Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aktiiviasukas pitää luonnon läheisyyttä Porkan parhaana puolena

Pormestarinluodossa alueen alkuajoista lähtien asuneella Simo Järvisellä ei ole huonoa sanottavaa asuinalueestaan. Melkein kaikki, mitä kaupungilta on alueen kehittämiseksi pyydetty, on saatu.

 

- Jos nyt jotain on sanottava, niin olemme pyytäneet kaupungilta, että jokirantaan tehtäisiin helppokulkuisempi retkeilymaasto, jossa olisi onki- ja nuotiopaikkoja. Tällöin ihmiset lähtisivät pois kotoaan luonnon pariin. Joesta on saatu nyt isoa kuhaa, Järvinen pohtii.

Simo Järvinen on aktiivinen asukas. Mies on toiminut aiemmin Pormestarinluodon asukasyhdistyksen puheenjohtajana ja nykyisin hän on Pormestarinluodon kiinteistönomistajien sihteeri. Lisäksi Järvinen on tehnyt kaupungille paljon erilaisia aloitteita, jotta aluetta saataisiin parannettua.

Järvinen pitää Pormestarinluodon parhaana puolena luonnon läheisyyttä. Koiran kanssa on rentouttavaa kulkea joenrannassa, metsässä ja luontotornilla sekä kuunnella samalla lintujen laulua. Hän pitää myös alueen vehreydestä ja puistomaisuudesta. Aina Pormestarinluoto ei kuitenkaan ole näyttänyt näin kauniilta.

Pormestarinluodon rakentaminen aloitettiin vuonna 1968. Simo Järvinen muutti Pormestarinluotoon vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa vuonna 1975. Samana vuonna alueella järjestettiin myös asuntomessut. Asuinalue siis loisti uutuuttaan.

- Asuimme silloin Peräsimentiellä samassa talossa, jossa on nykyisin Ruskahovi. Halusimme muuttaa tänne, koska uusi talo kiinnosti meillä ja koulu oli lähellä.

Pellolle rakennettu Pormestarinluoto oli Järvisen mukaan kuitenkin raa’an näköinen. Esimerkiksi puita ei ollut juuri nimeksikään.

Kaupungistumisen takia ihmisiä muutti paljon myös Pormestarinluotoon. 1970-luvulla alueella asui viisi tuhatta ihmistä. Nyt asukasmäärä on vajaa puolet pienempi. Uusi asuinalue sai kuitenkin pian huonon maineen.

Järvinen selittää Pormestarinluodon mainetta osin sosiaalipoliittisilla syillä ja osin maisemaan liittyvillä seikoilla.

- Ihmiset tulivat tänne maalta työn perässä. Sitten työt loppuivat, eikä ihmisillä ollut saatavilla sellaista lähiyhteisön apua, millaista sai maaseudulla. Ihmiset jäivät yksin työttömyyteen.

- Myös rakennetulla ympäristöllä oli suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Alue oli hyvin raaka, joten maisemat eivät olleet kauniit. Sitten kaupunki lähti mukaan ja saimme suurten maamassojen siirroilla ja istutuksilla aikaan puistomaisuutta ja viihtyvyyttä. Nyt Pormestarinluoton on vehreä alue. Näin puistomaista aluetta ei ole muualla, Järvinen kehuu.

Simo Järvisen mielestä Pormestarinluodon viihtyvyys on kohonnut myös omistusasuntojen lisääntymisen myötä. Kun aiemmin alueella oli vuokra-asuntoja noin 70 prosenttia, nyt tilanne on päinvastainen.

- Tämä on johtanut siihen, että myös taloyhtiöt ovat halunneet kehittää omaa pihaympäristöään.

Nyt Pormestarinluodolla pyyhkii Järvisen mielestä hyvin. Asukasyhdistyksen ja Pormestarinluodon kiinteistönomistajien toimesta on perustettu asukastupa sekä oma kirjasto. Asukastuvan ja kirjaston kautta ihmisiä on onnistuttu myös työllistämään. Lisäksi alueella kiertää öisin yöpartio.

Tällä hetkellä Järvinen odottaa Ruskakodin liepeille rakentuvaa puistoa. Lisäksi mies odottaa paljon Puuvillan kauppakeskukselta.

- Uskon, että kauppakeskuksen myötä alue vilkastuu ja asuntojen hinnat nousevat.

Lilli Vesa

15.6.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva