Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesätyö kohottaa nuoren itsetuntoa

Kuva: Kesätyö kohottaa nuoren itsetuntoa

Astun ulos ruokakaupan ovesta ja kuulen innokkaan Moi-huudon. Ovenpielessä mansikoita myyvä nuori poika siinä tervehtii iloisesti ja toivoo tietenkin, että ostaisin jotain. Kun pysähdyn kojun eteen ja ilmoitan haluavani litran mansikoita ja saman verran herneitä, poika ryhtyy tarmokkaasti ja ystävällisesti minua palvelemaan.

Mansikanmyyjänä taskurahoja tienaava nuorimies sai innokkuudellaan ja iloisuudellaan minut hyvälle tuulelle. Kauppakassia autoon nostaessani mietiskelin, kuinka tärkeää nuorten kesätyöllistäminen on. Itse aikoinani tein kesätöitä hampurilaisten paistajana, pullanmyyjänä leipomon kahvilassa sekä toimistotyöntekijänä öljy-yhtiön konttorissa Porin Tahkoluodossa. Kaikissa kesätyöpaikoissani viihdyin, sain roppakaupalla elämänkokemusta ja mikä tärkeintä, omaa rahaa.

Tyttäreni täytti tänä kesänä 17 vuotta ja sai ensimmäisen kesätyöpaikkansa Ahlströmin klubin keittiöstä. Hän hakee ruoka-astioita pöydistä, täyttää vesikannuja, tiskaa ja tekee kaikenlaisia pikkuhommia ammattilaisten apuna.
Ensimmäinen työpäivä jännitti tytärtä, mutta yhtä paljon myös äitiä. Hyvinhän kaikki on sujunut: työasu on kuulemma monta numeroa liian iso ja housut on kurottava narulla vyötärölle, mutta vain yksi juomalasi on mennyt koko aikana rikki.
Kesätyöläisten kanssa työskentelevät ”vanhat” ja osaavat ihmiset ovat avainasemassa siinä, minkälaisen kokemuksen nuoret työelämästä saavat. Vaikka kiire painaa, on jaksettava opastaa, neuvoa ja kannustaa.
Oma nuoreni tuskaili ensimmäisen päivän jälkeen olevansa vain kaikkien tiellä, kun lounasajan hulina on pahimmillaan. Kukaan ei silti häntä ollut moittinut, vaikka lusikoiden ja veitsien kiillottaminen oli unohtunut ennen pöytään viemistä ja muutoinkin pallo oli ollut hiukan hukassa. Nyt tyttö osaa oma-aloitteisesti tehdä jo vaikka mitä.
Kaikkein hienointa on, että tytärtäni on kohdeltu uudessa vieraassa työyhteisössä tasavertaisena ja kannustaen. Selvästi olen havainnut, kuinka positiivisesti kesätyökokemus on vaikuttanut nuoren naisen itsetuntoon.

Suomen lasten ja nuorten säätiön Vastuullinen kesäduuni -kampanja on selvittänyt kesätyöntekijöiden tilannetta. Nuorimmat kesätyöntekijät löytyvät pikaruokaravintoloista, puhelinmyyntifirmoista ja kaupunkien ja seurakuntien puutarhapuolelta. Kukapa ei tuntisi kaveria, joka on leikannut hautausmaalla nurmikoita tai hoitanut kaupungin puistoja.
Kaikista kesätyöntekijöistä alle 18-vuotiaita on vain noin kuudennes. Taloussanomien haastatteleman Suomen lasten ja nuorten säätiön suunnittelupäällikön Antti Järventauksen mukaan aiemmin nuorisoa palkannut rakennusalakaan ei pestaa enää alaikäisiä, alalle kouluttamattomia työntekijöitä.
Toisaalta on ymmärrettävää, että alaikäisiä ei mielellään palkata varsinkaan rakennusalalle, missä on isot turvallisuusriskit. Toisaalta kuitenkin on vahinko, että alle 18-vuotiaiden on niin vaikea saada kesätöitä, vaikka halua olisi ja omalle rahalle tarvetta.
18 vuotta on raja, missä työllistämisen lainsäädäntö muuttuu. Sen jälkeen voi teettää pidempää päivää, eikä tarvitse olla niin tarkka kaikista turvallisuusasioista.

Ammattiliittojen keskusjärjestöjen kesäduunineuvoja Joonas Tutti kertoo Taloussanomissa, että heiltä neuvoja pyytäneistä nuorimmat ovat olleet 13-vuotiaita ja vanhimmat 29-vuotiaita.
Kesätyöntekijöiden ikähaitari on siis hyvin laaja. Tästä syystä työnantajan on tunnettava vastuunsa siinä, että samat pelisäännöt pätevät työpaikalla sekä vakituisiin että kesätyöntekijöihin. Nuoret kun eivät välttämättä tiedä oikeuksiaan, eivätkä kehtaa kysyä.
Joonas Tutin mukaan Kesäduunari-infopuhelimeen soittaneita ovat askarruttaneet erityisesti palkkaan ja palkkasaataviin kohdistuvat kysymykset. Monet soittajat ovat myös kyselleet työehtosopimusten työaikajärjestelmiin liittyvistä asioista.
Yhteydenottojen perusteella näyttää siltä, että kesäduunarien oikeudet jäävät joillakin toimialoilla valitettavan helposti toteutumatta. Esimerkiksi työehtosopimusten mukaisia lisiä ei aina makseta ja ylitöitä saatetaan teettää ilman suostumusta tai asianmukaista korvausta.
Yhteiskunnan nuorille asettamat paineet ja vaatimukset ovat nykyään suuret. Nuorten toivotaan siirtyvän työelämään yhä aikaisemmin ja samalla suorittavan opintonsa ajallaan. Kesätöissä saadut kielteiset kokemukset saattavat kuitenkin ruokkia negatiivista suhtautumista ja torjua halukkuutta siirtyä työelämään.
Tutti muistuttaakin, että väestörakenteen muuttuessa työelämän pelisääntöjen noudattaminen puolin ja toisin on pitkällä tähtäimellä koko hyvinvointivaltion etu.
Maarit Kautto

27.7.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva