Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Enneaikast…

Kuva: Enneaikast…

Stää vaa sattuu itte kullekki ain sillo tällö, et mennee asjai erel. Taitaa ol sit tämäki, jos sano et suvi tuli ja meni se siliä tiä valla enneaikast, ko ne jokku lähteet povvaa viä helteit syyskuukski. No saaraa nähr sit tuannempan eikä sihe kavva varrot tartte, hilkul ollaa, ko huamen jo syyskuuhu siirrytää. Tätä knaputelles ploosaa niät oli pakko tällät klasi kii ja sattaa präiskiiki meinas iha sisäl astikka. Syksyselt tuntuu muutenki ja miksei tuntus, ko viime viiko vaihtees jo suvikaure päättäjäisii fiirattii. Mul o ny miäles kyl kumminki kertoo noist enneaikasist sattumuksist täs jutus…

Täs yhten aamun herätes miäs kuulu kauhisteleva, ettei voi ol tot ja paineli täyttä häkkää vintist allaas… Palas tryki pääst takas ja totes mu alkanee sorsastukse päivää enne, ko laki sallis… Mitä ihmet?? Oli tost vinti parvekkeelt luullu nähnees uima-altaas hukkunee orava ketarat levveelläs. Mitä viä,.. siäl oliki kaks yhtee sulannut ja mustaks hiiltynyt, muavist uimakampraatiini, houkutuslintui meinaa.. Ja kui sillai kärventynneen?? No sytyti pimenevvää ehtoosee altaa pinnal semmose tuiku kokkoise piäne kelluva tähre mallise kynttylä ja kui ollakka, ilmavirta oli kuljettanu se pallaa just nokakkai olleitte sorsai viäree, vaik oliki iha tyynt. Kommee roihu oli kai tryki aikaa ollu, mut vesi sammutti se onneks sentää. Kyl me vintis telkkuu vahrates siin haisteltii et, mitä ihmee kummallist joku krillaa, ko tommone haju tullee, ei paha mut sukkela?? Enkä mää mittää sillo ehtoollakka enne maate mennoo huamannu, vaik kävinki viä pimmees muit kynttylöit sammuttamas ninko ain tavallisesti pruukaa.

Enneaikast vissii oli noil poikanuijillakki, jokka jo enne virallissii venetsialaisii just erellisen yän tälläs yä kunniaks oikee melkose meteli siin alkuyäst, ko ihmiset oli saanu kai juur une pääst kii. Oli ninko sota olis syttyny, sepäiväne ryske ja pauke yhtee mennoo ja sit kaikki seis ja soli siin. Ei aavistustakkaa ei höppänä pöläyst mist se oikee tuli, mut enneaikast oli tiämmä, ko rajat o määrätty sentää valla polisi toimest. Tälläi vanhan ihmisen stää funteeraa taas kerra, et mist oikee piisaa rahhaa tommosee nii turhaa paukuttelluu, ko muutenki eletää huanoi aikoi.

Postilooras oli täs tuanaas reklaamiklappu S-marketi pihal reerattavast takafutlaari-ja peräkärrykirppiksest. Meki pantii se muka miälee ja kui ollakkaa sit pyhän, aamulenkil äkspree muistettii moine ja kauheel kiiruul kottii päästyy koht pyäräiltii kymmeneks sin. Iha tyhjää täyn koko piha ja esti meinattii, et vissii myyjät o pelläästyny luvattuu saret, taik sit, et meil o valla väärä aika muistis. Nii oliki, enneaikast mee touhu, ko tori aukes vast kahrelttoist, taik jo hiukka enneki ja sillo kyl kahjaa lonsos afääreit tekkee. Miäs ei ennää uut kerttaa luvannu tul, mut minnuu ei mikkää pirätelly ja jonku löyrö siäl pikkurahal teinki….

Viime viiko sirkusjutustani oli puronnu viimise sana lopust kolme puukstaavii tiähes. Aviisii lukkeis huamasi se ja tarkasti koht, et jossai matkal noli hävinny taivaa tuulii tai olik liia pitkä juttu ettei ennää koko kiittää sana mahtunukka, tiär hänt?? No sit tuli kaupunkil yks frovva vastaa ja totes ettei kuulkaa porilaine kyl sillai san. Ei ni, tämmöses yhteyres, mut hyvinki sillai, jos vaik äiti muksuus nevvoo et, kiit ny tättii…

Must o kiva, ko lujette tarkkaa ja kommentit kelpaa ain. Voiraa…

Ulla H. Leino

31.8.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva