Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rullahiihtämään satoi tai paistoi

Kuva: Rullahiihtämään satoi tai paistoi

Tosissaan, mutta hymyssä suin: Nopsan kilpahiihtoporukka treenaa ahkerasti kesälläkin

Keskiviikkoiltana sää on lämmin ja nihkeän kostea. Harmaa taivas enteilee sadetta. Joukko nuoria ja vanhempia kokoontuu Söörmarkusta, valtatie 23:n risteyksestä Poriin vievän kevyenliikenteen väylän varteen. Nuorilla on rullasukset jalassa ja kypärät päässä, sillä he ovat lähdössä kovaan, kahden tunnin treeniin.
@leipis:Nuoret muodostavat Noormarkun Nopsan kilpahiihdon ryhmän. He harjoittelevat yhdessä 3-4 kertaa viikossa eri tavoin, joista rullasuksihiihto on yksi. Porukka rullailee pari kertaa viikossa satoi tai paistoi ja on tuttu näky monille kasitietä Noormarkun suuntaan ajaville autoilijoille.
Nuoria ohjaa ja valmentaa Asko Mäkiranta, jolla on puuhasta jo 30 vuoden kokemus. Askon käsien läpi on kulkenut lukematon määrä hiihtämisestä innostuneita lapsia, nuoria ja aikuisia.
- Tähän nykyiseen aktiiviporukkaan kuuluu 10-12 henkeä. He ovat hopeasompaikäisiä ja nuortensarjalaisia, eli 13-20-vuotiaita.
- Kaikkiaan Nopsan hiihtotoiminnassa on mukana noin 70 lisenssihiihtäjää 6-vuotiaista aikuisiin. 6-12-vuotiaat harrastavat hiihtoa kaksi kertaa viikossa järjestettävissä hiihtokouluissa. Nämä kilparyhmän nuoret ovat sitten sellaisia, joille on laadittu oma henkilökohtainen treeniohjelma. He harjoittelevat sekä yhdessä että itsenäisesti kotona. Viikossa on yksi huilauspäivä.
Askon mukaan nuorten harjoittelu on hyvin monipuolista. Rullasuksihiihdon lisäksi on sauvakävelyä, sauvajuoksua, sauvaloikkia ja suokävelyä. Siis suokävelyä?
- Kyllä, kuulit aivan oikein! Käymme sellaisella vetisellä, heinäisellä suolla kävelemässä puolisentoista tuntia kerrallaan.
- Hei Antti! Mikä suotyyppi se taas olikaan?, Asko kysyy eräältä nuorelta hiihtäjältä.
- Luhtasuo, Antti vastaa kuin pyssyn suusta.
Suokävely on erittäin rankkaa ja sellaiseksi se on tarkoitettukin. Tämä porukka treenaa tosissaan, mutta kuitenkin hymyssä suin ja iloisena. Tavoitteena on ensi talvena pärjätä SM-tasolla taas hiukan paremmin kuin viime talvena.
Nopsan kilpahiihtäjät kuuluvat Suomen parhaimmistoon ikäisissään. Viime talven hienoihin saavutuksiin kuuluu muun muassa Emilia Myllykosken kultamitali nuorten SM-hiihdoissa. Muillakin hiihtäjillä on lukuisa määrä hyviä tuloksia.

Rullahiihdossa matka ei ole tärkeä, vaan aika. Nuoret vetävät Söörmarkku-Pori kevyenliikenteen väylällä kahden tunnin harjoituksen, jossa rullataan eri tehoilla ja eri tyyleillä.
- Tänään rullaamme perinteisellä tyylillä eli pertsalla. Toinen tyyli on tietenkin vapaa. Perinteinen ja vapaa tyyli vaativat erilaiset rullasukset eli on oltava kahdet välineet aivan kuten lumihiihdossakin.
- Koska maasto on tasaisen laakeaa, teemme tasatyöntöharjoituksia. Paljon muunlaiseen tämä väylä ei sovellukaan. Viime viikolla olimme perinteisellä rullahiihtoleirillä Joensuussa. Liperin Pärnävaaralla on viiden kilometrin rullasuksirata, jossa on erittäin monipuoliset maasto-olosuhteet. Siellä olen käynyt Nopsan hiihtoporukoiden kanssa jo 20 kesää, Asko Mäkiranta juttelee.
Ryhmä käy viikonloppuisin harjoittelemassa Jämillä ja rullailee välillä myös Kankaanpää-Niinisalo kevyenliikenteen väylällä.

27.7.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva