Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vallittu: Kemiran päätös yt-neuvottelujen aloittamisesta järkyttävä

Kemianyhtiö Kemira ilmoitti torstaina aloittavansa yt-neuvottelut, joiden seurauksena Suomesta saatetaan vähentää noin 250 työntekijää. Kemiralla on yksiköitä muun muassa Porissa, Harjavallassa, Oulussa, Vaasassa, Sastamalassa ja Joutsenossa.

 

Maailmanlaajuisesti yhtiö aikoo vähentää 600 työpaikkaa. Tavoitteena ovat noin 60 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. 

TEAM Teollisuuden ammattiliitto ry:n puheenjohtaja Timo Vallittu pitää Kemiran päätöstä järkyttävänä. Kemiran työntekijät ovat järjestäytyneet TEAMiin. Kemiran koko henkilöstömäärä on 5 181, josta Suomessa 1 259.

Kemira on ollut yksi Suomen tärkeimmistä valtionyhtiöistä. Valtion omistusosuus on monien järjestelyjen seurauksena alentunut, mutta on edelleen noin 17 prosenttia. Vallitun mielestä valtionomistaja näyttää huonoa esimerkkiä muille työnantajille.

- Valtiovallan ei pitäisi olla mukana tällaisessa työpaikkojen tuhoamisessa. Kaikki ovat sitä mieltä, että Suomen perusteollisuuden tilanne on erittäin vakava, mutta sitten kun tällaisia saneerausilmoituksia tulee, niin kukaan ei aseta saneerauksen perusteita kyseenalaiseksi, paitsi ammattiliitot, Vallittu sanoo.

Osavuosikatsauksessaan Kemira ilmoitti liikevoittonsa ilman kertaluonteisia eriä olleen 35,7 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentin 6,3 prosenttia.

- Kemira ei ole mikään kriisiyritys, vaan tuottaa voittoa. Kemira on myös saanut pienennettyä velkataakkaansa selvästi. Pidän yt-ilmoitusta rankasti ylimitoitettuna, Vallittu painottaa.

Kemira toteaa pörssitiedotteessaan uudistavansa organisaatiotaan siten, että toimintaa keskitetään lähemmäs markkinoita.

– Jos kaikki ajattelisivat näin, se merkitsisi sitä, että teollisuustuotanto Suomesta lakkaisi lähes kokonaan, koska markkinamme ovat niin pienet.

– Jos Suomesta vähennetään 250 työpaikkaa, se kyllä merkitsee jonkin tehtaan sulkemista.

Vallittu vaatii valtionomistajan ottavan vastuuta ja etsivän keinoja välttää irtisanomiset. Jos irtisanomisiin päädytään, suomalaisia työntekijöitä on kohdeltava yhdenvertaisesti muiden maiden työntekijöiden kanssa.

– Aidot yt-neuvottelut on käytävä asianmukaisessa järjestyksessä. Irtisanottavien kohdalla on otettava käyttöön kaikki mahdolliset tukitoimet.

Vallitun mielestä Kemiran Suomen yksiköissä ei ole yhtään ylimääräistä tuotannon työntekijää. 

Tuotannon henkilöstömäärä on jo vedetty niin minimiin, ettei irtisanomisille ole perusteita, Vallittu korostaa. UA


26.7.2012 14:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva