Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Synkässä

Kuva: Synkässä

Meitä on tuhansia. Siis meitä keski-ikäisiä ja vanhempia porilaisia, jotka olemme aloittaneet koulutiemme Cygnaeuksen kansakoulussa Synkässä. Itse aloitin koulutieni tuossa kivilinnassa vuonna 1962. Näin koulujen alkaessa on hyvä muistella 50 vuoden takaista koulunkäyntiä.

Kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen mukaan nimetty koulu oli silloin Porin keskustassa asuvien lasten opinahjo toisin kuin nyt, jolloin oppilaan tulevat sen erityisluokille eri puolilta kaupunkia. 60-luvun alussa keskustassa nimittäin asui lapsiperheitä aivan toisella tavalla kuin nyt, kun keskustan ja sen liepeet ovat vallanneet pääasiassa jo varttuneemmalla iällä olevat, joiden jälkikasvu on jo aikuistunut tai vaihtoehtoisesti nuoret, joiden  jälkikasvu vasta kypsyy nivusissa.

Erityisesti keskustan läntiset osat kuten Aravien alue Kiertokadun seutuvilla sekä Keskuskartano olivat täynnä lapsia, joiden lähikoulu Synkkä oli lyhyen kävelymatkan päässä. Yhdessä kerrostalossa saattoi asua parikymmentäkin kakaraa, ja kun porukkaa kokoontui Aravien puistoon, riitti vihreälakkisella  puistovahdilla häädettävää.

Silloin puistot olivat niin arvokkaita paikkoja, ettei nurmikolla saanut kävellä eikä puistokäytävillä saanut ajaa polkupyörällä.
Lasten ja puistovahdin välinen nahistelu saattoi johtaa esimerkiksi siihen, että koko kulmakunnan pojat ryhtyivät käymään polkupyörillä rosvoa ja poliisia laajan puiston alueella. Leikki loppui siihen, että paikalle kutsuttiin oikeat poliisit, ja meistä tuli oikeita rosvoja, jotka lähdimme lipettiin. Nimemme saatiin kuitenkin selville, ja poliisilaitokselta tuli kotiin huomautuskirje. Olimmehan silloisen poliisimestarin Lars Pairon kotikadulla.

Jos Cygnaeuksen koulussa on nyt kolmisen sataa oppilasta, niin tuolloin meitä taisi olla kerrallaan kaksinkertainen määrä. Opetusryhmässä oli yli 30 oppilasta, eikä kukaan valittanut, että oppilaita oli liikaa.

Useimmat miesopettajat olivat sodan käyneitä, ja he osasivat pitää villikotkin kurissa. Sitäpaitsi silloin opettajilla - myös naispuolisilla - oli yleensäkin enemmän auktoriteettia kuin nykyisin.

Minua opetti mm. Erkki Junkkari, joka taisi olla sodassa lievästi haavoittunutkin, ja vaikka hänen perusolemuksensa oli rauhallinen, kukaan oppilaista ei asettanut hänen asemaansa opettajana kyseenalaiseksi.

Häiriköt ajettiin kylmästi ulos luokasta, ja pahimmassa tapauksessa oppilas joutui koulun kapeisiin yläkerroksen käytäviin johtajaopettaja Eino Aallon puheille. Samoilla käytävillä oli toinen kauhistus: hammaslääkäri.

Viimeisenä vuotena ennen oppikouluun lähtöä opettajakseni tuli nuori Seppo Kunttu, jonka opetusmetodit ja jo pelkkä olemuskin olivat selvästi uutta polvea. Tämän me oppilaat tosin taisimme ymmärtää vasta jälkikäteen esimerkiksi törmättyämme itse kukin varttuneempana häneen myöhemmin.

Oppilaita oli Synkässä 1960-luvulla niin paljon, että osa meistä joutui vuorolukuun. Koulu alkoi aamukahdeksan sijasta vasta puolenpäivän aikaan ja kesti myöhäiseen iltapäivään. Ei se lopulta ollut edes ikävää. Aamulla ei ollut kiire lähteä, ja iltapäivällä päivä oli joka tapauksessa pilalla.

Viime vuosina vuorolukua on kokeiltu jälleen Porissakin joissakin kouluissa, kun oppilasmäärät ovat kasvaneet yli äyräiden. Se on ollut kuitenkin vapaaehtoista toisin kuin 50 vuotta sitten. Silloin ei kodeilta paljon kyselty. Yksi vanhempainilta lukuvuodessa riitti.

Olen piipahtanut kasankouluvuosieni jälkeen Synkässä muutaman kerran työasioissa, ja vaikka ulkoa koulun päärakennus on lähes entisellään, niin sisätilat ovat muuttuneet. Koulun käytävät tuntuivat silloin leveiltä ja kolkoilta, pulpetit olivat natisevia, kaikki paikat olivat muutenkin kulahtaneita. Erityisen natisevaa oli auditoriomaisessa luonnontieteen luokassa, jonka puupenkit heiluivat ja nousevan lattian laudan paukkuivat kävellessä.

Nykyisistä sisäilmaongelmista ei ollut tietoa. Ilma oli vain tunkkaista. Kellarin veistoluokassa oli puolestaan pölyistä.
100-vuotiasta Cygnaeuksen koulua on remontoitu viimeiset 10 vuotta, eikä remonteille ei näy loppua. Asuessamme jälleen kerran Synkän vieressä olen seurannut talon kattoremonttia. Mitähän seuraavaksi.

P.S. Onkohan käytävien lasikopit säilytetty? Ellei, niin missä sitten suoritetaan jälki-istunnot?

Jukka Vilponiemi

10.8.2012 09:47

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva