Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Negatiivarista positiivariksi

Kuva: Negatiivarista positiivariksi

Tällä viikolla on vietetty Positiivisuusviikkoa. Positiivarit.fi -sivuston mukaan viikko sai alkunsa keväällä 1991, kun Suomi oli ajautumassa lamaan.
”Tiedotusvälineet lietsoivat koko kansan yhteistuumin odottamaan huonoja aikoja. Todellisista vaikeuksista olisimme varmasti selvinneet kohtuullisin kivuin, mutta kun yhä useampi löi lapion pystyyn santakasaan, olimme pulassa. Halusimme yrittää, saisimmeko hieman useamman suomalaisen odottamaan parempaa, ei huonompaa. Julistimme valtakuntaan positiivisuusviikon”, kertoo Positiivareiden ajatusten aamiaisia tarjoileva Juhani Töytäri.

Nyt olemme jälleen huonojen aikojen kynnyksellä. Uutiset Euroopan kriisistä ja taantumasta ovat jokapäiväisiä. Väkisinkin kansalaisten mieliin hiipii epävarmuus tulevasta ja monia ostopäätöksiä lykätään. Positiivisuusviikko on siis yhä tarpeellinen.

Juhani Töytärin mukaan myönteisen ajattelutavan omaksuminen ja ylläpitäminen toteutuu parhaiten säännöllisellä toistolla. Pisara kerrallaan täyttyy suurikin saavi.

Töytäri kertoo itse ymmärtäneensä 30 vuotta sitten, että myönteinen ajattelutapa on kaikkein tärkein taito takaamaan elämällemme haluamamme laadun. Sillä ei ole merkitystä mitä tapahtuu, vaan mitä ajattelemme siitä, mitä tapahtuu. Positiivisen asenteen tietoinen käyttö tarjoaa elämän ohjakset omiin kouriin.

Amerikkalainen pastori Robert H. Schuller on todennut, että kielteinen asenne on salakavala ja petollinen. Sillä on monenlaiset kasvot ja se piiloutuu erilaisten naamioiden taakse. Se saattaa näyttää realismilta. Se voi ottaa hienoksi ilmiasukseen käytännöllisyyden. Tämä ovela kameleontti pukeutuu myös mielellään laiskuuden kaapuun. Kätevänä valepukuna sillä on nippu tekosyitä.

” Jos myönteisellä ajattelutavalla on niin paljon etuja kielteiseen verrattuna, miksi ihmiset edelleenkin hokevat etteivät pysty. Kehotan sinua riisumaan naamiot ja kaavut, kaatamaan kulissit ja paljastamaan todelliset juuret”, Schuller sanoo.

Itse olen yrittänyt opetella positiivista asennetta, mutta helppoa se ei ole. Hyvin usein huomaan edelleenkin, että ajatuksiini hiipii salakavalasti lause, jossa on neljä sanaa: ”Ei tästä mitään tule”. Vetoan realismiin, minulla on jalat maassa, en haihattele turhia, enkä tavoittele kuuta taivaalta.

Toisaalta olen myös pikkuhiljaa oppinut ajattelemaan positiivisemmin. Yritän pitää mielessäni lauseen, jonka olen joskus jostain lukenut: ”Elämä on täynnä myönteisiä haasteita, mutta ne ovat viekkaasti pukeutuneet ongelmien asuun”. Ja kas kummaa, monet niin sanotut ongelmat ratkeavat jopa helposti, kunhan en vain vaivu negatiivisuuteen.

Positiivista asennetta voi siis opetella. Positiivisuutta voi löytää paitsi ajattelutapaansa muuttamalla, tekemällä jotakin sellaista, joka saa aikaan hyvän mielen. Olen parin työtoverini kanssa aloittanut kuntosalilla käymisen. Valitsimme harjoittelumuodoksi pacen, joka sopii kaiken ikäisille, kokoisille ja kuntoisille.

Pacessa ohjaaja ja reipas musiikki kannustavat ja auttavat treenaajia parhaaseen suoritukseen. Treenauskerta koostuu 5 minuutin alkulämmittelystä, 30 minuutin kiertoharjoittelusta sekä loppuvenyttelystä. Yhdessä laitteessa viivytään kerrallaan vain 30 sekuntia ja sitten vaihdetaan seuraavaan.

Kun ensimmäisen kerran menimme salille, oli mielessämme tukku epäilyksiä; jaksammeko, pysymmekö muiden mukana? Mahtaako tästä mitään tulla? Mutta me pärjäsimme! Kukaan ei nauranut meille ensikertalaisille, päinvastoin, saimme ystävällisiä neuvoja ja kannustavia hymyjä. Jälkeenpäin oli todella hyvä olo ja maailma näytti positiiviselta.

Työtoverin innostamana olen käynyt myös paritanssin alkeiskurssilla. Tähän mennessä olemme ehtineet opetella foxin ja fuskun askeleita. Vielä jokin aika sitten en olisi voinut kuvitellakaan meneväni tanssikurssille, mutta myönteinen ajattelutapa auttoi. Jos kerran niin moni muukin oppii ja uskaltaa, niin kyllä minäkin.

Positiivisimmaksi Porilaiseksi tänä vuonna valittu tanssinopettaja Kati Koivisto puhuu tanssin hyvistä vaikutuksista. Tanssitunnin jälkeen olo on onnellinen ja hymyilyttää. Tähän on Koiviston mukaan kemiallinenkin selitys: oksitosiini.

Oksitosiini on välittäjäaine, joka lievittää kipua, alentaa verenpainetta ja stressihormonien tasoa, parantaa oppimiskykyä ja tekee meistä rauhallisempia ja sosiaalisempia. Oksitosiini laittaa vauhtia kehoon ystävällisellä fyysisellä kontaktilla, kuten tanssiotteessa tanssimisella. Tanssimisesta saa siis roppakaupalla positiivisuutta elämään ja se on myös hyvää liikuntaa.

Tämä kaikki on totta, olen itse kokeillut.

Maarit Kautto

7.9.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva