Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ajan patinaa

Kuva: Ajan patinaa

Selasin 50 vuoden takaisia Uusia Aikoja, lehtiä elo-syyskuun vaihteesta 1962. Ajan hammas on purrut 50 vuodessa sanomalehden ulkoasuun ja sisältöön. Silloiset lehdet olivat aikansa tuotteita sekä painoteknisesti että journalistisesti. Vuosikymmenten aikana lehden toimittamisen ja painamisen tekniikat ovat muuttuneet huimasti. Samoin sisältö. Toivottavasti parempaan suuntaan.

Yhteiskunta, maailma ja uutisaiheet ovat muuttuneet 50 vuodessa huomattavasti vähemmän kuin lehden tekeminen. Vai mitä tuumitte?

Tuolloin viitenä päivänä viikossa ilmestyneessä Uudessa Ajassa oli myös ulkomaan uutisia, ja niitä hallitsi Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä. Algeriassa käytiin sisällissotaa sissien ja valtaa pitävien muhamettilaisten välillä. Sota oli syyskuun alussa ratkaisuvaiheessa. Maan virallinen johtohahmo, varapääministeri Ahmed Ben Bella ilmoitti kriisin olevan lopullisesti ohi.

Lähi-Itä oli esillä myös Suomessa, kun Israelin pääministeri David Ben-Gurion oli valtiovierailulla Suomessa presidentti Urho Kekkosen kutsumana.

60-luvulla elettiin kylmän sodan kautta, ja elo-syyskuun vaihteessa Neuvostoliitto ja USA kalistelivat sapeleitaan, kun amerikkalainen U-2 -tiedustelukone loukkasi Neuvostoliiton ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan tuuli ajoi koneen Neuvostoliiton ilmatilaan.

Tieteen maailmassa englantilainen tiedemies uskoi pystyvänsä kehittämään elektronisen tekonenän.

Kesä 1962 oli Suomessa kolea ja sateinen samaan tapaan kuin tämän vuoden kesä on ollut. Tuo kesä oli kolein 30 vuoteen.
Kotimaan otsikoissa murehdittiin huonoa viljasatoa, joka määrällisesti oli lähes normaali, mutta laatu oli heikko. Märät pellot eivät kestäneet leikkuupuimureita, ja Uuden Ajan etusivulla oli kuva, jossa viljaa leikattiin sirpillä. Viljelyksiä haittasivat myös runsaat myyrätuhot.

Kunnallispolitiikassa keskusteltiin vanhusten hoidosta. Porissa pohdittiin keinoja vähentää laitospaikkojen tarvetta, ja vaihtoehtona nähtiin kotiavustajatoiminta. Turun kunnalliskodin ylilääkäri kävi kertomassa Porin kaupunginvaltuustolle kokemuksia Turussa edellisenä vuonna perustetusta kotisairaanhoitokeskuksesta.

Raumalla vedenjakelu meni sekaisin, kun vesitorni tyhjeni yllättäen. Syynä olisi useat verkostossa tapahtuneet vuodot, jotka paikattiin parissa päivässä. UA:n otsikon mukaan Rauman vesijohdot olivat seulana. Oli syntynyt korjausvelkaa.

Parhaillaan Suomessa suunnitellaan Olkiluodon neljännen ydinvoimalan rakentamista, mutta 50 vuotta sitten ydinenergian käytössä oltiin Suomessa vasta kokeiluasteella.

Suomen ensimmäinen atomireaktori otettiin käyttöön elokuun viimeisenä päivänä Teknillisen korkeakoulun reaktorilaboratoriossa Otaniemessä. Käynnistysnappia painoi presidentti Urho Kekkonen. Uuden Ajan etusivulla oli kuva napin painalluksesta ja teksti ”Jos osaat painaa nappia, osaat käyttää atomireaktoria...”.

Suomi valmistautui seteliuudistukseen vuoden 1963 alussa, ja uutisen mukaan syyskuun alussa oli uusista seteleistä painettu puolet eli noin 42 miljoonaa kappaletta. Ne oli siirretty setelipainosta Suomen Pankin holviin odottamaan liikkeellelaskua. Rahapajassa oli uusia kolikoita tehty 55 miljoonaa kappaletta. Pennin kolikoita painettiin Neuvostoliitossa 100 miljoonaa kappaletta.

Maan hallitus esitteli syyskuun alussa eduskuntaryhmien puheenjohtajille vuoden 1963 budjettiesityksen, jonka loppusumma oli yli 450 miljardia markkaa. Esillä oli mm. korotetun autoveron jatkaminen.

YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvia jäseniä oltiin valitsemassa myös 50 vuotta sitten kuten nyt, jolloin Suomi on ehdolla.  Pohjoismaista paikkaa havitteli silloin Norja, jonka valintaa pidettiin syyskuun alussa todennäköisenä. Norjan lisäksi vahvoilla olivat Marokko ja Brasilia.

Syyskuun alku on merkinnyt aina myös televisiokanavien siirtymistä syyskauteen. Uuden Ajan uutisen mukaan maanantaina 3. syyskuuta 1962 alkoi Suomen televisiossa uusi sarja ”Ben Casey”. Sarja oli sen hetken katsotuin USA;ssa, ja se kertoi amerikkalaisen suurkaupungin sairaalamiljööstä.

Kuka muistaa, että ”Pen Keisistä” tuli Suomessakin suuri hitti.

Jukka Vilponiemi

31.8.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva