Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan keskussairaalassa selvitellään A-streptokokkiepidemiaa

Viikkoa aiemmin synnyttänyt äiti menehtyi, vauva toipui antibioottihoidolla.

 

Satakunnan keskussairaalassa havaittiin lauantaina 16. kesäkuuta synnyttäjien ja vastasyntyneiden keskuudessa poikkeuksellinen ryväs A-ryhmän streptokokin aiheuttamia infektioita. Syytä ryhdyttiin välittömästi selvittämään ja mahdollista epidemiaa rajaamaan.

Perjantaina 15. kesäkuuta sairaalaan hakeutui viikkoa aiemin synnyttänyt nainen, joka oli kotiutunut tavanomaisesti. Kotona toisella lapsella oli ollut kurkkukipua ja kuumetta. Sairaalaan tullessaan äiti oli huonokuntoinen ja hänellä oli hengenahdistusta. Päivystyksessä epäiltiin vaikeaa yleisinfektiota ja äidin intensiivinen hoito aloitettiin välittömästi. Siitä huolimatta potilas menehtyi noin kahden tunnin sairaalahoidon jälkeen. Lauantaina hänellä todettiin veriviljelyn perusteella kasvavan A-ryhmän streptokokkibakteeri.
Samaan aikaan synnyttänyt toinen äiti oli pian synnytyksen jälkeen sairastunut A-streptokokin aiheuttamaan infektioon. Kotona oleva vanhempi lapsi ja mies olivat toukokuun lopussa sairastuneet nielutulehdukseen ja ihoinfektioon. Äiti sai varhaisen antibioottihoidon ja toipui hyvin. Myös infektio-oireinen vauva toipui antibioottihoidolla.
Tällä hetkellä Satakunnan keskussairaalan lasten teho-osastolla on hoidettavana 6.6. syntynyt vauva A-ryhmän streptokokin aiheuttaman verenmyrkytyksen takia. Vauva on toipumassa hyvin.

Keskussairaalasta todetaan, että epidemiaselvityksen perusteella äitien ja toisen vauvan infektiot vaikuttavat kotisyntyisiltä, mutta koska tapauksiin liittyvät synnytykset ovat ajoittuneet lyhyen ajan sisään, halutaan varmistaa, ettei epidemia ole laajempi tai sairaalalähtöinen.
Keskussairaalassa on tehostettu torjuntatoiia ja infektiopotilaat hoidetaan omissa huoneissaan asianmukaisia varotoimia ja hyvää käsihygieniaa noudattaen. Viikonloppuna synnyttäneiltä ja vastasyntyneiltä otettiin streptokokki-viljelynäytteet.
Oireettomille äideille ja vauvoille aloitettiin sairaalassa ennaltaehkäisevä antibioottihoito, joka keskeytetään heti, jos saadaan negatiiviset viljelynäytteet.
Toistaiseksi seulontanäytteistä ei ole ilmaantunut positiivisia tuloksia, mutta suurin osa näytteistä valmistuu vasta 1-2 vuorokauden kuluessa.
Myös henkilökunnan kädet on tarkastettu ihoinfektioiden varalta ja työntekijöistä on otettu neiluviljelynäytteet.
Sairastuneiden potilaiden perheisiin on oltu yhteydessä ja perheenjäseniltä sekä läheisiltä kontakteilta on otettu näytteitä. Todetut infektiot ja oireettomat kantajuudet hoidetaan antibiootein. Menehtyneen äidin perheenjäsenille on sairaalasta annettu ehkäisevä lääkehoito, jos viljelyt ovat negatiiviset.

Vaikka seulonnoissa
ei ole todettu uusia tapauksia, pyritään kaikki 5.6 – 13.6.2012 synnyttäneet naiset tavoittamaan
ja ohjaamaan äidit ja vauvat viljelynäytteille neuvolaan tai terveyskeskukseen viipymättä. Oireiset ja/tai viljelypositiiviset tapaukset hoidetaan antibiootein. Neuvoloihin ja terveyskeskuksiin on jaettu tarkempi ohjeistus asiasta.
Todetut viljelypositiiviset streptokokkikannat lähetetään keskussairaalaan, josta ne lähetetään tarkempiin tyypityksiin THL:n asiantuntijalaboratorioon. Näin voidaan selvittää, onko kyseessä yhden bakteerikannan aiheuttama epidemia. Tämä tutkimus vie aikaa joitakin viikkoja.

19.6.2012 14:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva