Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Kuva: Kiikarointia

Saattaa olla etteivät kaikki ole tämän vuoden jopa huikeasta urheilutarjonnasta ihan selvillä, joten äärettömän vienosti pitää huomauttaa jalkapallon EM-kisojen alkavan tänään Puolassa ja huomenna kajahtaa Ukrainassa. Näiden EM-kisojen kestäessä ehditään viemään läpi myös yleisurheilun EM-kisat Helsingissä.

Yleisurheilukisat ovat vasta esimakua Lontoon olympiakisoille, joiden avajaiset pidetään perjantaina 27. heinäkuuta ja olympiatuli sammuu elokuun 12. päivänä. Heti kättelyyn informaatio siitä, että kaikki tämä on tarjolla Ylen maksuttomilla kanavilla. Nämä kolme tapahtumaa ovat sen verran mitättömämmät, ettei niiden takia tarvitse häslätä maksukorttien kanssa, kuten kultaakin kalliimmissa jääkiekon jokavuotisissa MM-kisoissa. Toki maksuton Yle edellyttää myös tv-luvan maksua!
Kaksien EM-kisojen päällekkäisyys ei aiheuta ongelmia, sillä Helsingin kisojen aikana ehtii vielä kotisohvalle Olympiastadionilta katsomaan jalkapallon molemmat välierät ja finaali Kiovassa alkaa vasta Helsingin päättäjäisten jälkeen kello 21.45.

Lontoossa pidetään nykyaikaiset olympiakisat jo kolmannen kerran. Sanomattakin on selvää, että olympiakisat pidetään vain joka neljäs vuosi ja nyt talvikisat sekä kesäkisat ovat kahden vuoden välein. Ollaan siis samassa aikataulussa jalkapallon MM-kisojen sekä EM-kisojen kanssa. Mikäli Lontoon olympialaisten avajaiset ovat likikään samaa tasoa kuin Elisabeth II:n juhlallisuudet, niin niistä on tulossa mahtava spektaakkeli. Ainakin rima on jo nostettu ME-korkeuteen.

Jokaisen urheilijan päämäärä on voittaa olympiakultamitali. Tai näin ainakin pitäisi olla, vaikka suomalaisten kohdalla vaikuttaa joskus, että pääsy itse kisoihin on menestymistä arvokkaampi. Vaikka parhaani yritin, ei se sitten riittänyt alkukilpailusta eteenpäin.
Lontoon kesäolympialaiset käydään 27. heinäkuuta ja 12. elokuuta välisenä aikana. Nykyään olympiakisoissa on lajeja melkoinen määrä – osa sellaisiakin joita en itse ole edes kilpailuissa nähnyt – joten paljon ovat kisat muuttuneet paroni Pierre de Coubertinin suunnittelemista. Nyt kaiken takana on raha, ei siitä mihinkään pääse.
Olympiakisoihin ei nykyään enää edes pääse kilpailemaan, ellei ole jo ennen kisoja menestynyt. On olemassa niin kutsuttuja maapaikkoja, joihin yleensä valitaan mukaan se urheilija, joka on maapaikan hankkinut. Painissa maapaikan hankki Matti Kettunen. Samaa yritti Jarkko Ala-Huikku, mutta ei onnistunut. Nyt kuitenkin painipiirit ja Suomen Olympiakomitea ajavat kuin käärmettä pyssyyn olympiapaikkaa Ala-Huikulle. Painivalta on Suomessa Pohjanmaalla, josta Kettunen ei ole.
Taannoin Tuula Tenkanen purjehti kisoihin Sari Multalan edelle. Nytkö tehdään samanlainen valintavääryys Kettuselle? Pitäisi muka ottaa keskinäinen matsi vielä tässä vaiheessa. Yksinkertainen kysymys yksinkertaisille valitsijoille, miksi? Ala-Huikku sai yrittää myös maapaikkaa ja vielä valita kisan jossa sitä yritti!

Rasisti on reppana, on FIFA:n motto jalkapallokentille. Järjestävät maat Puola ja Ukraina ovat oman historiansa aikana kokeneet rasismia viimeisen päälle, joten tähän kiinnitetään varmasti suuri huomio. Rasismi taitaa olla suurempi uhka kisoille kuin konsanaan terroristit, joille Lontoon kesäkisat taitavat olla näytön paikka.
On suorastaan pirullista, että järjestäjät joutuvat taistelemaan myös tällaisia seikkoja vastaan, ikään kuin huippukisojen pelkästä järjestämisestä ei olisi tarpeeksi riesaa. Jalkapallon kummassakin järjestävässä maassa on organisoituja uusnatsien osastoja, joten kyllä katsomoissa tullaan näkemään enemmän banaanin kuvia kuin ennakkoon uskaltaa edes odottaa. Toivottavasti olen tässä povauksessa äärettömän pahasti väärässä.
Mutta ei yksittäisen pelaajan kannata uhitella. Italian Mario Balotelli on uhannut poistuvansa kentältä – siis jopa kesken pelin – jos rasistisia huutoja kuuluu katsomosta. Eipä taida Mario kovinkaan paljon kisoissa pelata?
Olen suorittanut ns. tutkivaa journalismia, johon kuuluu vain kysely satakuntalaisille jalkapallon ystäville, että mikä maa voittaa tänä vuonna Euroopan mestaruuden? Varsin monella on selkeä suosikkimaa, joista esiin nousevat aina Saksa, Espanja ja Hollanti (Alankomaat). Jopa Ruotsi sai yhden puoltoäänen, koska maalla on kärkenä Zlatan Ibrahimovic.
Englantia ei kukaan veikannut mestariksi sen surkean arvokisahistorian takia. Ja kaiken lisäksi Wayne Rooney on pelikiellossa kahdessa alkulohkon ottelussa (Ranskaa ja Ruotsia vastaan). Tosin piirijohtaja Janne Koivisto kertoi, että päävalmentaja Roy Hodgsonista huokuu kummallinen aristokraattisuus. Kun Roy astui Suomen maajoukkueen päävalmentajana huoneeseen, niin pulinat loppuivat siihen paikkaan – aivan kuin sisään olisi astunut kuningatar Elisabeth II.
Itse luotan EM-historiaan. Kannattaa muistaa, että Venäjä (Neuvostoliitto) omaa voittavan historian (ensimmäinen Euroopan mestari) ja myös Tshekki on ollut mestari, kuten yllättävästi myös Kreikka sekä Tanska. Toki Saksan pitäisi taas olla omaa luokkaansa, mutta pienet pelipanokseni olen sijoittanut Gallian kukolle (Ranska).

8.6.2012 07:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva