Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Musta juhannus

Kuva: Musta juhannus

Pomarkun järkyttävä perhesurma teki kesän valon juhlasta monelle mustaakin mustemman. Mitä enemmän tapausta miettii, sitä enemmän tällaiset teot käyvät yli ymmärryksen. Keskeinen kysymys on miksi. Mikä saa nuoren perheenisän tappamaan omat pienet lapsensa ja itsensä?

Kun tämä tapaus oli vuoden sisään kahdeksas perhesurma, on kysyttävä, mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa. Onko perhesurmista tullut erityisesti suomalainen tapa reagoida vaikeuksiin. Vai onko kysymys mallikäyttäytymisestä: tehdään samoin kuin muutkin ovat edellä tehneet.

Jotkut ovat syyttäneet mediaa, että se levittää tällaista mallikäyttäytymistä repiessään perhesurmista sivukaupalla uutisia.
Uusi perhesurma iski tajuntaan jälleen pommin tavoin. Olemme hämmentyneitä ja ymmällämme, mikä suomalaisessa yhteiskunnassa saa voimaan niin pahoin, että tällaista toistuvasti tapahtuu.

Kysymys on viime kädessä yksilön ratkaisusta. Onko kaikenlainen empatia ja välittäminen käynyt niin vähiin yhteiskunnassamme, että yksilö jää liian yksin.

Pomarkun Tuunajärvellä tapahtunut surma tuli yllätyksenä ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Sen motiiveista ei ole tietoa, minkä vuoksi niillä spekuloiminenkaan ei tässä yhteydessä kannata.

Taustat eivät välttämättä edes koskaan tule ilmi. Yleisesti voisi kuvitella, että tällaisten tekojen taustalla ovat joko parisuhteeseen, taloudellisiin vaikeuksiin, alkoholinkäyttöön tai mielenterveyteen liittyvät ongelmat. Näitä useimmat ovat luonteeltaan sellaisia, jotka eivät välttämättä näy ulospäin eivätkä näin tule myöskään ympäristön tietoon.

Pienessä kylässä tällainen veriteko järkyttää koko yhteisön pohjamutia myöten. Koettuun järkytykseen tarvitsevat ensisijaista apua lähiomaiset, mutta myös muut tarvitsevat tukea. Kun kaikki tuntevat toisensa, pienessä yhteisössä on voimana, että se kykenee tukemaan jäseniään suuressa hämmennyksessä.

Mutta perhesurma vaikuttaa laajemminkin. Nyt pohditaan niin tavallisten kansalaisten kuin päättäjienkin tasolla, onko mitään tehtävissä. Kahdeksan perhesurmaa vuoden sisään on riittävä signaali, että jotakin olisi tehtävä ja pian.

Ainakin yhteen asiaan on puututtava. Kun ensimmäiset suuren luokan kouluampumiset sattuivat, aseiden hallussapitoa ei kiristetty riittävästi. Metsästysharrastuksen nimissä kaapit ovat pullollaan ampuma-aseita, niin kuin mm. kaksi viimeistä ampumatapausta ovat osoittaneet. Olisiko aika jälleen tarkistaa säännökset ampuma-aseiden saatavuuden suhteen?

Tietenkin voidaan sanoa, että aseita on muitakin, jos tahtoa tappamiseen on.

Toiseksi on syytä kehittää palveluja niin, että esimerkiksi masennuksesta kärsivälle olisi paremmat mahdollisuudet päästä hoitoon.
Kolmanneksi: Meidän suomalaisten on vähitellen opittava pitämään huolta lähimmäisistämme.

Kun vuosikymmeniä sitten kyläyhteisö kasvatti niin omat kuin vieraidenkin lapset ja kantoi yhteistä huolta vanhuksista, nyt yksilökeskeisyyden aikana naapurin asioihin ei haluta puuttua viiden metrin kepilläkään

Tarvitaan asenteiden muuttumista yhteisöllisemmiksi.

Jos on huolissaan vaikkapa lähinaapurinsa terveydestä, hänen lapsensa käyttäytymisestä tai vanhuksen saamasta hoidosta, miksei siitä ilmaisisi huolensa. Paljon nähneet ja kokeneet asiantuntijat korostavat välittämistä ja rohkeutta lähestyä lähimmäistä, jos huomaa, että jotakin on pielessä.

Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä kysymys on yleensä aroista asioista.

Viimeaikaisten perhesurmien jälkeen sisäministeriö asetti työryhmän niitä tutkimaan. Se saanee työnsä valmiiksi elokuussa. Jokohan työryhmällä olisi konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, miten vastaavia tapauksia voitaisiin ennalta ehkäistä?

Nimittäin saisi olla. Puheiden ja yleisen valittelun sijasta viimeinkin toivoisi, että jotakin konkreettista saataisiin aikaan tällaisten tekojen estämiseksi.

Koskaan ei voi tietää, mitä perhesurmaa suunnittelevan tai tällaisella teolla uhkaavan päässä todellisuudessa liikkuu. Erityisesti pienten lasten suojelemiseksi on kuitenkin pystyttävä tekemään enemmän.

Näissä raskaissa mietteissä toivotan kaikille kuitenkin kohtuullisen hyvää juhannusta.

Ulla Turkki

21.6.2012 08:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva