Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Kuva: Kiikarointia

Meneillään olevien jalkapallon EM-kisojen erikoisin ja surullisin tapahtuma käytiin tiistaina, kun jostain käsittämättömästä syystä venäläisfaneille annettiin lupa marssia kansallispäivänsä kunniaksi Varsovassa Veiksel-joen sillan yli puolen kilometrin matkan kohti Varsovan Kansallisstadionia, jossa alkaisi Puolan ja Venäjän välinen alkusarjan tärkeä ottelu.

Sen sillan yli venäläiset ovat toki ennenkin marssineet ja nyt silta kantaa nimeä Jósef Poniatowski, joka oli puolalainen sotasankari. Kun marssijat vielä muistuttivat huudoillaan Smolenskin lentoturmasta, niin ei kukaan voinutkaan odottaa muuta tapahtuvan, kuin verisen joukkotappelun. Puolalaisilta ei ole unohtunut neuvostoliittolaisjoukkojen marssi samaisen sillan yli lähes 70 vuotta sitten ja sitä seurannut miehitysaika. Tuolloin puna-armeija (vuonna 1944) teloitti lähes 21 000 arvovaltaista puolalaista. Tuon historiallisen painolastin jälkeen annetaan vielä venäläisille jalkapallofaneille lupa juhlia kansallispäiväänsä Varsovassa! Siinä tehtiin armoton virhe ja piste.

Kaiken lisäksi EM-ottelu oli Puolalle vielä pakkopisteen paikka. Kun Venäjä oli mennyt ottelussa johtoon, niin sitä alkoi kotikatsomossakin toivoa isäntien tasoitusmaalia ja onneksi se tuli, sillä mikäli Venäjä olisi kaiken lisäksi vielä voittanut tuon pelin ja vienyt Puolalta viimeisen oljenkorren jatkopaikkaan, niin sitten vasta olisimme nähneet todellisen verilöylyn Varsovassa. Nyt päästiin jopa vähällä, mutta selvää on, että historian haavat eivät ole arpeutuneet!

Tämä – jopa odotettavissa oleva – välienselvittely olisi voitu välttää epäämällä marssilupa, koska Venäjän kansallispäivää juhlittiin omassa maassakin ja taisipa tapahtua ihan mielenosoitusten voimin.

Mutta tämä kahden pelin ottelutahti ottaa jo koville ihan kotikatsomossakin. Jos perheessä on vielä henkilöitä, joita jalkapallo ei kiinnosta pätkääkään, niin ongelmiakin voi syntyä. Täytyy silti olla kiitollinen Ylelle, että nyt ei ainakaan tarvitse seurata uusintoja, sillä jokainen EM-peli on tuore lähetys, jonka käsikirjoitusta ei voi etukäteen edes kuvitella.

Ennen torstain iltapelejä kisoissa ei ole nähty ainuttakaan maalitonta ottelua. Turnauksen tähän mennessä huonoin peli oli Ranskan ja Englannin välinen ottelu, jossa siinäkin nähtiin kaksi maalia. Mutta kyllä meille niin tuttu Roy Hodgson osaa viedä taktiikallaan pelistä kaiken viehätyksen pois. Silti uskon Ranskan menevän lohkosta jatkoon ja Englanti ei mene! Kannattaa olla eri mieltä?

Tässä vaiheessa on varmaa ainoastaan se, että Saksa jatkaa puolivälieriin lohkovoittajana kisojen niin kutsutusta kuolemanlohkosta ja toisen jatkajan ratkaisevat Tanska, Hollanti ja Portugali. Hollannin otteet ovat olleet lievä pettymys ja vastaavasti Tanskan sitten iloinen yllätys. Pelissä Tanska-Hollanti ratkaistaan, kumpi pääsee Venäjää vastustajaksi puolivälieriin. Portugali ja varsinkin kapteeni Christian Ronaldo jäävät vielä Saksan jyrän alle. Seikka on saletti.

Ronaldo ei taida olla ihan maajoukkuekapteenin paineiden arvoinen.

Irlanti ei taida olla ihan EM-kisapaikkansa arvoinen. Maa pelaa edelleen tyypillistä brittiläistä jalkapalloa, jota kutsutaan nimellä ”pitkä pallo ja kaikki perään”! Mutta vaikka Kroatia voitti Irlannin 3-1, niin en ihan vielä yhtyisi valmentaja Slaven Bilicin uhoamiseen. Kunhan mies ensin ottaa sen älyttömältä näyttävän pipon päästään, niin palataan aiheeseen. Mitähän Lenita Airisto tuumaa tästä tyylilajista? Kravatti, pikkutakki ja pipo!

Sitten, lievää vahingoniloa tuntien, rakkaan naapurimme Ruotsin EM-kisa-avaukseen. Peli Ukrainaa vastaan näytti jo ratkaistulta kun Zlatan Ibrahimovic teki johtomaalin, mutta minkään pelin juoni ei ole selvillä, ennen kuin tuomarin pilli on soinut pelin loppumisen merkiksi.

Jo Ukrainan Aki Riihilahden tapaiseksi ”jäähdyttelijäksi” ristitty Andri Shevtshenko, 35, pistää kaksi maalia Andreas Isakssonin selän taakse ja jopa molempiin takaiskuihin voidaan osoittaa syyttävällä sormella Zlatanin heikkoa puolustamista. Että sillä tapaa. Tähti saa olla, mutta pitää myös pelata! Nyt kun Ruotsi hävisi Ukrainalle, niin tie jatkopeleihin kävi kivikkoiseksi. Tulossa ovat vielä Ranska sekä Englanti, joten niistä pitäisi hankkia neljä pistettä. Voi olla ratkaisematon yhtälö?

Vielä kisojen tässäkään vaiheessa ei tulevan mestarimaan nimeä parane edes yrittää julkistaa, koska näissä kisoissa sattuu ja tapahtuu!

Oletteko selvillä siitä, että Los Angeles Kings on Stanley Cupin voittaja. Toki Suomen jääkiekon ystävät tuon tietävät, vaikka Los Angelesissa eivät kadunmiehet ihan selvillä tilanteesta olleet.

Mutta katsokaa millaiset jalkapallostadionit Puolassa ja Ukrainassa ovat. Koska kaikki halukkaat eivät stadioneille mahdu tai eivät muusta syystä kisapaikalle matkusta, niin eipä hätää, ulkopuolella on jättiscreenejä, joista peliä seuraa vähintään saman verran väkeä kuin itse katsomossa.

Berliinissä Saksan ottelua seurasi laajakankaalta yli 400 000 fania. Jos osaatte kertoa, montako fania seurasi Saksan pelejä jääkiekon MM-kisoista vastaavalla tavalla, niin voitte lähettää vastauksen entiseen Jurvan kuntaan nimimerkillä ”tiedosta kiitollinen”.

Jarmo Liuhala

15.6.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva