Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valta sinne, minne se kuuluu

Kuva: Valta sinne,  minne se kuuluu

Porin kaupungin organisaatiossa ollaan palaamassa taas kunnallishallinnon alkuperäisille juurille, eli valta menee sinne, minne se kuuluu: vaaleilla valituille luottamushenkilöille, valtuustolle.

Siltä ainakin näyttää tällä viikolla julkistetun organisaatiotoimikunnan esityksen perusteella. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) vetämän toimikunnan tavoitteena on ollut valtuuston aseman vahvistaminen ja kaupunginhallituksen pitäminen valtuuston ohjauksessa.

Kiurun sanoin: Minkä valtuusto päättää, se myös laitetaan täytäntöön. Samalla poliittinen vastuu saa kasvot.

Julkisuudessa Porin organisaatiouudistuksessa suurimman huomion ovat saaneet ehdotukset päätoimisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajasta, kaupunginhallituksen jäsenten ns. ministerimallista ja apulaiskaupunginjohtajien virkojen muuttamiseksi toimialajohtajiksi. Suurin periaatteellinen muutos on kuitenkin se, että valtaa palautetaan nyt luottamushenkilöille.


Porissa kuten useissa muissakin kunnissa valtaa on hivutettu vuosien saatossa virkamiehille. Kyse ei ole mistään virkamiesten vallankumouksesta, vaan luottamushenkilöt ovat itse luovuttaneet valtaansa muuttamalla johtosääntöjä niin, että yhä merkittävämpiä päätöksiä on annettu virkamiesten vastuulle.

On sanottu, että vanhan tierumpupolitiikan aika on ohi. Niin se vain on, että ne ”tierummutkin” saattavat olla monelle kuntalaiselle tärkeitä, mutta he eivät ole enää kuitenkaan voineet vaikuttaa asiaan esimerkiksi oman valtuutettunsa kautta. Virkamies sen sijaan voi kasvottomana tehdä kylmiä päätöksiä vastoin kuntalaisten toiveita.

On muistettava, että kuntalaisiahan varten kunnat, niiden palvelut ja myös virkamiehet ovat olemassa. Tämä tuntuu välillä unohtuneen, kun kuntia on alettu johtaa kuin yrityksiä.


Luottamushenkilöt ovat jo aikaa sitten havainneet, että valtaa on delegoitu liikaa.

Esimerkiksi sosialidemokraattien mitta tuli täyteen syksyllä. Silloinhan Porissa käytiin kovaa kiistaa vuoden 2011 talousarviosta. Vastakkain olivat sosialidemokraattien johtama koalitio sekä porvarillinen yhteenliittymä.

Valtuuston budjettikokousta edeltävinä viikkoina ryhmät eivät päässeet yksimielisyyteen, ja porvarienemmistö kuvitteli runnovansa budjetin haluamaansa muotoon.

Demarit neuvottelivat vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kristillisten kanssa kuitenkin oman budjettiehdotuksensa, ja koalitio sai enemmistöllään budjetin lähes haluamakseen. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei valtuusto voinut päättää kaikista sellaisista asioista, kuin koalitio olisi halunnut. Osa päätösvallasta kuului lautakunnille.

Kiista jatkui vielä yli vuodenvaihteen, sillä kaupunginhallituksessa porvareilla oli enemmistö, joka ei suostunut toteuttamaan kaikkia valtuuston päätöksiä.

Tämän kiistan seurauksena maaliskuussa 2011 asetettiin organisaatiotoimikunta, joka nyt siis on saanut esityksensä valmiiksi.


Ennen kuin uusi organisaatio ensi vuoden alussa saadaan käyttöön, on edessä vielä monta mutkaa.

Toimikunta on jättänyt avoimeksi mm. sen, mitä tarkoittaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan ”kokopäiväisyys”. Pohdittavaa on myös siinä, mitkä lautakunnat saavat puheenjohtajansa kaupunginhallituksen ns. ministereiksi.

Kahta mieltä voidaan olla myös siitä, onko apulaiskaupunginjohtajien muuttaminen toimialajohtajiksi näpäytys nykyisille apulaiskaupunginjohtajille. Joidenkin mielestähän he ovat käyttäneet enemmän valtaa ja vähemmän vastuuta, ja palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonenkaan ei ole vielä saanut vastuuvapautta perusturvan viime vuoden taloudenhoidosta.

Jotkut ovat odottaneet myös kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen saavan jonkinlaisen näpäytyksen, mutta hän näyttää säilyttävän sekä tittelinsä että valtansa.

Mutta, ennen kaikkea pitää käydä lokakuun kunnallisvaalit. Niiden jälkeen nähdään mm. se, jatkaako jo toisenkin poikansa kaupungin organisaatioon töihin saanut Pentti Kilkku (kok) tai joku muu kokoomuspomo kaupunginhallituksen johdossa, vai onko jälleen sosialidemokraattien vuoro saada puheenjohtajuus. Pelissä on paljon.

Selvää on, että molemmissa ryhmissä olisi varmasti useampikin tarjokas niin kaupunginhallituksen kuin superlautakuntien johtoon. Pelkällä pyrkyryydellä ei siinä pelissä pärjätä. Tarvitaan pätevyyttä ja nostetta.

Jukka Vilponiemi

 

 

 

 

 

15.6.2012 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva