Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ristiäisis…

Kuva: Ristiäisis…

Oikee teillekki selveeraa ny, mimmost tänäpäivän o, silloko muksu saa ittelles virallisesti nime. Meil näit tilfällei o ollu omastakki takkaa usseempii, ko ittel o neljä muksuu ja sit jo niilläki seittämä. Ny oli kumminki jo kysymys siit, et saatii ol taas fölis, ko viirenne polve prinsessa sai ittelles nime. O seki muute muuttunu täs vuasie mittaa se kastamissysteemi aikalai ja voi sannoo et monellaist o tullu nähtyy. Mitä sit lainka ne itte seremonias hääräävät papit pualestas onka nähny ja kokenu vuasie varrel onki juttu valla erikses. Ny tyätäs tehny pappi oli ollu virasas vajjaa kaks vuat ja kokemukset vast erespäi, kuvittelisi ainaki…

Ristiäiset oli reerattu ns. mimmilää, ninko kutsukorttii oli präntätty. Nimi, jonka familja ensmäine tulokas Kaarle koht puhumaa opittuus oli mummilles antanu. Koti oli fiffattu ottaa viarait vastaa nii sisält, ko ulkooki hyväl maul ja melkosel joonil. Koko käsketty sakki jäi koht alkuu ihastellee piänt päiväsankarii valkoses, roosal ina färitetys frallases perintökoltusas, joka pitsikantteines viilsi melkei laatet siin kummi sylys köllötelles. Siin ko pappii varrottii syllyy kyl viä vahetettiinki et kummi sit vaa jaksaa itte toimitukse ajjaa. Kummein oli vavva äiti ja isä sisarukset.

Koht högtiidlise renno toimitukse alkuu sytytettii kynttylä ja pappi kysy vanhemmilt, et minkä nime he flikalles o antamas. Isä sit paljasti papil ja koko läsnäolleel kahjal, et hee flikast tullee Aurora Linda Helena. Seremonia jatku ja tuntu nii poonult, ko pappi sit siin ussei käytti jo nimmee Aurora prohtatessas henkevii. Kysy nii vanhemmilt ko kummeiltakki, et luppaak he pittää hualt siit, et piäni flikka saa henkellise kasvatukse ja molemmat kyl kuuluvasti lupas. Siin onki luvattu aika paljo eikä se ain eres nii helppooka ol, se kasvatus. Pappi kyl siin kerto seurakunnastakki saatavast helpist monessaki miäles viitate jo kastettava ensmäisii vuasii ja mm. seurakunna päiväkerhoo. Kuultii vavva äiti systereitte lukeman psalmei raamatust, laulettii virsi ja kuulusteltii toise kummi vällii esittämmää nättii lauluu kitara säestyksel ehheeks tekemisest. Nimi annettii ninko ain enneki, pappi virutti flika pää kastemalja vetel, pyhkes kuivaks, teki ne ristimerkit ja lausu nime kokonaisuuressas. Yhres lujettii ne asjaa kuuluvat präntit, uskotunnustus ja rukous. Aurora sai oma kynttylä ja vanhemmat kirja seurakunnalt. Lopuks kuulusteltii viä toise kummi ja Auroora äiti esittämmää musikkii huilul ja viulul. Nuari asjalline pappi otti yleisös ja kaikki viaraat tuntu tytyväisilt, vaik pikkune ina jossai välis ääntäs korottiki ja pikkuveli Kaarle vahetti plassii taukoomati mialuisekses.

Aurora oli vanhempai yhteine valinta, Linda tuli vaihto-oppilasvuare Ameriika äitilt ja Helena kummaltakki mummult. Et tälläi ne nimmei taustakki tuli framil. Kaffeetrahteeraust kelpas kattel ja maistel eikä passannu toret sillaiko ennevanhaa, et seittämää sorttii, vaa räknäämät yhtää syätii sortit jos toisekki mm. tarkkaa varjellut herrasväjeleivät, jokka oli kruusattu A-puukstaavil. Kaikil piisas hyvvää syätävää, niät anoppiki sano olevas iha kukullas, vaikkei eres joka sorttii syänykkä.

Tosi kivvaa ain tälläi porukal yhres nähr ja pauhat kuulumissii ja ko meit oli viä oikee viis polvee kool. Erellisis ristiäisis oli viä tuffaki fölis, mut mailma meno mukkaa sukupolvet voorollas vaipuu hautaa ja uut väkkee tullee tilal.

Hyvä miäle kottii saatteleman lopeta tähä ja ensviikol sit taas uuret kujjeet…

Ulla H. Leino

7.9.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva