. Elintarvikkeiden lisäksi myynnissä on muun muassa kahvinvalmistukseen liittyviä tuotteita ja biologisia pesuaineita.
Isot ketjut ovat alkaneet markkinoida lähiruokatarjontaansa, mutta usein lähiruoaksi katsotaan koko Suomessa tuotettu ruoka. Todellisempaa lähiruokaa on omassa maakunnassa tuotettu tai valmistettu ruoka. Koko Suomi on Lumollakin alueena, kun on kyse laadukkaasta suomalaisesta pientuotannosta.
Lumon yrittäjät toivovat tietenkin, että yhä enemmän suosittaisiin paikallista ruokaa, mutta myös sitä, että ylipäätään syötäisiin enemmän kotimaista ruokaa, ei maailman ääristä tuotua.
- Mitä tarkoittaa ”tuotettu EU:n ulkopuolella”, tai edes ”tuotettu EU:ssa”? Suomalaiset kuvittelevat syövänsä suomalaisempaa ruokaa kuin mitä syövät, yrittäjät päättelevät.

Annemari Laine muistuttaa, että Lumo tukee oman maakunnan muuta yrityselämää ja maataloutta, kun se ottaa myyntiin lähituotteita.
- Veromarkat jäävät tälle seudulle. ne eivät mene isojen ketjujen pääkallonpaikalle. Olemme ylpeitä siitä yhteistyöstä jota teemme muiden pienten yritysten kanssa. Pienuus takaa käsityön ja laadun.
Annemari Laineen mielestä isot ketjut ovat ajaneet tuottajat ahtaalle hinnoittelemalla näiden tuotteet pohjaan.
- Tuottajat toimivat kannattavuuden äärirajoilla. Meidän kanta on, että jos tuottaja sanoo jonkun hinnan, emme lähde sitä kyseenalaistamaan. Kyse on tuottajan työn arvostuksesta.

Parin vuoden yrittäjyyden jälkeen kumpikin on valmis sanomaan, että elannon saisi helpomminkin. Mutta valinta on oma, ja molemmat haluavat edistää ekologisesti ja eettisesti tuotetun ruoan menekkiä.
 - Yrittämisessä meillä on vastuu ja valta. Yrittäjä saa tehdä sitä mitä tykkää, esimerkiksi nostaa palvelutasoa jos haluaa, mutta samalla hänellä on vastuu että kaikki sujuu ja toimii ja mielessä pitää pysyä, että se mitä tekee on myös kannattavaa, että saa omat palkat maksettua, Annemari Laine summaa.
Kaikesta huolimatta Lumon yrittäjät kehottavat kaikkia joilla on unelma, rohkeasti sen toteuttamaan. Ei sitten kaduta vanhana.

Heli Kokko

14.9.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva