Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Juhannusmatka joka jatkuu

Kuva: Juhannusmatka joka jatkuu

Juhannuksen aatonaattona istahdin sohvalle. Juhannussiivot olivat viime sipaisuja vailla. Vihdat oli aamusella tehty jo naapureitakin varten. Ja silloin se iski: kipu selässä kertoi, että apua piti saada ja nopeasti.

Siitä alkoi kierros sairaaloissa, ensin Satakunnan keskussairaalaan, sieltä Turun yliopistolliseen, jossa selkä juhannusyönä leikattiin, takaisin keskussairaalaan, Porin kaupunginsairaalaan ja nyt viimeksi Noormarkun terveyskeskuksen kuntoutukseen.

Tähän mennessä aikaa on kulunut reippaat kaksi kuukautta ja juhannukselta alkanut toipuminen jatkuu yhä.
Tänä aikana olen persoonakohtaisesti päässyt kokemaan, millaista on porilainen sairaanhoito käytännössä.
Nyt en puhu jatkuvasta lääkäripulasta enkä hoitajavajeesta, vaan miltä potilaasta tuntuu maatessaan viikkokausia sairaalassa. Mitä hoitohenkilökuntaan tulee, kunnioitukseni sen työtä ja ammattitaitoa kohtaan on sairaalassaoloaikana vain kohonnut.
Suurin yllätykseni oli, että vuonna 2012 potilasta hoidetaan vielä niin alkeellisissa oloissa kuin Porin kaupunginsairaalassa.
Kun 1800-luvulla rakennettuun entiseen synnytyssairaalaan tungetaan potilaita niin, että sänkyjen väli on 30 senttiä, niin voi kuvitella, ettei mitään henkilökohtaista intimiteettiä enää ole. Hoitajat tuskin mahtuvat tekemään tarpeellisia hoitotoimiaan. Jos sänkyä huoneessa siirretään, kaikkia sänkyjä siirretään.

Väestö ikääntyy ja vaivat sitä mukaa lisääntyvät. Paine potilaspaikoille kasvaa jatkuvasti. Tulevilla päättäjillä tulee olemaan vastaisuudessa todella vaikeata sovittaa potilastulvaa ja resursseja yhteen. Heinä- elokuussakin potilaita huonetta kohti oli vähintään plus yksi, mutta henkilökuntaa vastaavasti vuoroa kohti miinus yksi.
Minulle on syntynyt vahva vaikutelma siitä, etteivät nuoret ja terveet päättäjät todella tiedä, millaisissa oloissa ihmisiä hoidetaan. Todellisuus ei avaudu siitä, että joskus on käynyt mummoa tai vaaria katsomassa vierastunnilla. Totuus valkenee vasta yön tunteina potilasvuoteella, kun odotetaan pilleriä, vessaan vientiä tai jotakin hoitotoimenpidettä.
Meitä potilaita on moneen junaan. Nykyisin kaupunginsairaalassa hoidetaan sekaisin mitä moninaisimmista syistä hoitoon tulleita. On ensiavusta ja erikoissairaaloista hoitoon tulleita, kuntoutettavia, alzheimereita, mielenterveyspotilaita ja sitten vain sellaisia, joilla ei ole asuntoa, johon mennä. Usein varsinkin yöt ovat kaikille kuluttavia levottomien potilaiden takia.
Kohtuuden nimessä on sanottava, että valoa on sentään näkyvissä. Vallinneeseen tilanteeseen nähden kaupunginsairaalan saneeraus ei tullut hetkeäkään liian aikaisin. Tulee vain mieleen, että kaksikin vuotta on joskus liikaa odottaa parempaa. Toivottavasti Satalinnassa tilanne väliaikana on parempi.

Parannusta entiseen on luvassa ainakin sikäli, että saneerauksen jälkeen kaupunginsairaalaan tulee yhden hengen huoneet, mikä on hyvä asia. Samalla se kuitenkin vähentää potilaspaikkojen määrää, mikä on ristiriidassa hoidettavien määrän lisääntymisen kanssa.
Uusi ideologia niin sairaan- kuin vanhustenkin hoidossa tätä nykyä on kotihoito. Ihmiset pyritään kotiuttamaan sairaaloista nopeasti ja vanhukset pitämään mahdollisimman kauan kotioloissa. Periaatteessa se on hyvä asia, kunhan vain kotihoitoon on saatavissa riittävästi henkilökuntaa.
Itse suhtaudun asiaan suurella epäilyksellä. Ne vähäiset kokemukset, jotka minulla on kunnan tarjoamasta omaisen kotihoidosta, eivät ainakaan rohkaise. Jos hoito kotona pääasiassa makaavalle vanhukselle on sitä, että aamulla hoitaja käy annostelemassa lääkkeet ja kylvettäjä käy kerran viikossa, ei sitä oikein vielä voi hoidoksi sanoa. Laitospaikkojakin tarvitaan, koska aina jossakin raja tulee vastaan.
Kuten sanottu, sairaiden ja ikääntyvien hoidon järjestäminen on erittäin suuri haaste. Sen ratkaisemiseen ei riitä, että piirretään jonkinmoinen hallintohimmeli, valitaan muutama suuripalkkainen virkamies ja ollaan tyytyväisiä. Kaiken keskiössä pitää olla potilas. Tarvitaan ennen muuta hoitajia, auttavia käsiä, jotka hoitavat, pukevat, pesevät, syöttävät, vievät vessaan, monesti edustavat jopa sitä ainoaa omaista.
Ennen kuin sairaiden ja vanhusten hoito on kunnossa, ei yhtäkään suuripalkkaista virkamiestä pidä Poriin palkata.

14.9.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva